Minimalismus s působivými kontrasty v bratislavském mezonetu

Celková rekonstrukce mezonetu, který se nachází v patnáct let staré developerské výstavbě v bratislavské Dúbravce, byla pro architekty Michala Langa a Borislava Benedeka ze studia Lang Benedek Associated Architects velkou výzvou. Svou pozornost zaměřili zvláště na společenskou zónu, kterou se jim podařilo částečně rozšířit. Vytvořili tak prostor, který poskytuje rodině velký komfort a příjemné prostředí pro trávení volného času.

11-1100x618.jpg Celá galerie 20 Zdroj: Studio Flusser

Zpřístupnili terasu

Do společného prostoru byla vestavbou ochozu nově zahrnuta velká terasa o rozloze téměř dvou třetin bytu, kam se původně vcházelo pouze ze dvou pokojů v horním patře. Tato galerie nyní navíc slouží jako knihovna a relaxační prostor. Její tvar volně opisuje siluetu zkoseného stropu posledního bytu budovy v místě, kde lze nejen číst, ale mít pod kontrolou dění v celém bytě.

Hra se světlem a barva

Úkolem průsvitných rolet v horním patře není zatemňovat, ale naopak změkčit a rozptýlit vstupující světlo tak, aby se člověk v interiéru cítil příjemně, aniž by ho rušil výhled do okolí.

Ústředním motivem interiéru je měkká malba světlem a stínem podpořená hrou s vizuálním rytmem – obojí komponované použitými materiály a barvami. Základem jsou jemně laděné povrchy v tónech bílé, šedé a béžové, jako jsou například podlaha z přírodního linolea nebo stěny s hliněným výrazem.

S tímto „barevným klidem“ vkusně kontrastuje antracitový kruh jídelního stolu z břidlice a dva sytě modré ortogonální prvky: umělecky pojednaný televizní stolek a obraz na protější stěně. Oba jsou dílem Patrície Koyšové.

Ke slovu se dostaly i geometrické prvky

Efekt střídání barevných lomených tónů se odráží i v jemné konstrukci úložných prostor vyrobených přímo na míru. Architektům se podařilo maximálně využít také vstupní chodbu. V minimalistickém duchu vyřešili tolik potřebnou šatnu.

Zajímavým prvkem jsou také dveře v obývacím pokoji, které jsou nenápadně zapuštěné do stěny. Svislé smrkové latě působí zároveň dekorativně. Naleznete je na zábradlí nebo obložení, umocňují výšku mezonetu a vertikalitu bytové kompozice. Ta je jedním z nejvýraznějších estetických zásahů provedených architekty.

Kuchyň jako jednolitá plocha

Elegantní blok kuchyňské linky je stejně jako další hlavní úložné prostory navržen na míru s „bezúchytkovými“ zásuvkami a dveřmi otevíranými na magnet. Architektům se podařilo dosáhnout čistého dojmu monochromatické plochy, která je geometricky členěná pouze viditelnými spoji. Černé ocelové latě, černá svítidla a stínidla, dřevěné židle včetně knihovny skvěle korespondují s konceptem subtilních linek a linií.

11.12.2018 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist