Oříšek v podobě „nešikovného“ pozemku zvládli architekti na jedničku

Dlouho hledali, až našli svůj pozemek snů. Nachází se v klidném prostředí nedaleko lesa a korunují ho překrásné výhledy na město Zlín. Má jen jedinou chybičku. Vůbec se nehodí pro stavbu rodinného domu. Jak si s tím poradili architekti?

04pruhled-do-obytne-casti-domuhesinrzn1522432565-1440x961-1100x618.jpg Celá galerie 15 Zdroj: Foto: Daniela Dostálková

Architekti Pavel Mudřík, Petr Juráň a Marian Lance, které si manželský pár ze Zlína vybral, museli vyřešit dva úkoly: Popasovat se se svažitým pozemkem severovýchodní orientace a vyplnit i druhé přání investorů: „Stavebník chtěl jasný, moderní a komfortní dům, jenž umožní seberealizaci všech členů rozrůstající se rodiny a jenž bude jejím zázemím a hlavním soukromím,“ popisuje zadání architekt Pavel Mudřík.

Po vrstevnici

Umístit dům šikovně na pozemek, který je hodně svažitý, je docela velký oříšek. Architekti to však nevzdali. „Nevýhodná orientace i tvar pozemku, současně se silným požadavkem na vytvoření klidného a intimního venkovního prostoru definovaly objemovou strukturu domu do horizontální, příčně transparentní hmoty, položené po vrstevnici,“ podává k tomu odborný výklad architekt.

Řešením se stal originální projekt, který situoval stavbu napříč pozemkem. Tím vzniklo chráněné klidné místo, ideální pro relaxaci, které je z jedné strany chráněno svahem a z druhé strany samotným domem.

A jak se architektům podařilo, aby rozložitý dům do krajiny přirozeně zapadl? „Bylo nutné mnoho prostoru posadit pod terén. Střecha hlavního, obytného podlaží je koncipována jako zelená plocha, volně navazující a přecházející z okolního svahu,“ upřesňuje architekt Mudřík.

Volba padla na přírodní materiály

Interiér je vybavený v souladu s venkovním prostředím. Jsou zde proto použity precizně zpracované materiály, jako jsou dřevo, kámen, sklo, lité teraco s carrarským kamenivem a hladké omítky.

„Určujícími materiály v domě jsou bílá jemná omítka, cedrové a teakové dřevo, čiré, často i ohýbané skleněné plochy,“ upřesňuje architekt.

Splnění snu trvalo 6 let

Luxus bydlení v tomto objektu umocňuje blízkost lesa a nádherné výhledy na město. A tento přepych si díky transparentním proskleným stěnám mohou majitelé užívat z několika úhlů přímo z interiéru.

Díky vytrvalosti a úsilí architektů se nakonec po šesti letech majitelům splnil jejich velký sen o bydlení.

12.7.2021 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist