Nůž jako dobrý sluha

Investice do kvalitní sady nožů se počítá na tisíce, ale když dobře vyberete, budou sloužit celý život.

Kvalitní nůž má několik poznávacích znaků, podle nichž lze předem odhadnout, zda se s ním bude dobře pracovat. V nejvyšší kvalitativní třídě je to vykovaná část čepele s probráním (někdy lidově nazývaná bodka), která slouží jako ochrana ruky při krájení. Když podobný nůž vezmete do ruky, všimnete si, že je vzhledem k „nahromadění“ hmoty mezi rukojetí a čepelí perfektně vyvážený. Podobný prvek potěší profesionálního kuchaře i domácího kuchtíka, protože pro oba je pocit jistoty při řezání důležitý.

Co se hodí k čemu

Každý z významnějších výrobců nabízí několik desítek typů nožů, z nichž každý se hodí na nějaký druh práce v kuchyni. V zásadě lze nože rozdělit podle typu ostří.

Hladké ostří se hodí na všechny druhy běžného krájení, základ kuchyně tvoří univerzální kuchařský nůž o délce 15 až 20 centimetrů. Měli byste zvolit délku, se kterou se nebudete bát pracovat, zároveň by měla být taková, aby s nožem šlo třeba naplátkovat řízky z kýty. Je výhodné, aby byla rukojeť tvarovaná tak, aby se při krájení klouby prstů neotíraly o prkénko, čepel může být mírně prohnutá, pak je možné s ním sekat koření jako kolébkou. Odborníci doporučují doplnit ho menší variantou dlouhou kolem 10 centimetrů a krátkým loupacím nožíkem – buď loupacím se zahnutým ostřím, nebo zeleninovým s rovným ostřím a špičkou zahnutou dolů. Takový nůž poslouží pro loupání brambor, čištění mrkve a další zeleniny. Fajnšmekři ocení kolem 15 centimetrů dlouhý a tenký vykosťovací nůž nebo téměř 30 centimetrů dlouhý plátkovací. Ten kupujte jen v případě, že častěji pořádáte párty pro přátele a chcete se pochlubit perfektně upravenými plátky z kýty – dlouhým plátkovacím nožem odříznete plátek jediným pohybem, takže je krásně čistý beze stop obousměrného řezu.

Kromě nožů s hladkým ostřím by v domácnosti neměl chybět vroubkovaný nebo zoubkovaný nůž na krájení zeleniny a všech potravin s odolnou slupkou nebo kůrkou. Nejvíce obvykle vzdorují rajčata, občas někdo mívá problémy se vypečeným chlebem. Buď se můžete smířit s tím, že koupíte jeden dlouhý vroubkovaný nůž, pro který najdete univerzální použití, anebo půjdete sofistikovanější cestou – speciálně na rajčata se vyrábějí zoubkované nože o střední délce zakončené na špičce vidličkou, která usnadňuje servírování plátků na talíř.

Pevné, nebo flexibilní?

Drtivá většina nožů je tvrdá a pevná v ohybu (a považuje se to za přednost). U vykosťovacích či filetovacích nožů má kuchař požadavek, aby dobře kopírovaly tvar kostí. Až se budete chtít pustit třeba do vykostění lososa nebo kuřete, pořiďte si nůž s označením například Flex (každý z výrobců v ucelené řadě podobný model nabízí).

Radek Starý

Foto: Fiskars, KDS, Naoko, Potten & Pannen, Mobax

12.2.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist