Něžně ženská kuchyň s dřevěnými policemi foodbloggerky Cat&Cook

Miluje vaření a kočky, proto svůj blog nazvala Cat&Cook. Už několik let se blogování o jídle věnuje na plný úvazek, vydala dvě kuchařky a plánuje třetí. Ke svým aktivitám potřebuje praktickou a atraktivní kuchyni, protože v ní svá jídla nejen připravuje, ale také fotí. Nahlédněte!

catcook_crystal-calacatta-silva_praha-20-1100x618.jpg Celá galerie 16 Zdroj: archiv Technistone

Všechny lahodné recepty pro blog i kuchařku připravuje Ivana Jindřichová právě v této kuchyni, která nedávno prodělala významnou změnu. Posuďte sami, jaký rozdíl udělá „pouhá“ výměna pracovní desky.

Tak začněme od začátku, kde se vzala vaše láska k vaření a vůbec ta myšlenka se tímto živit?
K vaření tíhnu od malička, je to taková moje životní vášeň, kterou jsem objevila v první třídě a zvala jsem kamarádky na míchaná vejce na francouzský způsob. Nejdříve jsem čerpala od mamky a babičky, při studiu VŠ jsem se pak sama vzdělávala v oblasti zahraniční kuchyně. Vařila jsem jako divá, poznávala nové suroviny a tradiční světové pokrmy. Vše jsem sdílela jen na svůj soukromý Facebook. Myšlenka živit se foodblogováním asi nikdy nepřišla, spíš to bylo celé takové přirozené. Začalo to v jedné škole vaření, kde jsem nastoupila jako event manažerka. Bylo to centrum dění pražské gastronomie, a tak už chyběl jen krok k založení foodblogu. Nakonec ho udělal můj přítel Martin, který mi doménu nadělil jako dárek. Blogovala jsem tři roky při práci celkem vrcholově, připravila se o jakýkoliv soukromý život, ale bylo to fantastické. Najednou jsem totiž měla reálný vliv na čím dál širší veřejnost a to byl můj sen. V roce 2018 jsem se rozhodla, že dám výpověď v práci a začnu blogovat na plný úvazek. Od té doby jsem vydala dvě kuchařky, pracuju na třetí a každý den si říkám, jak vděčná jsem za ten svůj krok opustit komfortní zónu a jít na volnou nohu.

Kde se ve vás zrodila vaše vášeň ke kočkám?
Ke kočkám tíhnu také úplně odmalička. Sbírala jsem porcelánové, plyšové a měla jich plný pokoj. Toužila jsem po živé kočičce a věděla jsem, že jednou si ji pořídím. Sen se mi splnil v 16 letech, kdy jsem dostala perské koťátko. Pojmenovala jsem ho Minda, prostě to nešlo jinak, odjakživa jsem totiž každé kočce říkala Mindo a měla jsem to zažité. Minda mě inspirovala k názvu blogu Cat & Cook, byla to úžasná parťačka. Opustila nás po 10 letech na selhání ledvin. Pár měsíců před její smrtí jsem se rozhodla vydat kuchařku na její počest. A jsem šťastná, že na ni mám tak krásnou vzpomínku. Mindičku zastoupila britka Miňonka, které loni vyšla také kuchařka jako vzpomínka na kotěcí období a letos partu doplnila sibiřka Laskonka.

Jak dlouho vám trvá příprava jedno receptu na blog?
Příprava jednoho receptu mi zabere hodně času. Nejdříve musím vymyslet, co uvařím – záleží na sezoně, dostupných surovinách, přáních mých sledujících apod. To mi zabere tak 1 hodinu. Následuje dlouhá rešerše na internetu, v kuchařských knihách apod. Pátrám po historii vzniku receptu, abych pochopila, jaké suroviny použít, receptuře porozuměla a vycházela z tradice. Tahle část mi zabere asi 3 hodiny. Sepíšu si pro sebe recept nahrubo, což trvá asi 1 hodinu a pak sháním ty správné suroviny. V drtivé většině je neseženu v jednom obchodě, tak objíždím více dodavatelů. Ráda totiž kupuji kvalitní maso a zeleninu od farmářů, šťastná vejce, pravou vanilku, mikrobylinky na ozdobu atp. Vstupní suroviny jsou pro mě to nejdůležitější. Když to jde dobře, za 2 hodiny mám nakoupeno. Pak je na čase vaření/pečení pokrmu. Tím, že věnuji opravdu hodně času přípravě a studiu receptury, tak se mi většinou povede na první pokus. Záleží samozřejmě na receptu, ale zabere mi asi 3 hodiny – zapisuji si u toho změny apod. Po přípravě jídla ihned následuje focení. Musím si vše načasovat tak, aby bylo denní světlo, s umělým osvětlením nikdy nefotím. Focení mi zabere cca 2–2,5 hodiny, pokud fotím i postup při vaření, je to násobně víc. Po focení si začerstva sednu k počítači a napíšu recept načisto, aby byl pochopitelný pro lidi. Své recepty píšu hodně podrobně, aby je zvládl opravdu každý. U tohoto kroku sedím kolikrát i 3 hodiny, do receptu zapisuji i různé tipy a rady navíc. Když mám napsáno, vrhnu se na postprodukci fotek. Musím je stáhnout z paměťové karty do počítače, udělat úzký výběr (nafotím cca 60 fotek a vyberu 10–15 finálních) a nakonec je upravit, aby lahodily oku. Tady jsme tak na 2–3 hodinách. Pak už jen zbývá nahrát recept a fotky na blog a dát o tom vědět lidem na Instagramu a Facebooku. To je tak na 2 hodiny. Suma sumárum jsme na 19 hodinách. U polévek a jednodušších receptů je to samozřejmě méně, u dortů a jiných složitých receptů je to někdy i více.

Odkud čerpáte inspiraci pro vaření?
Inspiraci čerpám především v sezoně. Snažím se ctít sezonní suroviny, takže na jaře se třeba těším z chřestu, v létě z jahod, na podzim ze švestek, v zimě peču z jablek. Vizuální inspirací je mi určitě sociální síť Pinterest, tam bych strávila hodiny. Kolikrát mě inspiruje i moje lednice, nerada vyhazuji jídlo, proto se snažím vše spotřebovat do posledního puntíku.

Nemáte někdy „krizi“ a chuť odhodit vařečku a objednat si pizzu?
Pizzu miluju! Sice si ji neobjednávám, ale mám oblíbené podniky, které připracují pravou neapolskou pizzu a tam občas zajdeme. Pokud jsme ale doma, baví mě vaření a užívám si to. Je to moje celoživotní vášeň. Když jsem na dovolené a déle nevařím, už mám abstinenční příznaky a plnou stranu nových receptů, které musím připravit!

Podle jakých parametrů jste vybírala kuchyň?
V našem bytě byla kuchyň v nákresech šíleně malá. Od začátku jsem věděla, že to musím změnit, a tak jsem ubrala na našem obýváku a přidala kuchyň. Hodně jsem promýšlela, abych měla dostatek úložných prostorů různých velikostí. Také pro mě byla důležitá praktičnost. V neposlední řadě jsem chtěla kuchyň krásnou navenek, proto jsem si například nechala z USA dovézt mosazné úchytky, které u nás nejdou sehnat.

Co se vám na ní líbí a co byste naopak změnila?
Původně jsem v kuchyni měla ostrůvek. Nakonec jsem ho ale zrušila, protože místnost působila moc plně. Místo ostrůvku jsem pořídila dřevěný stůl a kuchyně byla hned vzdušnější. Chybějící úložné prostory jsem později doplnila o kredenc, který se mi hodí i na focení. Desku jsem pořizovala „jen na chvíli“, než se rozhodnu, jaký materiál se sem hodí. Nakonec z toho bylo 2,5 roku s prozatímní deskou a bez obložení. Ani nevíte, jak moc jsem se na novou desku a obklad těšila!

Kterou barvu z kolekce Technistone jste zvolila a proč?
Vybrala jsem si odstín TechniStone® Crystal Calacatta Silva. Protože miluji cokoliv s designem mramoru, měla jsem v tom okamžitě jasno! Ale musím přiznat, že Technistone má celou řadu krásných, elegantních a trendy designů, až jsem si říkala, že bych ty kuchyně chtěla mít minimálně tři.

Jaké plány a nápady chystáte do budoucna?
Tento rok mám v plánu vydat mou třetí kuchařku, tentokrát bude celá sladká, plná tradičních receptů z ČR i ze světa. Z cestování a letošní svatby bohužel kvůli současné situaci sešlo. V hlavě mám ale samozřejmě spoustu dalších plánů, nicméně ty zatím nechci prozrazovat, protože to nepřináší štěstí.

27.4.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist