Pěstování a sušení bylinek

Každá z bylinek potřebuje jiné podmínky, aby dobře prospívala. V tomto článku se seznámíme s obecnými postupy, jak pěstovat bylinky tak, abychom z  nich měli co největší radost a jak je uchovávat, aby jejich aroma bylo co nejvýraznější.

Pěstování bylinek

Pokud pěstujeme bylinky hlavně pro koření, stojí za to pěstovat je tak, abychom je mohli sklízet průběžně a měli tak zajištěný celoroční přísun čerstvých bylinek. Čerstvé bylinky mají lepší chuť i vůni, i když bylinky lze také velice snadno uchovávat sušením. Sušené bylinky mají aroma výraznější, a poněkud odlišné než bylinky čerstvé.
Bylinky lze velice úspěšně pěstovat jako hrnkové rostliny a některé druhy lze pěstovat i v interiéru. Musíme mít však na paměti, že bylinky nejsou pokojové rostliny. Většina bylinek v bytě trpí i na okenním parapetu nedostatkem světla, proto jim velmi prospívá, pokud je přes léto necháme na čerstvém vzduchu (např. na balkoně), kde mohou přímo užívat sluníčka.
Osvědčenými druhy na okenní parapet jsou: bazalka, pažitka, petržel, tymián, kerblík, oregano (dobromysl) a majoránka, nebo šalvěj (velmi atraktivní jsou zejména její různobarevné odrůdy).
Pokud nemáme s pěstováním v květináčích ještě žádné zkušenosti, bude pro nás nejjednodušší zakoupit mladé bylinky v zahradnictví, a ty pak přesadit do větších nádob. Statnější byliny, např. rozmarýn, levanduli nebo šalvěj, můžeme vypěstovat z řízků. Při sázení bylinek se klade důraz zejména na kvalitní drenážní vrstvu na spodu květináče, která má za úkol odvádět nadbytečnou zálivku od kořenů rostlinky a chrání je tak před uhnitím. Jako drenáž použijeme drobný štěrk, střepy z hliněných květináčů, případně hrubý písek. Dále vyplníme květináč kvalitní půdní směsí s příměsí rašeliny nebo listovky. Můžeme použít také odlehčené bezpůdní pěstební substráty, v takovém případě je však nutné častější hnojení a vydatnější zálivka než u substrátů půdních.
Bylinky v květináčích vyžadují náležitou péči, prvořadá je především zálivka. Bylinky nemusíme hnojit tak často jako běžné pokojové rostliny, vesměs jim k doplnění živin stačí, když je jednou za rok přesadíme. Rostlinky přesazujeme do větších květináčů, pokud jejich kořeny už začaly prorůstat stávajícím květináčem. Velkým rostlinám, které není možné celé přesadit (např. okrasným vavřínům), vyměníme alespoň vrchní vrstvu půdy (5-7 cm).

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Sušení bylinek

Kuchyňské byliny, které chceme sušit, je nejlepší sbírat za teplého, suchého dne, nejlépe ráno, když jsou oleje aktivní látky v rostlinách nejvíce koncentrované. Pro sušení vybíráme pouze čisté a zdravé části rostlin. Rostliny můžeme sušit buď svázané ve svazečcích, samostatně či více druhů spolu, nebo volně, např. na sítu pro sušení rostlin či na plechu. Svazečky více druhů bylin (bouquets garnis) jsou v interiéru vítaným doplňkem, nejenže jsou při sušení velmi dekorativní, ale přinášejí nám i celou řadu vůní. Abychom uchovali barvu i aroma, měli bychom bylinky sušit vždy na větraném, stinném místě. Dobře usušené rostlinky poznáme tak, že je lze snadno rozemnout mezi prsty. V tomto případě sušení trvá asi jeden týden, pokud chceme tuto dobu zkrátit, můžeme bylinky sušit také v troubě při teplotě cca 25-30°C. Pokud sušíme kořeny některých druhů léčivek, nakrájíme je na asi 1 cm silné plátky a sušíme buď pozvolna na větraném, stinném místě (asi 1 týden) nebo v troubě při 50°C.

Sušené bylinky uchováváme ve vzduchotěsných nádobách, jednotlivé druhé odděleně a vždy označené.
Zajímavým tipem je bylinky zmrazit. Bylinky nakrájíme nadrobno a vsypeme je do tvořítka na led a přidáme trochu vody. Takto konzervované bylinky neztrácejí téměř nic na chuti a vůni čerstvých bylinek a jsou připraveny kdykoliv k okamžitému použití.

19.10.2001 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist