Pichlavá krása mahónie

Mezi stále zelené rostliny, jež spojujeme s romantickou vánoční výzdobou, se již definitivně zařadila i mahónie cesmínolistá z čeledi dřišťálovitých. Ve vazačství se hojně využívá jejich ostře zubatých listů pro jejich lesk a sytou zeleň

Pojmenování získala na počest významného amerického zahradníka irského původu, Bernarda McMahona, jenž žil v letech 1775-1816.

Ač u nás již běžně roste, svoji kolébku má v Asii a Severní Americe. V kultuře se pěstuje poměrně krátce od roku 1823, roste v zahradách a místy zplaňuje i v lesích, protože semena roznášejí ptáci ve svém trusu. Může být mezihostitelem rzi travní.

V našich podmínkách roste jako vzpřímený rozložitý keřík s tuhými, kožovitými a pichlavými listy. Málokdy přesáhne výšky jeden metr. Mladé a hodně staré listy v mrazivé zimě získají krásnou načervenalou barvu. Žluté květy mahónií, někdy s načervenalým nádechem, nápadně stojí ve vzpřímených latnatých hroznech. Květy se objeví v dubnu, nádhernou a omamnou vůní lákají hmyz. Podobně výrazné jsou ozdobné černě purpurové plody s modrým ojíněním. Bobule obsahuje tři až pět semen. Dozrávají v srpnu až září a na rostlině vydrží dlouho do zimy. Mahónie cesmínolistá pod kůrou skrývá nápadně žluté dřevo, jeho žlutozlaté barvy se dříve využívalo k barvení vlny.

Velká inspirativní galerie rostlin

Bobule kromě kyselin a barviv obsahují také cukry, vitamin C, organické kyseliny a látky podporující krvetvorbu. Pro mnohé zahrádkáře je skutečně novinkou, že bobule jsou jedlé, dříve byly považovány naopak za jedovaté. Ovšem s jejich konzumací je opravdu nutné počkat až do plné zralosti, jinak jsou velmi kyselé a mohou způsobit otravu.Využívání  šedomodře ojíněných plodů jako ovoce však není běžné, spíše spadá do lidového léčitelství. Šťáva z plodů se používala k dobarvování červených vín, k okyselení a obarvení ovocných moštů, marmelád, kompotů, tvarohových výrobků, jogurtů a likérů. Také ze samotných plodů se dají připravit kompoty nebo želé.

V kořenech, kůře a dřevě jsou mírně jedovaté alkaloidy (berberin), které mohou působit nevolnost. Ve zralých plodech je těchto alkaloidů neškodné minimum (0,05%) a uskladněním a sušením se obsah berberinu ještě snižuje. Ale podobně jako u bezu černého se nedoporučuje konzumovat nezralé plody; ani ostatní části rostliny.

Mahónie patří do skupiny neuvěřitelně odolných rostlin, jež porostou pěkně i tam, kde nic jiného nemá šanci. Budeme se z nich radovat na slunci, v polostínu i  úplném zastínění. Sázíme ji pod stromy a do temných koutů zahrady, ale vynikne i jako solitér do slunných trvalkových záhonů, kde bude stále efektní i v době, kdy ostatní rostliny zmizí s příchodem zimy. Nejen, že s ní osadíme „neosaditelná“ místa, ale ještě využijeme plodů. Když u volně rostoucích živých plotů hrozí nebezpečí, že s přibývajícím věkem začnou ve spodních partiích ztrácet olistění, mahónie spolehlivě zastane roli podsadby a spodní patro vyplní.

K mrazům je dost odolná, ale pokud je zima obzvláště krutá, mahónie může reagovat shozením listů. Není to však žádná katastrofa, keře velmi dobře regenerují a pomůžeme jim radikálním řezem, který též dobře snášejí.

Vyhovují jí kvalitní středně těžké půdy, ale prospívá i v sušších a živinami chudších  substrátech. Množí se semeny, řízkováním nebo hřížením.

V zahradnické praxi se používá řada kříženců, např. bohatě plodící „Jupiter“ a „Mirena“ s vyšší nutriční hodnotou, vhodné ke zpracování. V Čechách zatím moc rozšířeny nejsou.

Další je Mahónie Bealova, domovem z Číny, kde dorůstá až čtyř metrů, v našich podmínkách je menší. Listy má mnohem větší než cesmínolistá, až  40 cm, s devíti až patnácti lístky, opět až deset centimetrů dlouhými. Květy zajímavě voní po konvalinkách.

Atraktivní rostlina nás těší celoročně. V zimě upoutá krásou temně zelených, mnohdy i načervenalých listů, ale jímavá je i na jaře, kdy ji doslova obsypávají žluté vonné květy, na nich bzučí včely a které se posléze promění v modře ojíněné plody.

Jindřiška Kodičková

Foto autor

26.12.2006 3:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist