Pažitka, okrasné koření

Krásný kulovitý okolík růžových nebo nafialovělých kvítků, který se objevuje druhým rokem po výsevu pasuje obyčejnou rostlinku do stavu okrasného

Vytrvalá, mrazuvzdorná pažitka (Allium schoenoprasum) vytváří z jara husté trsy šídlovitých dutých listů, které vyrůstají z bílých, drobných cibulek. Původem je nejspíše ze Středomoří, po celé Evropě ji však můžeme najít zplanělou, hlavně podél vodních toků. Její chuť poznali už starověcí gurmáni, u nás se začala pěstovat někdy v 16. století. Jako koření se používají pouze čerstvé listy, protože sušením se ztrácí nejen ostré aroma, ale i výživové hodnoty. Obsahuje hodně vitamínu C, karoténu, některé vitamíny skupiny B, hodně sodíku, vápníku, draslíku, fosforu i železa. Podporuje trávení a chuť k jídlu, trošku snižuje krevní tlak. Drobně pokrájenou ji můžeme přidávat téměř do všech jídel, ale až po skončení vaření. Skvěle zastoupí, mnohdy i předčí cibuli. Nepostradatelná je v tvarohových pomazánkách, vaječných a bramborových pokrmech.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Jednoduché

Pažitka se množí brzy zjara semenem, které vyséváme přímo na stanoviště. Druhou možnost nabízí dělení trsů, nejlépe na podzim. Část oddělíme a zasadíme do květináče nebo truhlíku, přeneseme za okno a při pravidelné zálivce rostoucí nať poskytne během zimy cenný zdroj vitamínů. Pažitku během vegetačního období často seřezáváme – po celý rok umožní sklizeň aromatických lístků.

Na jaře část pažitky necháme vykvést, nejlépe rovnou v květinovém záhoně, kde může vytvářet poutavou obrubu. Květy ostříháme po odkvětu, aby se nevysemenila. Poté už s ní zacházíme jako se kořenící zeleninou, nebo necháme volně růst. S blížícím se podzimem rostlina žloutne, vadne až úplně zatáhne. S probouzejícím se jarem se koloběh růstu znovu obnoví.

Okrasná zahrada u domu – velká fotogalerie


Jindřiška Kodičková
Foto Jindřiška Kodičková

8.7.2008 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist