Naučte se podávat víno. Uděláte dojem

Je to snadné – bílé se podává chlazené, červené v pokojové teplotě. Jenže proč tak často kvalitní víno nechutná, jak by mělo? Většinou je na vině nedodržení správné teploty, která je pro rozvinutí chuti zásadní. Jak tedy na víno, abyste ze sebe ve společnosti neudělali burana?

(Zdroj: shutterstock.com)

I když většina lidí ví, které víno do lednice patří a které ne, neobtěžují se již zjistit optimální teploty pro jeho podávání a výsledkem je, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá.

Příliš vychlazené bílé nás sice v letním horku na chvíli osvěží, ale chuťové buňky nepotěší. Pokud je ale teplé, vystupuje do popředí alkohol, chutná hořce a pálí na jazyku.

Chuti také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni – vinotéce. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici, ale ne na dlouhou dobu.

Naučte se podávat víno. Uděláte dojem
Naučte se podávat víno. Uděláte dojem (Zdroj: shutterstock.com)

Chladné není ledové

Ne všechna bílá vína se servírují při stejné teplotě. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě 8 až 10 °C, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 °C. Při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel.

Bílé víno by tedy nikdy nemělo být podchlazeno pod 6 °C. Dlouhý pobyt v mrazáku nebo v lednici mu může velmi uškodit. Teplota přesahující 12 °C bílému také neprospívá, protože dojde k nežádoucímu vystoupení alkoholu, víno se tak zdá silné až hořké.

Naučte se podávat víno. Uděláte dojem
Naučte se podávat víno. Uděláte dojem (Zdroj: shutterstock.com)

Pokojová teplota hodně chladného pokoje

Teplota pod 12 °C zase nesvědčí červenému, je pak příliš uzavřené, chutná kysele až hrubě. Mýtus o pokojové teplotě není ale přesný, protože servírovací teplota těžkých červených vín se pohybuje mezi 16–19 °C.

„Mladá červená vína ale snesou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 °C, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová. I červené víno proto může v létě příjemně osvěžit.

Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž působí až příliš těžkopádně.

Naučte se podávat víno. Uděláte dojem
Naučte se podávat víno. Uděláte dojem (Zdroj: Liebherr)

Ani lednice, ani police

Když podáváte víno, nezapomeňte, že bude stát na stole delší dobu, a tak ho ovlivní teplota okolního vzduchu. Víno ve skleničce tak může v letních měsících velmi rychle zteplat.

Proto bílé podávejte o 2 °C podchlazené a na stůl připravte chladicí nádobu, která udrží teplotu vína na přijatelné úrovni.

Ani u červeného vína ale nezapomínejte na včasné temperování. To, že se červené víno podává v pokojové teplotě, totiž neznamená, že ho stačí vzít z poličky a ihned podávat. „Pokojovou teplotou při podávání vína se myslí teplota mezi 16 až 18 stupni, teplota v domácnostech ale bývá obzvláště v létě mnohem vyšší, červené víno tak rozhodně není vhodné skladovat na poličce v kuchyni nebo v obýváku,“ upozorňuje paní Pomykalová.

Jak se chová barbar

Víno je ušlechtilý nápoj a podle toho s ním musíme zacházet. Teplotní šok může obsah každé láhve nenávratně poškodit. Ke zchlazení proto můžete využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou.

Nicméně v lednici ho nenecháváme dlouho. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba 45 minut. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7–9 °C, pak vychladíte do hodiny a půl. Vložit víno do mrazáku nebo podávat ho s ledem se naopak nedoporučuje.

Skladujete-li červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním.

Publikováno: 12.07.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Pravý staročeský svařák

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Připravíme si pravý staročeský svařák. Nakupte červené víno a další ingredience a připravte si ho také.

Vánoční trhy a svařené víno

Vánoční trhy a svařené víno

Domácí vinotéka

Znalec vína Marek Šurýn popovídá o výhodách domácí vinotéky.

Ledové víno

Ledové víno

Vánoční sklenice na víno

Vánoční sklenice na víno

Jak poznat kvalitní víno

Jak poznat kvalitní víno

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.