Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem

Vedle kapra patří k nejoblíbenějším českým sladkovodním rybám bezpochyby pstruh potoční. Maso této u nás nejrozšířenější lososovité ryby je velice jemné a kvalitní a spíše než složité úpravy vyžaduje pouze jakési podtrhnutí svého osobitého charakteru. Vůni a nádech mu přidáme tentokráte česnekem, rozmarýnem a obvyklou dvojkombinací másla a anglické slaniny.

(Zdroj: archiv redakce)
Ryby v české kuchyni

Že si nenalezl kapr celoročně cestu na naše stoly, si lze pro spojení s vánočními tradicemi ještě nějak vysvětlit. Jeho maso může mít také výraznější „rybí aroma“, což pro některé lidi vytváří přece jen určitou bariéru. Pstruh však představuje alternativu, která by mohla být součástí našeho jídelníčku téměř každý týden. Splňuje totiž hned několik základních vlastností, které z něj činí potenciálně nejperspektivnější rybu české kuchyně. Jak již bylo řečeno, jeho maso je vysoce kvalitní, jemné a pevné, snadno dostupné čerstvé, lehce se upravuje a ani jeho cena není nijak závratná. V našem středozemním pásmu, které se spotřebou čerstvých ryb příliš nevyznačuje, tak představuje skutečnou alternativu a mohlo by zaplnit onu tak vážnou mezeru v našem jídelníčku. Rozhodně se hodí k pravidelné konzumaci daleko více, než třeba jeho o mnoho tučnější příbuzný losos.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem

Máslo a slanina

Kromě smažení v klasickém trojobalu, které ze pstruha učiní dle mého mínění poněkud unifikovaněji chutnající rybu, lze bezpochyby doporučit tři základní postupy při jeho přípravě: jednoduché smažení na pánvi, grilování a pečení. Pro dnešní recept jsme zvolili již klasickou pomalu pekoucí troubu a dvojkombinaci tuků. Dá se říci, že nejdokonalejší spojení při přípravě pstruha představuje spojení s máslem. Pstruh a máslo tvoří nerozlučnou dvojici, kterou, nemáme-li skutečně závažný důvod, není radno rozdělovat. My jsme se však rozhodli ji přece jen alespoň doplnit. Dovnitř ryby k bylinkám a česneku přidáme máslo, ale na povrch použijeme anglickou slaninu, která bude svůj tuk během pečení pomalu uvolňovat a navíc pečenou křehkou pečenou kůži pstruha příjemně provoní.

 
Příprava

Vykuchané a očištěné čerstvé pstruhy prosolíme a pokapeme citrónovou šťávou zevnitř i zvenku, přidáme mletý bílý pepř, zevnitř vytřeme drceným česnekem a přidáme ještě snítky rozmarýnu (můžeme ale použít i jiné čerstvé bylinky jako kupříkladu tymián nebo dobromysl). Jak již bylo řečeno dovnitř dáme kousek másla a zvenku položíme na pstruha plátky anglické slaniny. Pečeme odklopené pomalu při teplotě 160°C asi hodinu a půl. Hotové ozdobíme sekanou zelenou petrželkou.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Pečený pstruh se slaninou, česnekem a rozmarýnem
Podáváme se zeleninou

Typicky českým doplňkem bude pro takto upečeného pstruha křehký jarní hlávkový salát se zálivkou z olivového oleje, citrónové šťávy, soli a cukru. Vynikající přílohou, nechceme-li podávat s bílým pečivem nebo vařenými brambory, může být grilovaná zelenina: lilky, papriky, rajčata. Pstruha podáváme samozřejmě s bílým vínem a protože jde tentokrát více méně o českou inspiraci, dovolil jsem si náš dnešní pokrm doplnit exotičtějším vínem. Vybral jsem odrůdu Chardonnay světoznámého jihoafrického vinařského producenta Robertson Winery z roku 2004. Velice příjemné květnaté víno má v sobě zvláštní ryzlinkovou ostrost, která z něj pro takto upraveného pstruha učiní vhodného společníka.

 
Suroviny pro přípravu
2 pstruzi
80 g anglické slaniny
30g másla
2 stroužky česneku
citrónová šťáva
snítky rozmarýnu
zelená petrželka
hlávkový salát

grilované lilky, papriky či jiná zelenina

Další recepty
 
Otto Jansky
Foto: autor

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.