Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá

Mladý manželský pár měl od začátku jasnou představu o svém budoucím bydlení. Svou roli v tom hrálo samozřejmě i zajištění co nejlepšího prostředí pro život rodiny s dětmi. A proto majitelé rodinné vilky ve slovenském Martině vyměnili relativně pohodlný život v paneláku za vlastní dům se zahradou a dostatkem soukromí. Přes různá nepříjemná úskalí, která s sebou hledání vhodného pozemku přináší, jim nakonec učarovala parcela v klidné čtvrti na kraji města, která poskytuje překrásný výhled na hřebeny hor.

V původním projektu změnili vnitřní dispozici

Mladí manželé sledovali trendy v bydlení několik let. Během toho postupně dospěli k poměrně přesným představám o svém budoucím interiéru. Oblíbili minimalismus, na němž oceňují především jeho nadčasovost a čistotu linií.

Co se týká celkové podoby domu, zaujal je jeden atypický projekt, kde na sebe příčně navazují dvě kubistické hmoty s pultovou střechou a bílou fasádou. Bohužel jim nevyhovovala vnitřní dispozice, a proto s požadavkem na změnu oslovili přímo autorku projektu Gabrielu Fukatschovou z bratislavského ateliéru Modulor.

Spolupráce na jedné vlně

Pro obě strany bylo příjemným překvapením, že mezi nimi panuje, zvláště co se týká architektury, značná shoda. Zřejmě také proto po několika konzultacích bez problémů dospěli ke konečnému dispozičnímu řešení. A to včetně speciálního požadavku majitelů, kteří si přáli do projektu zakomponovat stěnu z pohledového betonu.

Další zajímavostí jsou dva balkony, které jsou velmi důležitou součástí architektonického výrazu celého domu. Jeden balkon vystupuje z fasády, čímž opticky vyvažuje hmotu stavby. Ten druhý má intimnější pojetí a poskytuje výhled na vstupní stranu a okolní hory.

Bílá barva převládá venku i uvnitř

Zvolenou koncepci minimalismu potrhuje všudypřítomná bílá barva. Nevyhnula se dokonce ani podlaze. Jejího hladkého a lesklého povrchu bylo dosaženo neobvyklou podobou průmyslové epoxidové stěrky. Tato směs byla litá přímo na místě pomocí speciální technologie.

V přízemí najdete společenskou zónu. Po vstupu do domu se na levé straně otevře prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem. Prosklené plochy umocňují dojem velkého prostoru a zároveň nenásilně propojují interiér s exteriérem. Od kuchyňského ostrůvku má paní domu přehled nejen o dění v celé místnosti, ale i na zahradě.

Intimní zónu prezentuje jednoduše zařízená ložnice rodičů. Kromě ní tu najdete dětský pokoj, šatnu a koupelnu. Nábytek, svítidla a obklady vybírali sami majitelé.

Originální zábradlí má styl

Stěna z pohledového betonu mate leckteré návštěvníky, kteří ji považují za nedokončenou. Tvoří však originální pozadí schodiště, které je do ní přímo ukotvené. Jeho velmi působivou součástí je umělecky pojaté zábradlí, které navrhl sám majitel. Prvky z ohýbané vrstvené překližky vzdávají hold skandinávské designérské škole 30. let minulého století.

17.4.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist