Pažitka, okrasné koření

Krásný kulovitý okolík růžových nebo nafialovělých kvítků, který se objevuje druhým rokem po výsevu pasuje obyčejnou rostlinku do stavu okrasného

Vytrvalá, mrazuvzdorná pažitka (Allium schoenoprasum) vytváří z jara husté trsy šídlovitých dutých listů, které vyrůstají z bílých, drobných cibulek. Původem je nejspíše ze Středomoří, po celé Evropě ji však můžeme najít zplanělou, hlavně podél vodních toků. Její chuť poznali už starověcí gurmáni, u nás se začala pěstovat někdy v 16. století. Jako koření se používají pouze čerstvé listy, protože sušením se ztrácí nejen ostré aroma, ale i výživové hodnoty. Obsahuje hodně vitamínu C, karoténu, některé vitamíny skupiny B, hodně sodíku, vápníku, draslíku, fosforu i železa. Podporuje trávení a chuť k jídlu, trošku snižuje krevní tlak. Drobně pokrájenou ji můžeme přidávat téměř do všech jídel, ale až po skončení vaření. Skvěle zastoupí, mnohdy i předčí cibuli. Nepostradatelná je v tvarohových pomazánkách, vaječných a bramborových pokrmech.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Jednoduché

Pažitka se množí brzy zjara semenem, které vyséváme přímo na stanoviště. Druhou možnost nabízí dělení trsů, nejlépe na podzim. Část oddělíme a zasadíme do květináče nebo truhlíku, přeneseme za okno a při pravidelné zálivce rostoucí nať poskytne během zimy cenný zdroj vitamínů. Pažitku během vegetačního období často seřezáváme – po celý rok umožní sklizeň aromatických lístků.

Na jaře část pažitky necháme vykvést, nejlépe rovnou v květinovém záhoně, kde může vytvářet poutavou obrubu. Květy ostříháme po odkvětu, aby se nevysemenila. Poté už s ní zacházíme jako se kořenící zeleninou, nebo necháme volně růst. S blížícím se podzimem rostlina žloutne, vadne až úplně zatáhne. S probouzejícím se jarem se koloběh růstu znovu obnoví.

Okrasná zahrada u domu – velká fotogalerie


Jindřiška Kodičková
Foto Jindřiška Kodičková

8.7.2008 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist