Osvěžení čajem

Je známou skutečností, že národy žijící v horkých podmínkách pouští a rovníkového světa nepoužívají k osvěžení a k zahnání žízně sladkou cocacolu s ledem, ale teplé a slané či hořké, tedy neslazené nápoje. Rozhodně mezi ně nepatří káva, která sice organizmus povzbudí, ale dehydruje. Osvědčeným nástrojem je čaj, který je navíc možné tradičním způsobem použít i jako nástroj k vnitřní fysické i duševní harmonizaci.

Čaj patří mezi nejstarší nápoje, které se člověk naučil připravovat a jejichž technologii zpracování nějakým způsobem ovládl. O objevu čaje přirozeně koluje celá řada legend, ale pravdou zůstává, že čaj znali v Číně již hluboko před naším letopočtem. Jde jen o to, zdali byl opravdu objeven už za císaře Šen Nunga roku 2700 př.K. a nebo byl li do Číny přivezen z Indie buddhistickým mnichem jménem Gan Lu v době mnohem mladší. Nicméně, základy hlavních náboženských obřadů a meditačních technik byly položeny už ve druhém století před Kristem za vlády dynastie Čou. Evropě se čaj objevil pravděpodobně v prvním desetiletí sedmnáctého století. Např. tedy slavný skladatel Claudio Monteverdi se čaje ve svém dětství pravděpodobně nikdy ani nedotkl.

Nejstarší tištěná zpráva o čaji v Evropě je z roku 1559, kdy benátský spisovatel Giovanni Battista Ramusio ve své knize Cesty a putování uveřejnil popis tohoto zatím neznámého nápoje.
Jméno
Svou mimořádnou pozornost věnoval čaji i klasik čínské klasické filosofie Konfucius. Hovoří se o tom, že okolo roku 510 př.K. to by právě on, kdo čaj nazval čajem, tedy „tchu“ (čti „ťu“), z čehož se několika etymologickými zákrutami vyvinulo slovo „tche“ , které se v různých variacích dodnes používá v celé řadě jazyků (AJ: tea, FJ: thé atp.). Druhý typ názvu, který se usadil i v Českém jazyce, pochází z indického „cha-i“ a je rozšířen také jižní a střední Asii a v Rusku.
Podávání
Shrnout v několika větách problematiku podávání čaje je nemožné. Čajů jsou stovky druhů, čaj má své obdivovatel, obřady, má svou filosofii, bývá vnímán jako předmět k navození meditativních a jiných stavů a toto vše pak ovlivňuje způsob jeho přípravy a podávání.  Pokud chce zájemce strávit u čaje příjemné chvíle a čaj popíjet, chutnat jej, vonět k němu a nechat se jím osvěžit podobně, jako kvalitním vínem, stojí za to navštívit jakoukoliv čajovnu, např. síť čajoven „Dobrá čajovna“ a zakoupit čaj vážený, nikoliv v pytlíku. Personál v těchto podnicích je vyškolený k tomu, aby byl schopen odborné debat na čajové témata a stejně tak aby byl sto vlídně poradit tomu, kdo chce čaj ochutnat a vůbec neví z které strany začít.
K čaji bude potřeba pořídit nějakou konev, sítko a šálky. I takové věci jsou přirozeně je v čajovnách k dostání.
A pro začátek je možné dát si a nebo koupit nějaký čaj z pravděpodobně nejslavnějších čajových svahů a plantáží na světě, tedy z indického DARJEELINGU. A konkrétně tedy DARJEELING SF „HIMALÁJ“, který je čistým vysokohorským černým čajem, ručně sbíraným na jižních svazích Himálaje v Západním Bengálsku a hodí se např. právě k zahnání žízně a k osvěžení. Cena se bude pohybovat okolo 85 Kč /100 g. Dobrou chuť.
Petr Haas
Foto Dobrá čajovna a archiv autora
28.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist