Než rekonstruovat, to raději postavit nový dům. Má tvar luku

Kdo by nechtěl výhled do krásné jihočeské krajiny? A právě kvůli němu si manželský pár zvolil stavbu nového domu, jen pár ulic od svého starého, který si říkal o rekonstrukci. Novostavba postavená na míru má tvar luku, aby co nejlépe využila tvar pozemku a zohlednila výhledy.

heluz_rd_doudlebsko_zdroj-petr-zikmund_1-1100x618.jpg Celá galerie 16 Zdroj: Petr Zikmund

Rodina bydlela v obci na Doudlebsku více než dvě dekády. Jejich dospělé děti už odrostly a starý dům potřeboval rekonstrukci, proto jim přišlo snadnější postavit nový moderní dům na parcele, která disponovala unikátní výhledy na pohoří Blanského lesa i jeho nejvyšší vrchol Kleť.

Proč zaoblený dům?

Investor měl i jasno ohledně základních aspektů stavby – pasivní, zděná a co nejvíce prosklená. Architekt překvapil neobvyklým tvarem domu ve tvaru luku, který lépe vyhovoval poměrně úzké parcele o šířce 16 metrů než hranatý dům.

„Celá jižní stěna domu je oblouková, největší dynamiky zaoblení dosahuje oblouk v obývacím pokoji. Důvodem byla snaha oddálit obytné prostory od hranice pozemku a zajistit soukromí a ty nejlepší výhledy do okolí. Tradiční kvádr by byl agresivní, místnosti by byly vtlačeny příliš blízko k sousednímu pozemku a chyběl by ten intimní odstup vyplněný zahradou. Tvar domu je díky oblouku jemný a přirozený,“ vysvětluje ideu architekt Ing. Josef Vostracký.

Chytrá orientace domu

Stavební pozemek na kraji obce byl svažitý k západu, s převýšením cca 4,5 m od příjezdové komunikace na východní straně. Delší stranou je orientovaný na jih, na západní straně otevírá výhledy na pohoří Blanského lesa.

Obytné podlaží navazuje na úroveň parcely u příjezdu, na západní straně pak přechází v krytou terasu, která už je sloupy vynesena nad úrovní zahrady a před nepřízní počasí je chráněna skleněnou stěnou. Podlaha podzemního podlaží je cca pod třetinou přízemí a navazuje na dolní část zahrady, která byla srovnána.

Jednoduchá a praktická dispozice

Dvě parkovací stání jsou umístěna pod přesahem střechy, pod kterým obyvatelé dojdou až k hlavním dveřím na severní straně. Za zádveřím je chodba a z ní jsou přístupny všechny místnosti.

Denní část s kuchyní, jídelním koutem a proskleným obývacím pokojem směřujícím na jih, i další dva pokoje, toaleta, koupelna a šatna. Ložnice má vlastní koupelnu se saunou.

Konstrukce pasivního domu

Obvodové zdivo přízemí bylo vyzděno z broušených cihel HELUZ FAMILY 25, které se v tloušťce 250 mm používají pro konstrukce s dodatečnou izolací. V tomto případě se jednalo o zateplení minerální rohoží ve dvojitém roštu a zavěšenou fasádu z desek a modřínových latí, které vytvářejí příjemný přírodní design.

Zděná stavba v kombinaci s hliníkovými okenními systémy Schüco AWS 90.SI+ s tepelně izolačními trojskly splnila požadavek majitele na pasivní dům, ze kterého v zimě zbytečně neuniká tepelná energie a v létě naopak nepustí sluneční výheň do interiéru. To bylo úspěšně prověřeno v Blower door testu, tedy změřením vzduchotěsnosti obálky a investoři tak získali dotaci z programu Zelená úsporám.

K tepelné pohodě v domě přispělo i vytápění tepelným čerpadlem s vrtem a občas investora, když je na zahradě, u srdce zahřeje i pochvala kolemjdoucích a cyklistů, kteří v kopci zastaví a jsou slyšet, jak originální dům chválí.

20.5.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist