Opojné oleandry v zimě

Záplavy bohatě kvetoucích a omamně vonících oleandrů upoutají každého turistu ve Středomoří.

Už staří Řekové je znali, ale nazývali jménem Rhododendron, doslova růžový strom. Karl von Linné si staré řecké jméno vypůjčil a přidělil je ve svém geniálním díle pěnišníkům.

Této rostlině tak zůstal název oleandr obecný (Nerium oleander). Keř nebo strom dorůstá ve své domovině až čtyř metrů. Má hladké větve s dlouhými kopinatými kožovitými listy, neopadávají a drží trvale tmavě zelenou barvu. Vyrůstají vstřícně nebo po trojicích v přeslenu. Ve vrcholičnatých latách jsou uspořádány úhledné květy nálevkovitého tvaru v  bílé, žluté, červené nebo růžové barvě.

Květinová výzdoba: inspirativní fotogalerie

Rostlina je celá jedovatá, občas se používá v léčitelství. V minulosti se oleandrových listů užívalo jako jedu na krysy, potkany a myši. Pobývání poblíž opojně vonícího keře ulevuje od hlubokých emocionálních problémů, které způsobily, že se člověk stáhl do sebe. Možná i proto je častou a oblíbenou pokojovkou. Pokud oleandrům zajistíme vhodné podmínky pro růst, můžeme se z těchto krásných rostlin těšit i doma. Oleandr obecný se u nás pěstuje ve větších nádobách především jako velmi efektní mobilní zeleň. Kvete od června až do hlubokého podzimu, květy rozkvétají na vrcholu mladých výhonů, čímž krásně zdobí terasy a balkony. V létě prospíval na slunci, touto dobou dokvétá na verandách či v chladných zimních zahradách. Pak můžeme odkvetlé větve seříznout i velmi silně, nové výhony však vykvetou až v dalším roce. Při nedostatku světla a vysokých teplotách v zimních měsících může dojít k žloutnutí a opadu listů. Ani úplně nízké teploty trvale pod 5°C nejsou vhodné, ale přečkají je bez výrazného poškození. Po teplém létě mohou zažít z příliš nízké teploty šok. Zimující rostliny prohlížíme, zda-li na nich nesají štítěnky a puklice. Při menším zamoření je hubíme mechanicky, jinak použijeme chemii.

Jindřiška Kodičková
Foto autor

22.11.2007 3:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist