Otevřený interiér?

Jedním z výrazných trendů, který formuje kulturu bydlení od konce devadesátých let, je spojování prostoru kuchyně s prostorem navazujícího obývacího pokoje. Vznikají tak známé pokoje „s kuchyňským koutem“ (1+kk), které jsou jádrem bytu a jeho centrální obývací a komunikační místností. Jaké jsou výhody a nevýhody takového řešení je poměrně známo. Ale jaký je vlastně jeho původ?

Propojení kuchyně a obývacího pokoje, což tedy vnímáme jako moderní způsob bydlení, představuje naopak velmi tradiční řešení a nechává vzniknout tomu, čemu se říkávalo sednice. Ta byla často jedinou denní obytnou místností v interiéru a funkčně byla vlastně spojením jídelny, obývacího pokoje – společenské místnosti a kuchyně. Rodina, či jiní obyvatelé domu, se obrazně řečeno v kuchyni scházeli jako „kolem ohně“, kterým byla právě kuchyň / jídelní stůl jako místo, kde se upravují potraviny a která generuje teplo nejen ve smyslu čistě fyzickém. Tato centrální „místnost s kuchyňským koutem“ představující ono „teplo rodinného krbu“, byla obrazem jistoty a pevnost rodiny jako takové. Je to stejné, jako před tisíci lety, kdy se lidé scházeli v kruhu kolem skutečného ohně, který jim dával nejen teplo a případnou ochranu před divokou zvěří, ale také pocit sounáležitosti a příslušnosti k nějaké skupině, jejímž centrem a „náměstím“ bylo právě kruhové ohniště.

Restaurace
Interiéry s oddělenou kuchyní mají svým způsobem, a v přeneseném slova smyslu, charakter restaurace. Kuchyň se stává „neveřejnou“ a čistě „provozní“ místností, kterou užívají a obsluhují kuchaři a jiný personál. Hosté sedící v jídelně či obývacím pokoji, pak nejsou s těmito lidmi v žádném kontaktu. Pouze zkonzumují výsledek jejich práce a v žádném ohledu nesdílí a nepodílí se ani symbolicky, nebo čistě jen svou přítomností v kuchyni, na jeho přípravě.

Velká fotogalerie moderních interiérů

Praktické aspekty a nutnost odtahu zplodin
Pokud se uživatel rozhodne pro řešení interiéru spojením jeho obytné denní části s kuchyní a vytvoří-li tedy obytnou kuchyň (či obývací pokoj s kuchyňským koutem), měl by rozhodně zauvažovat nad pořízením výkonné digestoře. Mastné a jiné páry, které se tepelnou přípravou potravin uvolňují, mohou dopadat a srážet se např. na sedacím nábytku otevřeně sousedícího obývacího pokoje. Stejně tak veškeré pachy, které v kuchyni vznikají, se stanou součástí denní místnosti. Digestoř by tedy měla být natolik silná, aby byla schopna vše pohltit a vyměnit vzduch nejen v těsné blízkosti varného centra, ale i v rámci celé místnosti vzniklé spojením obývacího pokoje a kuchyně. Digestořím se věnuje samostatný článek v rubrice kuchyně.
Jaroslav Zákolanský

foto Hanák a archiv autora

6.4.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist