Plynem, anebo elektřinou?

Čím je lepší vařit? Plynem, anebo elektřinou? Nezáleží jen na osobních sympatiích, ale i na technických možnostech bytu. Starší plynofikované domy nemívají dostatečně dimenzované elektrické rozvody a tak přechod z plynu k elektrické sklokeramické desce může zůstat nesplnitelným snem.

Upozornění úvodem

Elektrická varná deska má příkon kolem šesti kilowatt, což odpovídá proudu asi 27 ampér! Počítejte také s tím, že celoelektrický sporák potřebuje třífázové připojení a samostatný jistič. Ne v každém starém činžáku je síť, která takovou zátěž snese. Pře nákupem je tedy nutné zjistit od správy domu všechny tyto informace. Tzv. „líná huba“ je v tomto případě nikoliv holé ale drahé neštěstí.

Atraktivní plyn

Plynové varné desky, na rozdíl od technicistněji vyhlížejících elektrických, nabízejí působivý design, zvláště v případě, že zvolíte širší než standardní 60 centimetrové provedení. Středu desky pak může kralovat velký několikaokruhový hořák pro hrnec wok.

Na rozdíl od běžných plynových desek, které koupíte od 3 000 Kč, pětihořákovou desku Karma pořídíte za ceny začínající (podle prodejce) u částky 10 000 Kč.

Je výhodnější vybrat desku s litinovými mřížkami. Bývají daleko stabilnější než levnější ze silného drátu. Při koupi volte varianty s automatickým piezoelektrickým provedením, kdy se hořák zapálí pouhým otočením ovladače plynu.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Plynové varné desky se vyrábějí nejen klasické bílé smaltované, ale i z nerezu. U starších sporáků býval se smaltem někdy problém, byl náchylný k rychlému poškrábání a v tepelně namáhaných místech blízko hořáků se dokonce odlupoval. Dnešní výrobky už tímto neduhem netrpí, lze dokonce říct, že při průběžné normální údržbě budete mít varnou desku i po deseti letech jako novou. Máte-li však některé další spotřebiče v nerezovém provedení, bude se vám do kuchyně hodit nerezová varná deska, počítejte ale s tím, že nerez v obchodě vypadá nádherně, jeho údržba je však obtížná a časem se nevyhnete poškrábání.

 

Sklokeramika a plyn

Problémy s údržbou zmenšují plynové varné desky na sklokeramice – když odejmete mřížky, budete čistit tvrdý, odolný povrch, který stačí setřít vlhkou houbou. Sklokeramika je ale velmi křehká, pokud na ni upustíte hrnec, praskne. Vzhledem k ceně sklokeramiky pak skoro nemá cenu takovou desku opravovat, tvoří podstatnou část ceny celého výrobku. Totéž platí přirozeně i o elektrických sklokeramických deskách. Není ale pravdou, že by sklokeramika byla výsadou nejdražších výrobků. Například model 2MCF od firmy Fagor koupíte už za necelých 6 000 Kč, za podobné ceny prodává i značka Karma.

 

Inteligentní elektřina

Zatímco vaření na plynu je ideální pro ty, kdo ctí zásadu, že kuchařovo místo je u plotny, elektřina se stává výhrou pro lidi, kteří vaření nepovažují za koníčka, ale jen jako nezbytnou nutnost.

Klasické litinové plotýnky se dnes hodí snad jen pro občasné vaření na chatě či chalupě. Jejich povrch se časem deformuje, přenos tepla do hrnce je léty stále horší. Takové nevýhody sklokeramické desky neznají. Jejich cena začíná na částkách kolem 7 000 Kč, ale už za 9 000 Kč získáte například desku značky Zanussi s jednou dvouokruhovou zónou a senzorovým ovládáním.

Obecně lze říct, že jejich ovládání je stále inteligentnější, elektronika nabízí například funkci Jet Start, která dokáže rychle přivést vodu do varu a pak už ji jen udržuje na zvolené teplotě. Funkce udržování teploty pomáhá třeba v situacích, kdy potřebujete pomalu rozpustit máslo. Desky Siemens dokonce pomocí infračerveného světla „udržují kontakt“ s hrncem a chrání tepelně upravované potraviny před vykypěním.

 

Výběr desky – funkce, pohodlí, bezpečnost

Desku vybírejte tak, aby měla alespoň jednu víceokruhovou zónu. Na velkou plotýnku pak lze položit i hrnec o menším průměru, přepínat průměry můžete většinou ručně, dražší modely průměr hrnce rozpoznají automaticky a podle toho se zařídí. Samozřejmostí by měl být ukazatel zbytkového tepla a dětská pojistka.

Vyplatí se trochu připlatit za senzorové ovládání – vyhnete se pracnému čištění kolem knoflíků ovládání.

Pokud budete zařizovat moderní varné centrum, zrušíte letité pravidlo, kdy byla varná deska zabudovaná do pracovní desky nad vestavnou troubou a ovládání desky bylo v čele trouby. Moderní ergonomické řešení předpokládá umístění trouby ve výšce očí ve vysokém komínu dvířek, deska pak má samostatné ovládání. U plynu se ovládání pomocí knoflíků nevyhnete, sklokeramické provedení má v tomto ohledu náskok.

Foto Karma, Miele, LG, Whirlpool, Siemens

Radek Starý
19.1.2006 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist