Pečená zelenina s černými olivami

Náš dnešní recept nachází inspiraci ve středomořské kuchyni, ale mohl by být zcela jednoduše i součástí kuchyně středoevropské. Pečení však nebývá v našem kraji příliš obvyklým způsobem zpracování zeleniny. Přitom pro grilování či ještě lépe pomalé pečení se hodí prakticky veškerá zelenina snad vyjma hlávkového salátu či salátových okurek (i když existují případy tepelného zpracování i u těchto druhů). Chuť tohoto jídla zásadním způsobem ovlivňují olivový olej a samotné černé olivy.

Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami (Zdroj: archiv redakce)
Zelenina na pekáči

Tak jako v minulých článcích i dnes bych chtěl upozornit na metodu respektive čas pečení, který se podílí na výsledné chuti téměř stejnou měrou, jako kvalita a původ našich surovin. Mluvili jsme již o procesu tak zvaného dlouhého a mírného pečení v případech přípravy masa, ale stejně tak tyto zákonitosti platí i u pečení samotné zeleniny. S tím rozdílem, že zeleninu si můžeme dovolit péct dokonce odkrytou, protože obsahuje velké množství vody, která se tak postupně lépe odpařuje. Nebudeme-li troubu nastavovat na více než 175°C, nemělo by prakticky nikdy dojít ke spálení. Zelenina se bude velmi pozvolna propékat, budou se uvolňovat esenciální látky, které se pak u více druhů v chuti vzájemně doplňují a povyšují.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Volnost ve výběru

Jak již bylo naznačeno v úvodu, pro náš recept může být použita celá řada druhů zeleniny a záleží jen na tom, které plody jsou pro Vás právě dostupné. Pro pečení jsou však obzvláště vhodné: cukety, lilky, cibule, mrkev, rajčata, papriky, řapíkatý celer, česnek, petržel, pastyňák či kedlubna. Můžeme však použít i kupříkladu brokolici, květák, pórek, červenou řepu, hrášek, fazolové lusky, špenát (listový), ředkvičky, patyzóny nebo klasický celer.

 
Příprava zeleniny

Zeleninu omyjeme a očistíme. Lilky a cukety nakrájíme na tenké plátky a na řezu posolíme. Během dvaceti minut příprav další zeleniny sůl vytáhne z dužiny přebytečnou vodu i případnou nahořklou šťávu z lilků, kterou otřeme ubrouskem. I ostatní zeleninu nakrájíme na plátky, ale rozhodně vždy tak, aby si zachovávala tvar a byla zřetelně identifikovatelná. Plátky dovolí snadnější prostupnost tepla, ale jídlo si zachová vizuální rozmanitost. Do hlubšího pekáče (obyčejný plech by nedovolil vytvořit více vrstev) skládáme jakési vrstvy cibule, mrkve, cuket, lilků, papriky, rajčat a řapíkatého celeru. Jednotlivé vrstvy dosolíme, pokapeme olivovým olejem promíseným s drceným česnekem, dokořeníme mletým nebo drceným pepřem a čerstvě nasekanými bylinkami. Můžeme použít od běžné petrželky, přes rozmarýn, bazalku, tymián až k majoránce či mátě. Vše záleží zcela na vaší chuti. Jedná-li se o jarní, ještě nepříliš sluncem vyzrálou zeleninu, můžeme jednotlivé vrstvy (především rajčata a papriky) i drobně pocukrovat a pokapat citrónem.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Pečená zelenina s černými olivami
Olivy

Jednotlivé vrstvy ještě prokládáme černými olivami s peckou, nejlépe řeckými či tureckými, které mají v našich končinách zřetelnější aroma než většina unylých supermarketových španělských olivových prefabrikátů. Na horní vrstvu můžeme ještě pro vylepšení chutí přidat několik plátků másla a dáme otevřené péci. V žádném případě nepodléváme a pečeme, jak již bylo řečeno, mírně a pomalu. Zeleninu pouze v poslední fázi občas obrátíme, aby se olej, se šťávou a aromatickými esencemi dobře promísil. Zabráníme tak i vysušení horní vrstvy. Pečeme na 175°C alespoň dvě hodiny či na 150°C klidně i hodiny tři. Zelenina musí ztmavnout, zmenší se její objem a v podstatě se v poslední fázi ve vlastní šťávě s olejem marinuje.

 
Studené či teplé?

Takto pečenou zeleninu s olivami můžeme podávat i studenou jako předkrm s pečivem či zcela samotnou. Spolu s rýží, pečivem či brambory však bude tento pokrm také plnohodnotným chodem oběda či večeře. Přátelům dělené stravy rozhodně doporučuji pečenou zeleninu jako „příkrm“ ke grilovaným masům. Takovéto jídlo může být doplněno vínem bílým i červeným. Vnímáme-li ho jako lehký středomořský oběd, doporučuji zcela jistě bílé víno typu Ryzlink rýnský či Rulandské bílé (pinot blanc), která mají zřetelnou kyselinku, ale vyváženou chuť. Jako obvykle v tomto případě dávám přednost alsaským vínům, která (ať už z oblasti nad Colmarem či na jih od něj) dodávají pokrmu jiskru a jedinečnou vůni. Ne nadarmo se říká o alsaských ryzlincích, že sice nejsou světově proslulé, ale patří k nejlepším na celém světě. Tradiční, mnohde stále domácí a ruční výroba, z nich činí poklad evropského dědictví.

 
Suroviny pro přípravu
1 lilek
2 cukety (mladé)
1 řapíkatý celer
½ kg rajčat
2 papriky
2 cibule (nejlépe červené)
3 větší mrkve
1 dcl olivového oleje
50 – 100 g černých oliv
30 g másla
2 stroužky česneku
čerstvé bylinky
 
Další recepty
Otto Jansky
Foto: autor

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.