Na ostří nože

Nástroje k přípravě pokrmů vybírejte kvalitní, se kterými se vám bude pracovat pohodlně a bezpečně. I díky dobře vybraným nožům pozvednete svou domácí kuchyni ke gastronomickému nebi.

Bez kterého nože se neobejdeme?

S jediným nožem si v kuchyni nevystačíte, na různé potraviny se hodí jiný typ nože. Základní sestava pomocníků by měla obsahovat univerzální krájecí nůž, nůž na sekání, vroubkovaný na pečivo a podlouhlý na filetování masa a ryb. Neopomeňte menší nožík, který je ideální na čištění a krájení zeleniny a ovoce. Jelikož kovový povrch nože ochuzuje ovoce a zeleninu o vitaminy, zvolte pro jeho úpravu raději nože keramické.

V obchodech narazíte na celou škálu speciálních nožů určených pro servírování sýrů či přípravu asijských pokrmů. Jejich pořízení záleží jen na očekávaných příležitostech a vašem kuchařském odhodlání.

S výběrem si dejte načas

Nože raději nekupujte přes internet, ani jejich výběrem nikoho nepověřujte. Nůž, který vám má dobře sloužit, byste měli vyzkoušet, jak sedí vaší ruce. Kuchyňský pomocník musí být dostatečně těžký a měl by vám usnadnit krájení houpavým pohybem, které vaší ruku méně unavuje. Tvar rukojeti by měl zabránit případnému sklouznutí ruky na čepel.

Kvalitní nůž může vydržet i celý život. Při výběru se nejprve zaměřte na zpracování čepeli, která je u dobrých nožů vyrobená z tvrdé oceli. Poznáte ji podle lesku, tmavého odstínu a hladkého povrchu. Kvalitně zpracovaná čepel je neohebná, čehož si dobře všimnete zejména u velkých nožů. Velmi důležité je nabroušení nože. Pro kuchyňské využití budete potřebovat nože broušené v úhlu 11–20 stupňů.

Vedle ocelových můžete svou kuchyň vybavit i noži keramickými, jejichž výhodou je minimální potřeba broušení díky tvrdosti materiálu. Anebo noži s antiadhezivním povrchem, které se velmi dobře čistí. Špičkovou kvalitu pak zaručují celokované nože, které se i díky pořizovací ceně hodí spíše do profesionální kuchyně.

Vedle čepele je ale zásadním kritériem výběru nože rukojeť. Pro pohodlné držení jsou vhodné plastové, dřevěné i pogumované povrchy. Všímejte si především způsobu uchycení čepele k rukojeti. Oproti sešroubovaným kusům volte raději nýtované. Nůž vám vydrží déle a bude pro práci v kuchyni bezpečnější.

Správné místo prodlužuje životnost

Mají-li vám kvalitní nože sloužit co nejdéle, měli byste jim opatřit i vhodný prostor k uložení. Ostří nože se ztupí třením, například v zásuvce, kde leží spolu s jinými. Do zásuvky nebo na kuchyňskou linku si pořiďte blok z tvrdého dřeva, kam nože zasunete každý zvlášť. Rozhodnete-li se pro magnetickou lištu, kam nože přilepíte, snažte se následně nože při sundávání po liště nešoupat.

Kvalitu nože negativně ovlivní i mytí v myčce na nádobí. Raději je po použití myjte ručně pod tekoucí vodou. Zejména keramické nože nedávejte nikdy do myčky, nárazem na jiné nádobí by se vám mohl kus čepele odlomit.

Kuchyňské divy jen s ostrým nožem

Výběrem nožů by váš nákup neměl končit, budete totiž potřebovat ještě vhodný brousek. Každý nůž se totiž častým používáním ztupí. K nápravě můžete použít elektrický brousek, ocílku či brusný kámen. Broušení ocelových nožů je dvoufázové, proto i brusný kámen vybírejte dvouzrnný. Na hrubé a jemné broušení. Při výběru věnujte pozornost i velikosti brusného kamene, které by mělo vyhovovat údržbě i velkých nožů.

Při použití by měl být brusný kámen neustále mokrý a brousit bychom na něm měli proti ostří. Opačný směr se uplatňuje při broušení na ocílce či kůži. Najít správný pohyb pro obnovení ostří není lehké. Pokud se vám nedaří správného ostří dosáhnout, obraťte se na brusírnu nožů.

Po čase budete potřebovat obnovit ostří i keramickým nožům. Zde si s brusným kamenem nevystačíte, s ohledem na tvrdost čepele budete potřebovat diamantový brousek. Při samotném broušení na keramickou čepel příliš netlačte, mohli byste ji snadno ulomit.

Text: Lenka Malá
Foto: Pinterest.com, Profimedia

12.10.2015 1:41

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist