Pečení v klasických materiálech

Radit druhým, v jaké troubě, v jaké formě či při jaké teplotě je nejlepší péct, není právě jednoduché. Každá kuchařka vám řekne, že kouzlo té nejlepší bábovky spočívá v troubě a oblíbených formách, které má právě ona doma. Při objevování té správné formy se však můžete inspirovat v těch nejdéle používaných materiálech.

Kameninové nádobí

K tradičním materiálům používaným v kuchyních patří kamenina. Již v počátcích civilizace se kameninové formy uplatňovaly na vaření, ale díky své tepelné izolaci i na uchování jídla. Milovníci historických kuchyňských předmětů se dodnes pídí po  skvostných sádelnících a formách na med. Velkou výhodou kameninových forem je nepřilnavost povrchu a odolnost vůči vysokým teplotám. Oproti teflonu a kovovým materiálům není kamenina choulostivá na poškrabání a díky přírodnímu původu se nikdy nestane zdravotně závadnou.

Kamenina vyniká tepelnou izolací, hotový pokrm zůstane v nádobě ještě dlouho horký. Hodí se proto zejména pro zapékaná jídla z jednoho hrnce, jako jsou lasagne, zapečené brambory či různé variace eintopfů. V poslední době se i do českých kuchyní dostává zajímavá alternativa zapékacích nádob původem z arabských částí Středomoří – tajine. Jedná se o kameninovou formu s kónickým poklopem, která se vyznačuje pomalým a rovnoměrným pečením.

Smaltované nádobí

Smaltový email na kovových nádobách má za funkci především bránit uvolňování škodlivých iontů do pokrmu. Jeho výhodou je odolnost proti poškrábání, snadná omyvatelnost a díky lehkosti nádob i dobrá manipulace s nimi. Smaltované nádoby se nemusíte bát mýt v myčce. Jediné, na co si u těchto klasických nádob musíte dát pozor, je tendence popraskání povrchu při prudkém ochlazení. Odprýskne-li se smalt z vnitřní strany nádoby, neměli byste ji nadále používat. Stává se totiž zdraví škodlivou.

Měděné nádobí

Velmi oblíbeným materiálem, avšak také výrazně dražším, je měď. Tento kovový prvek je sám o sobě jedovatý, vnitřní plochy nádob jsou ale pocínované či potažené nerezovou vrstvou, nemusíte se tedy škodlivosti samotné mědi obávat. Měď je vodivým prvkem a díky němu se forma velmi rychle a rovnoměrně zahřeje. Proto je pečení rychlejší a tudíž i ekonomičtější. Nevýhodou pro vás může být, že se nádoby z tohoto materiálu nesmí mýt v myčce a používat na indukčních plotnách.

Pořizovací cena za měděné nádoby je vysoká. Důvodem je samotná cena materiíálu, ale i fakt, že je většina nabízených nádob výsledkem ruční práce. Měděné formy a hrnce jsou i nádhernými doplňky, kterými můžete dekorovat stěny v kuchyni či jídelně. Vlivem působení vzduchu a tepla měděný povrch černá, je tedy nutné pro zachování krásného vzhledu čas od času formy vyčistit speciální pastou.

Lenka Malá
Foto: Pinterest.com, emilehenryusa.com

21.9.2015 4:09

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist