Penne s lososem, smetanou a koprem

Jednou ze stále častěji se objevujících čerstvých ryb na našem stole je beze sporu losos. Za posledních patnáct let v naší kuchyni zdomácněl a svou jedinečnou chutí si získal i leckterého rybího odpírače. Náš nový recept vychází z italské inspirace, která má jednu velikou přednost: dokáže i z malého množství vysoce kvalitní suroviny učinit jídlo pro celou rodinu při zachování exkluzivity a výlučnosti.

Italské těstoviny

Již zmíněná přednost vychází z dnes již pozapomenutého historického faktu. Itálie nikdy nepatřila mezi země se širokými bohatými vrstvami a její vyhlášené těstoviny vždy představovaly levnou alternativu pro každého. Kvalita surovin a kuchařský um však dokázal, že i obyčejné špagety s rajčaty, olivami, olivovým olejem, česnekem a bazalkou mohou být naprostou delikatesou. Stejně tak i náš dnešní recept nevyžaduje velikou investici do určující složky. K delikátní večeři pro čtyři osoby nám totiž postačí bohatě 250 gramový filet lososa.

 
Základní pravidlo

Zkušenější kuchaři mi prominou, ale musím na tomto místě připomenout jedno základní pravidlo při přípravě těstovin, na které se často zapomíná a jehož nedodržování může mít zásadní vliv na kulinářský výsledek. Pro většinu obyvatel české kotliny totiž dlouhou dobu představovaly těstoviny jakýsi druh přílohy. Z tohoto důvodu se velmi obvykle (bohužel je to ještě stále vidět v některých restauracích) podávaly uvařené těstoviny zvlášť a teprve na talíři byly zalité nějakou z mnoha verzí omáček. Italské těstoviny je však nutné vnímat jako celistvé jídlo. Po uvaření je totiž nutné je smísit s ostatními ingrediencemi a minimálně několik minut ještě nechat na plameni prohřívat. Teprve pak těstoviny přestanou být oněmi kolínky s rajskou omáčkou a přiblíží se skutečné italské předloze.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Postup při přípravě

Filet lososa opláchneme a nakrájíme na menší kostky či proužky. Pokapeme citrónem a dáme do kastrolu na rozehřátý olivový olej s máslem. Jemně, ne zprudka, orestujeme asi jen dvě minuty a postupně zalijeme sladkou smetanou a necháme mírně probublávat. Osolíme, přidáme nadrobno nasekanou snítku čerstvého zeleného kopru, mletý pepř, a asi po deseti minutách sekanou zelenou petrželku a dvě až tři lžíce kysané smetany. Uvařené (na skus – čili ne příliš) těstoviny zcedíme, propláchneme vodou a vložíme do kastrolu s lososem. Dobře promícháme a necháme projít tak, aby těstoviny do sebe vstřebaly plnou škálu chuťových ingrediencí naší smetanovo-lososové omáčky. Na závěr můžeme podávat ozdobené čerstvým koprem, petrželkou a s plátky citrónu.

 
Víno a losos

Jako vhodného partnera pro dnešní pokrm jsme vybrali příjemnou odrůdu sauvignon blanc, která má svůj původ ve Francii, ale jejíž pěstování (vedle odrůdy chardonay) nachází stále více příznivců i v tak zvaném vinařském Novém světě. Dnes jsme tedy dali příležitost jedné z nejprogresivnějších zemí na světě v tomto oboru, kterou je bezesporu Chile. Tamní sauvignony si zachovávají svěžest a jemnou kyselinku, což z nich činí vynikající víno k jídlu, ale zároveň nám poskytují intenzivní chuť citrusových plodů a vůni čerstvě posečené louky. Abychom zůstali věrní dnešní tradici, která preferuje dobrou kvalitu za dobrou cenu, vybrali jsme sauvignon blanc v základní řadě produkce chilského vinaře Pabla Morandeho, která nese název Almeda. Pochází z úrodného údolí Central valley a přestože jde o ročník 2005, jedná se o víno vysoce pitelné a neobyčejně příjemné.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přípravu
250g lososa
400g těstovin (penne)
olivový olej
30g másla
citrónová šťáva
150 ml sladké smetany
3 lžíce zakysané smetany
čerstvý mladý kopr
zelená petrželka
pepř
Další recepty
 
autor: Otto Jansky
foto: autor
21.6.2006 1:00
Více o tématu: pěstování

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist