Paneláková kuchyň – nekonečné téma

Jsou jistá témata, která se nikdy nevyčerpají, jako například – jak zařídit malý prostor, zajímavé tipy na úložné prostory atd. Na předních příčkách v žebříčku popularity nevyčerpatelných témat se však drží panelákové bydlení a jeho problematika.

Kuchyň v paneláku…?

Tentokrát jsme se zaměřili na obtížnost zařízení panelákové kuchyněa nejdůležitější prvky, které je nutné brát v potaz, pakliže se do kruté války, mezi kuchyní a umakartovými zloduchy, typickými pro panelové domy, vůbec chceme pouštět. Premisou číslo jedna, kterou bychom měli vždy ctít, je racionální idea prostoru a jeho vnímání. Pakliže má vaše známá, kamarádka či příbuzná kuchyň o 60 metrech čtverečních a vy se tím necháte oslnit, pak vám při návratu do panelákového bytu bude ta vaše kuchyň připadat, jako mučírna klaustrofobiků.

Svízelné míry

Pokud chcete hovořit o skutečně MALÉM prostorupro kuchyň, bavili bychom se o nějakých, zhruba 8 metrech čtverečních, jenž by byly vyhrazeny pro kuchyňský koutek (skoro vhodný pro panenky). Takto prostorově indisponovanou kuchyň můžeme nazývat mini kuchyňkou. Cokoliv, co má metráž označenou vyšší číslovkou směle řadíme mezi „lidmi obyvatelné kuchyně“.   Na ploše panelákové kuchyně přichází v úvahu uspořádání lineární nebo rohové ve tvaru L.Dobrá kuchyně by měla být hlavně pohodlná,  ergonomicky komfortní a vzdušná. Odkládání, mytí a příprava pokrmů – to jsou tři pracovní zóny, mezi nimiž se při vaření běžně lidé pohybují.  Právě vzdálenost mezi těmito třemi „body“ hovoří o tom, zda je kuchyně dobře navržena.

Lucie Sýkorová

Foto: thehaystackneedleonline.com, jetsongreen.com, viahouse.com,  northtryon.com, nextelements.com

28.8.2014 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist