Několik tipů a rad pro zájemce o novou kuchyň

Stojíte před problémem s novou kuchyní? Přemýšlíte, jak ji uspořádat a jakou kuchyň si vlastně přát? Věřte, že v podstatě existují dva, možná tři základní způsoby, jak si kuchyň uspořádat a hlavní roli přitom hraje prostor, který pro novou kuchyň máte. Záleží také na tom, jak velcí či malí kuchaři vlastně jste.

Drtivá většina zájemců řeší novou kuchyň jednoduše návštěvou kuchyňského studia, kde je odborný personál připravený najít relativně optimální řešení. Neznamená to však, že zaměstnanec studia bude znát a nebo že odhalí veškerá vaše očekávání, přání a představy a tak je potřeba mít nějakou základní představu o své budoucí kuchyni v hlavě.

Kuchyňské linky: inspirativní fotogalerie

1.pokud máte velký prostor pro kuchyň, zkuste ostrůvkovou kuchyň. Platí to zejména v případě,  že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Ostrůvek se pak může stát elegantním přechodem mezi kuchyní a obývacím pokojem. Ideální je pak ostrůvek řešit jako odkládací prostor (a tedy ne jako varné či mycí centrum).

2. menší kuchyň bude lepší řešit umístěním pracovní linky po obvodě. Zajímavým ozvláštněním je použití velké, nikterak skrývané a naopak tedy tzv. přiznané digestoře, která bude nejen vidět, ale stane se i jakousi pohledovou dominantou místnosti.

3. nechte si kuchyň doslova ušít na míru, což jinými slovy znamená uvědomit si, jak vlastně kuchyň používáte, zdali tedy jen ohříváte polotovary v mikrovlnné troubě a nebo zdali jste vášnivými vyznavači kulinářského umění. Od toho se bude odvíjet velikost – objem myčky a dřezu, stejně jako velikost a umístění pracovní plochy a varného centra. Grilujete někdy? A nebo chcete grilovat?

Představte si, jak stojíte uprostřed prázdné místnosti, která je budoucí kuchyní. Všechny věci, tedy dochucovadla, vařečky, hrnce a varné centrum, stejně jako třeba skleničky, byste měli mít na dosah bez toho, abyste museli chodit z jedné strany místnosti na druhou. Zní to jako zbytečné úvahy či obavy, ale v provozu, kdy bude potřeba vyjmou těžký horký pekáč z trouby a postavit ho někam, maso uvnitř podlít a okořenit a otočit a zase nechat péct a přitom míchat polévku a nechat vařit přílohu a připravovat salát a ….atd., pak tedy přijdete na to, že každý pohyb navíc je obtížný a oceníte dobře prokomponovanou kuchyňskou sestavu, která vás nebude honit z jedné strany na druhou.

Red.
Foto Sedlák Interier, kuchyně Hanák

16.7.2008 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist