Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook

Miluje vaření a kočky, proto svůj blog nazvala Cat&Cook. Už několik let se blogování o jídle věnuje na plný úvazek, vydala dvě kuchařky a plánuje třetí. Ke svým aktivitám potřebuje praktickou a atraktivní kuchyni, protože v ní svá jídla nejen připravuje, ale také fotí. Nahlédněte!

(Zdroj: archiv Technistone)

Všechny lahodné recepty pro blog i kuchařku připravuje Ivana Jindřichová právě v této kuchyni, která nedávno prodělala významnou změnu. Posuďte sami, jaký rozdíl udělá „pouhá“ výměna pracovní desky.

Tak začněme od začátku, kde se vzala vaše láska k vaření a vůbec ta myšlenka se tímto živit?
K vaření tíhnu od malička, je to taková moje životní vášeň, kterou jsem objevila v první třídě a zvala jsem kamarádky na míchaná vejce na francouzský způsob. Nejdříve jsem čerpala od mamky a babičky, při studiu VŠ jsem se pak sama vzdělávala v oblasti zahraniční kuchyně. Vařila jsem jako divá, poznávala nové suroviny a tradiční světové pokrmy. Vše jsem sdílela jen na svůj soukromý Facebook. Myšlenka živit se foodblogováním asi nikdy nepřišla, spíš to bylo celé takové přirozené. Začalo to v jedné škole vaření, kde jsem nastoupila jako event manažerka. Bylo to centrum dění pražské gastronomie, a tak už chyběl jen krok k založení foodblogu. Nakonec ho udělal můj přítel Martin, který mi doménu nadělil jako dárek. Blogovala jsem tři roky při práci celkem vrcholově, připravila se o jakýkoliv soukromý život, ale bylo to fantastické. Najednou jsem totiž měla reálný vliv na čím dál širší veřejnost a to byl můj sen. V roce 2018 jsem se rozhodla, že dám výpověď v práci a začnu blogovat na plný úvazek. Od té doby jsem vydala dvě kuchařky, pracuju na třetí a každý den si říkám, jak vděčná jsem za ten svůj krok opustit komfortní zónu a jít na volnou nohu.

Kde se ve vás zrodila vaše vášeň ke kočkám?
Ke kočkám tíhnu také úplně odmalička. Sbírala jsem porcelánové, plyšové a měla jich plný pokoj. Toužila jsem po živé kočičce a věděla jsem, že jednou si ji pořídím. Sen se mi splnil v 16 letech, kdy jsem dostala perské koťátko. Pojmenovala jsem ho Minda, prostě to nešlo jinak, odjakživa jsem totiž každé kočce říkala Mindo a měla jsem to zažité. Minda mě inspirovala k názvu blogu Cat & Cook, byla to úžasná parťačka. Opustila nás po 10 letech na selhání ledvin. Pár měsíců před její smrtí jsem se rozhodla vydat kuchařku na její počest. A jsem šťastná, že na ni mám tak krásnou vzpomínku. Mindičku zastoupila britka Miňonka, které loni vyšla také kuchařka jako vzpomínka na kotěcí období a letos partu doplnila sibiřka Laskonka.

Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)

Jak dlouho vám trvá příprava jedno receptu na blog?
Příprava jednoho receptu mi zabere hodně času. Nejdříve musím vymyslet, co uvařím – záleží na sezoně, dostupných surovinách, přáních mých sledujících apod. To mi zabere tak 1 hodinu. Následuje dlouhá rešerše na internetu, v kuchařských knihách apod. Pátrám po historii vzniku receptu, abych pochopila, jaké suroviny použít, receptuře porozuměla a vycházela z tradice. Tahle část mi zabere asi 3 hodiny. Sepíšu si pro sebe recept nahrubo, což trvá asi 1 hodinu a pak sháním ty správné suroviny. V drtivé většině je neseženu v jednom obchodě, tak objíždím více dodavatelů. Ráda totiž kupuji kvalitní maso a zeleninu od farmářů, šťastná vejce, pravou vanilku, mikrobylinky na ozdobu atp. Vstupní suroviny jsou pro mě to nejdůležitější. Když to jde dobře, za 2 hodiny mám nakoupeno. Pak je na čase vaření/pečení pokrmu. Tím, že věnuji opravdu hodně času přípravě a studiu receptury, tak se mi většinou povede na první pokus. Záleží samozřejmě na receptu, ale zabere mi asi 3 hodiny – zapisuji si u toho změny apod. Po přípravě jídla ihned následuje focení. Musím si vše načasovat tak, aby bylo denní světlo, s umělým osvětlením nikdy nefotím. Focení mi zabere cca 2–2,5 hodiny, pokud fotím i postup při vaření, je to násobně víc. Po focení si začerstva sednu k počítači a napíšu recept načisto, aby byl pochopitelný pro lidi. Své recepty píšu hodně podrobně, aby je zvládl opravdu každý. U tohoto kroku sedím kolikrát i 3 hodiny, do receptu zapisuji i různé tipy a rady navíc. Když mám napsáno, vrhnu se na postprodukci fotek. Musím je stáhnout z paměťové karty do počítače, udělat úzký výběr (nafotím cca 60 fotek a vyberu 10–15 finálních) a nakonec je upravit, aby lahodily oku. Tady jsme tak na 2–3 hodinách. Pak už jen zbývá nahrát recept a fotky na blog a dát o tom vědět lidem na Instagramu a Facebooku. To je tak na 2 hodiny. Suma sumárum jsme na 19 hodinách. U polévek a jednodušších receptů je to samozřejmě méně, u dortů a jiných složitých receptů je to někdy i více.

Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?
Inspiraci čerpám především v sezoně. Snažím se ctít sezonní suroviny, takže na jaře se třeba těším z chřestu, v létě z jahod, na podzim ze švestek, v zimě peču z jablek. Vizuální inspirací je mi určitě sociální síť Pinterest, tam bych strávila hodiny. Kolikrát mě inspiruje i moje lednice, nerada vyhazuji jídlo, proto se snažím vše spotřebovat do posledního puntíku.

Nemáte někdy „krizi“ a chuť odhodit vařečku a objednat si pizzu?
Pizzu miluju! Sice si ji neobjednávám, ale mám oblíbené podniky, které připracují pravou neapolskou pizzu a tam občas zajdeme. Pokud jsme ale doma, baví mě vaření a užívám si to. Je to moje celoživotní vášeň. Když jsem na dovolené a déle nevařím, už mám abstinenční příznaky a plnou stranu nových receptů, které musím připravit!

Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)

Podle jakých parametrů jste vybírala kuchyň?
V našem bytě byla kuchyň v nákresech šíleně malá. Od začátku jsem věděla, že to musím změnit, a tak jsem ubrala na našem obýváku a přidala kuchyň. Hodně jsem promýšlela, abych měla dostatek úložných prostorů různých velikostí. Také pro mě byla důležitá praktičnost. V neposlední řadě jsem chtěla kuchyň krásnou navenek, proto jsem si například nechala z USA dovézt mosazné úchytky, které u nás nejdou sehnat.

Co se vám na ní líbí a co byste naopak změnila?
Původně jsem v kuchyni měla ostrůvek. Nakonec jsem ho ale zrušila, protože místnost působila moc plně. Místo ostrůvku jsem pořídila dřevěný stůl a kuchyně byla hned vzdušnější. Chybějící úložné prostory jsem později doplnila o kredenc, který se mi hodí i na focení. Desku jsem pořizovala „jen na chvíli“, než se rozhodnu, jaký materiál se sem hodí. Nakonec z toho bylo 2,5 roku s prozatímní deskou a bez obložení. Ani nevíte, jak moc jsem se na novou desku a obklad těšila!

Kterou barvu z kolekce Technistone jste zvolila a proč?
Vybrala jsem si odstín TechniStone® Crystal Calacatta Silva. Protože miluji cokoliv s designem mramoru, měla jsem v tom okamžitě jasno! Ale musím přiznat, že Technistone má celou řadu krásných, elegantních a trendy designů, až jsem si říkala, že bych ty kuchyně chtěla mít minimálně tři.

Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook
Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook (Zdroj: archiv Technistone)

Jaké plány a nápady chystáte do budoucna?
Tento rok mám v plánu vydat mou třetí kuchařku, tentokrát bude celá sladká, plná tradičních receptů z ČR i ze světa. Z cestování a letošní svatby bohužel kvůli současné situaci sešlo. V hlavě mám ale samozřejmě spoustu dalších plánů, nicméně ty zatím nechci prozrazovat, protože to nepřináší štěstí.

Publikováno: 10.05.2020, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Slovenksý recept na brynzové sušenky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Brynzové sušenky, jejichž recept mám dnes odtajníme patří k laskominám, které si můžeme připravit k televizi nebo jako rychlou svačinku na zahradu či do přírody.

13. díl: Ondřej Šplíchal - kamnář - TV verze

Stará auta, staré blues ale především stará kamna, to je Ondrův šálek kávy a hlavně všechny tyto krásné věci probouzí k životu a dokáže jimi ohromovat i současnou generaci.

26. díl: Petr Pučík - automechanik

Budoucnost našeho řemesla je taková, že z nás budou čím dál tím větší odborníci. Přichází taky nová doba alternativních pohonů aut a já mám radost, že u toho můžu být. Myslím, že tak ubyde hodně té mechanické práce, a naopak přibyde víc té softwareové a e

Výběr nemovitosti

Karel "Hele koupil bych tady barák, tady v Tišicích to mám rád." Mobilní appka MP Home pomohla fachmanům najít nemovitost.

Výběr nemovitosti - mobilní appka MP Home

Karel takhle mimochodem v tichu na rybách v Tišicích povídá, hele koupil bych tady barák. Mobilní appka MP Home pomohla a tak už za chvíli stáli před Karlovým vysněným rodinným domem.

Malochov drůbeže

Domácí vejce jsou jednou z výhod chovu slepic na zahradě. Co všechno bychom měli vědět o malochovu drůbeže?

ČTĚTE DÁLE

Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů
Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů

Interiér

Domácí harmonie potřebuje dostatek pozitivní energie a čínské učení feng šuej dobře ví, co v našem domově brání jejímu správnému proudění.

Hollywood Regency styl si zamilujete
Hollywood Regency styl si zamilujete

Interiér

Hollywood Regency styl je zpět. Styl, který se zrodil z divadelní fantazie, je okouzlující. Ještě jste o něm neslyšeli? Máme pro vás vše, co potřebujete vědět.

7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání
7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání

Interiér

Nudný interiér můžete překvapivě změnit poměrně snadno, a to dokonce i bez peněz. Jak to udělat? Zdá se vám to nemožné? Máme pro vás tipy jak na to.

Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo
Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo

Interiér

Ořechové dřevo je vítaným prvkem interiérového designu. Tmavé dřevo je velice elegantní. Do našich domovů vnáší příjemnou atmostéru a luxus.

Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám
Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám

Interiér

Vakuovací zásuvky vám umožní uchování potravin, které můžete zatavit do všech typů sáčků za účelem jejich uložení, nebo k úpravě s funkcí sous vide.

Zdravá domácí hořčice bez konzervantů
Zdravá domácí hořčice bez konzervantů

Interiér

Víte, jak chutná domácí hořčice? Sice jinak než ta z obchodu, ale zato je zdravější a kvalitnější. Neobsahuje totiž žádné konzervanty a je plná chutné zeleniny.

Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život
Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život

Interiér

Krásné bydlení je snem každého z nás. Aby dům vypadal luxusně a draze, nemusíme utratit majlant. Existuje pár jednoduchých triků, jak získat bydlení snů.

Provence – to je pohoda a francouzská elegance
Provence – to je pohoda a francouzská elegance

Interiér

Harmonický design, pastelové barvy a záplava květin – to všechno je typické pro provensálský styl, který najde uplatnění i na českém venkově.

Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace
Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace

Interiér

Světlé dřevo v interiéru se hodí téměř ke každému odstínu a vykouzlit z něj dokonalou kompozici v bytě chce mít velkou představivost a trochu odvahy.

Konvektomat představuje revoluci v gastronomii
Konvektomat představuje revoluci v gastronomii

Interiér

Máte velkou rodinu a zároveň dbáte na kvalitní stravu? Pořiďte si konvektomat. I při velkém počtu připravovaných jídel šetří náš čas a peníze.

Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design
Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design

Interiér

Jaké preferujete stylové bydlení? Jste spíše romantické duše nebo ryze praktický tvor? Vyzkoušejte industriální stylové bydlení, které je opravdu jedinečné.

Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?
Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?

Interiér

Vizuální nepořádek otevřených úložišť má na vás větší vliv, než jste si možná mysleli. Pojďte o tomto problému zjistit více. Poradíme vám, co s ním udělat.