Moderní vila na drsném norském pobřeží

Pětičlenná rodina se po letech života v centru Osla chopila příležitosti v podobě zděděného pozemku na půvabném ostrově Karmøy a rozhodla se vyměnit život ve velkoměstě za klid a nekonečné výhledy na divokou krásu fjordů. Postavila dům, který nenarušuje krajinu, obyvatelům nabízí veškeré možné pohodlí a díky velkým oknům i těsné spojení s přírodou.

schuco_villa-melstokke_zdroj-sindre-ellingsen_12.jpg Celá galerie 11 Zdroj: Sindre Ellingsen

Zadání pro architekta Tommie Wilhelmsena bylo jasné: Dům musí co nejvíce splývat s přírodou tak, aby bylo dosaženo přímého kontaktu a vizuální interakce mezi exteriérem a obytným prostorem. Toho docílil použitím velkoformátových oken a použitím přírodních barev a materiálů.

Přírodní materiály převládají i v exteriéru

Villa Melstokke je obložena dubem, přírodním kamenem, přiznaným betonem a černými fasádními panely. Nejvíce plochy ale zabírají okna v hliníkových profilech Schüco, které vynikají úzkými profily a velkými plochami skla od podlahy ke stropu pro maximální výhled a co nejdokonalejší tepelnou izolaci.

„Pro systémy Schüco jsme se rozhodli díky minimalistickému vzhledu profilů ve prospěch vysokého podílu skla,“ potvrzuje architekt Tommie Wilhelmsen a dodává, že díky konstrukčním parametrům bylo Schüco pro drsné podnebí norského pobřeží první volbou.

Bezpečné závětří

Betonová základna suterénu jako by vyrůstala ze skalnatého terénu, v horním patře nad ní se pak jako vyhlídková plošina vznáší konstrukce obložená dřevem. Přesahující terasa a střecha s prosklenou rohovou fasádou vytvářejí prostor s paprsky slunce od východu až do časného odpoledne. Další přístup ke světlu i k okolní krajině nabízejí otevřené terasy s velkými prosklenými plochami na obou stranách budovy v zadní části horního patra.

Informace o projektu:

  • Název projektu: Villa Melstokke, Karmøy (Norsko)
  • Architektonické studio: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger (Norsko)
  • Výrobce hliníkových systémů Schüco: Alglass, Haugesund (Norsko)
    Obytná plocha: 260 m² na dvou podlažích
  • Dokončení: Červen 2017
21.10.2019 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist