Pánve a pánvičky do každé poličky

Zimní období je jako stvořené pro správné kulinaření a to rovnou po celý den. Začít můžete ráno snídaní na vidličku, k obědu šťavnatý přírodní řízek a k večeři sladká tečka v podobě palačinek nebo lívanců. Všechna tato jídla mají kromě kalorické vydatnosti ještě jednoho společného jmenovatele a tím je kvalitní pánev.

Pánve jsou takovou samozřejmostí v našich kuchyních, že jim nepřikládáme žádnou důležitost. Jsou tu kdykoliv je potřebujeme, ale umíte je správně používat a věnujete jim dostatečnou péči, aby vám vydržely co nejdéle? Na trhu je k dostání tolik druhů, typů a materiálů, že se v nich možná špatně orientujete, ale vězte, není to nic složitého.

Teflon
Asi nejoblíbenější jsou pánve teflonové a není divu, jejich dokonale nepřilnavý povrch usnadní přípravu každého pokrmu. Pořídíte je za příznivou cenu, a pokud se o ně budete dobře starat, také vám dlouho vydrží. Pozor si dejte u některých typů na výběr náčiní. Kovové by mohlo poškrábat tenkou vrstvu teflonu a kvalitní pánev tak nenávratně zničit. U modernějších typů teflonových pánví nemusíte mít strach ani z kovu, jejich povrch je totiž na použití kovových obraceček a lžic speciálně upraven a nedojde tak k jeho poškození. Když už vybíráte novou pánev, porozhlédněte se po těch, které mají termospot. Ten signalizuje, jak je pánev rozpálená a vám tak pomůže připravit, především maso opravdu kvalitně, aniž byste přišli o podstatnou část jeho výtečné chuti.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Titan
Dalším velmi oblíbeným materiálem v našich kuchyních je titan. Pravda, za titanovou pánev si poněkud více připlatíte, ale odvděčí se vám kvalitou i dlouhou životností. Samozřejmostí je u nich nepřilnavý povrch, navíc není nutné použití velkého množství oleje nebo jiného tuku, chutný pokrm připravíte i úplně bez tuku. Titanová úprava na povrchu zajišťuje oděruvzdornost. Potěší vás docela jistě dlouhá záruka, méně už to, že je nelze použít na indukčních varných deskách.

Nerez, hliník a spol.
V dřívějších dobách jsme se bezhlavě hnali pro všechno, co mělo označení nerez, dnes už nás tento boom opustil a velmi často dáváme přednost i jiným materiálům, což je třeba u pánví možná škoda. Nerezové pánve se vyrábějí z velmi kvalitní, ušlechtilé oceli a hodí se k nejrůznějším úpravám pokrmů. Oceníte jejich dlouhou životnost, oděruvzdornost i možnost přikoupení praktické poklice určené k dušení pokrmů.  Dnes již nepříliš používaným materiálem je hliník. Pamatuji si jej z kuchyně své babičky, líbily se mi barevné úpravy, které jim výrobci dopřávali. Ovšem jako hospodyňka samozřejmě neocením jejich lehkost a snadnou manipulaci s nimi, když vím, že sebemenší poškození teflonového, titanového nebo smaltového povrchu je nebezpečné. Poté totiž dochází k uvolňování hliníku do jídla a takovou pánev byste dál již neměli v kuchyni používat.

Na velikosti záleží
Na velikosti skutečně záleží, protože je zbytečné pořizovat si pro dva pánev s největším průměrem na trhu, stejně jako se bude špatně připravovat oběd pro šestičlennou rodinu na té nejmenší. Velikost rozhodně vybírejte podle počtu členů domácnosti, pro které se bude připravovat jídlo. Pánve s nízkým okrajem jsou určené ke snadné přípravě palačinek nebo lívanců, ty s vyšším pak k nejrůznějším masovým a zeleninovým směsím. Králem mezi nimi je pak docela jistě kvalitní wok pánev, která k nám připutovala z Asie a rychle si získala oblibu. Vejde se do ní totiž až neuvěřitelné množství jídla a snadno se s ní vaří. Využijete ji i ke smíchání přílohy s masem nebo k vaření pokrmů „z jednoho hrnce“.  Jako velmi praktické se jeví pánve, které mají odnímatelnou rukojeť, nejen kvůli snadnému skladování, ale také kvůli možnosti použití k zapékání. Nemusíte tak špinit zbytečně moc nádobí.

Udržujte je čisté
Pokud se budete o pánvepávničky dobře starat, odvděčí se vám tím, že vám budou dlouho sloužit. A péče o ně není nikterak složitá. Odborníci dokonce doporučují na kvalitní pánve vůbec nepoužívat vodu a saponát. Po každém vaření se má pánev pouze vytřít ubrouskem do sucha a prokápnout kapkou kvalitního oleje. Poté jí stačí uložit do plátěného obalu, aby nedošlo k jejímu poškození při skladování a je to. Pokud vám to přijde nehygienické, můžete samozřejmě použít klasický způsob mytí. Snažte se na ně však nepoužívat hrubou stranu houbičky a určitě se vyvarujte mytímyčce nádobí.

Text: Petra Martišková
Foto: thefoodwiz.com, ronnarecipes.blogspot.com, bj0rn.net, hotwok-shop.dk, culinar.ro, nokaut.pl, airlase.com

5.1.2012 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist