Moderní minimalismus přímo z Japonska

O tom, že je Japonsko zemí nevídanou není ani pochyb. Nejen, že tam vzniká takřka 80 % veškerého zboží včetně elektroniky až po interiérové doplňky, ale také se zde rodí skutečně jedinečné architektonické projekty, které myslí dopředu a počítají i s totálním nedostatkem prostoru…

Bylo nebylo, nedaleko japonské metropole Tokio, vyrostl maličký domek. Asi tak by mohla začínat pohádka o kompaktním domě, který si za předpoklad svého vzniku vzal jako motto tezi o přelidnění planety a počítá tak s minimálními nároky na dispoziční řešení.

Pro jistý mladý manželský pár zhotovilo designérské studio Enjoy And Architecture ve čtvrti Hiyoshi rodinné sídlo, jehož velikou předností je minimální potřeba zástavné plochy a současně ohromný prostor, který skýtají vnitřní interiéry. Dům nebo chcete-li vila má základní tvar jednoduchého kvádru bez jakýchkoliv zdobných příkras. Bílá barva fasády pak dokresluje celkový dojem minimalismu. Dominantou celého projektu je velká obytná místnost, chráněná terasa a velké okno do zeleně.

Řekli byste, že celková plocha projektu je pouhých 104 metrů čtverečních? To je takřka totéž jako běžný středně velký byt 3kk u nás. Zde se však jedná o dokonale konstrukčně promyšlený prostor, který skýtá perfektní otevřenost a vzdušnost veškerých interiérů. Samotný dům vyjma zahrady pak zabírá pouhopouhých 45 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá našemu standardnímu „dvoukákáčku“. Vedle domu nechybí ani garáž na zaparkování rodinného vozidla a venkovní stání pro jeden automobil.


Celková obytná plocha minimalistického, kvádrovitého domku je necelých 91 metrů čtverečních, na nichž se rozkládají celkem 3 samostatná parta. Úchvatný je také obývací pokoj, který působí jako vzdušný open space prostor a upozorňuje na sebe například čtyřmetrovými stropy, které rozhodně upoutají pozornost každé návštěvy. Velmi důmyslným řešením oplývá také okno vedoucí z obýváku do zeleně, které se dá důmyslně otevírat či zastínit. Tento záři vrhající prvek poskytuje denní světlo obývacímu pokoji také proto, že obývák samotný plynule navazuje na kuchyňský kout.

Dřevěné schodiště v domě vám dovolí vystoupat do patra, kde se nachází romantická a intimně posazená terasa, chráněná vysokou zdí s výhledem skrze vysekané okno. Vydáte-li se po schodišti dolů, ocitnete se ve vstupní hale, která se ubírá směrem k ložnici a budoucímu dětskému pokojíku. Bokem leží také koupelna s toaletou. Úložné prostory jsou zde takřka všude avšak jsou velmi chytře ukryty do téměř neviditelných vestavěných skříní. Hlavními materiály jsou dřevo, kov sklo a z barevného spektra zde velí čistě bílá barva.

Lucie Sýkorová

Foto: Freshome.com, bubblews.com, xaxor.com, openbuildings.com, ignant.de, selectism.com

2.4.2015 12:40

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist