Domů > Zahrada > Bylinky > Pažitka, okrasné koření
Pažitka, okrasné koření
Krásný kulovitý okolík růžových nebo nafialovělých kvítků, který se objevuje druhým rokem po výsevu pasuje obyčejnou rostlinku do stavu okrasného
Vytrvalá, mrazuvzdorná pažitka (Allium schoenoprasum) vytváří z jara husté trsy šídlovitých dutých listů, které vyrůstají z bílých, drobných cibulek. Původem je nejspíše ze Středomoří, po celé Evropě ji však můžeme najít zplanělou, hlavně podél vodních toků. Její chuť poznali už starověcí gurmáni, u nás se začala pěstovat někdy v 16. století. Jako koření se používají pouze čerstvé listy, protože sušením se ztrácí nejen ostré aroma, ale i výživové hodnoty. Obsahuje hodně vitamínu C, karoténu, některé vitamíny skupiny B, hodně sodíku, vápníku, draslíku, fosforu i železa. Podporuje trávení a chuť k jídlu, trošku snižuje krevní tlak. Drobně pokrájenou ji můžeme přidávat téměř do všech jídel, ale až po skončení vaření. Skvěle zastoupí, mnohdy i předčí cibuli. Nepostradatelná je v tvarohových pomazánkách, vaječných a bramborových pokrmech.
Velká fotogalerie bylinek a koření:
Jednoduché
Pažitka se množí brzy zjara semenem, které vyséváme přímo na stanoviště. Druhou možnost nabízí dělení trsů, nejlépe na podzim. Část oddělíme a zasadíme do květináče nebo truhlíku, přeneseme za okno a při pravidelné zálivce rostoucí nať poskytne během zimy cenný zdroj vitamínů. Pažitku během vegetačního období často seřezáváme – po celý rok umožní sklizeň aromatických lístků.
Na jaře část pažitky necháme vykvést, nejlépe rovnou v květinovém záhoně, kde může vytvářet poutavou obrubu. Květy ostříháme po odkvětu, aby se nevysemenila. Poté už s ní zacházíme jako se kořenící zeleninou, nebo necháme volně růst. S blížícím se podzimem rostlina žloutne, vadne až úplně zatáhne. S probouzejícím se jarem se koloběh růstu znovu obnoví.
Okrasná zahrada u domu – velká fotogalerie
Jindřiška Kodičková
Foto Jindřiška Kodičková