Malý byt v Dejvicích nehýří barvami ani nábytkem. Je útulný a pohodlný

REALIZACE Nikdo nepochybuje o tom, že zařídit malý byt je mnohem náročnější než velký. Představíme vám rekonstrukci bytu v Dejvicích, u něhož bylo nutno počítat doslova s každým centimetrem. Díky jednotnému použití barev a materiálů může být inspirací pro všechny, kteří se potýkají s malým prostorem a velkými estetickými a funkčními nároky.

Mladá lékařka se při zařizování svého dejvického bytu obrátila na Moniku a Ivetu Čermákovy ze studia Schwestern, s nimiž měla dobré zkušenosti, protože jí zařizovaly dětskou ordinaci. Spolu s partnerem se na rekonstrukci aktivně podíleli nejen tak, že schvalovali jednotlivé návrhy, ale sami přiložili ruku k dílu. I proto je jejich byt neopakovatelným originálem, kde se dobře cítí nejen oni, ale i jejich návštěvy.

Skromnost se vyplatila

Původní dispozice bytu 2+kk o velikosti 38 m² zůstala téměř zachována. Vzhledem k tomu, že se jednalo o byt v přízemí, patřilo mezi největší požadavky byt prosvětlit, provzdušnit a spojit v kompaktní celek. Proto byly v celém prostoru využity jednotné materiály – kombinace masivního dubového dřeva s bílým laminem a jako barevný akcent byla zvolena olivově zelená MDF deska.

Podlaha sjednocuje prostory. Pro předsíň a koupelnu byla použita cementová dlažba, v ostatních prostorách je masivní dubová podlaha. V průběhu rekonstrukce došlo k vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem a ke zvětšení koupelny na úkor kuchyně, což je téměř nepatrné, ale pro jednotlivé místnosti výhodné. Rekonstrukce dále spočívala v provedení nových elektro rozvodů – klasické žebrové radiátory byly nově natřeny a do celého bytu architekty navrhly nábytek na míru. Ten pak zkombinovaly se starými kusy, které majitelé zdědili a sami repasovali.

Malá kuchyně s velkými možnostmi

Kuchyň zůstala spojená s obývacím pokojem. Díky protilehlým oknům získala dostatečné přirozené osvětlení. Navíc, okno v obývacím pokoji vede do zahrady, což zpříjemňuje pobyt v místnosti.

Protože majitelé rádi vaří, byla velká pozornost věnovaná kuchyni. Nově splňuje nejen estetické, ale i funkční kvality. Kuchyňský kout byl navržen do tvaru L vede pod okno, kde původně stála spíž. U okna tak vzniklo příjemné místo na vaření, ale bylo třeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská stěna je proto využita po celé výšce. Nad otevřenými policemi, které lze částečně uzavřít sklem, jsou instalované uzavřené skříně z bílého lamina, které jsou nenápadné a slouží pro uložení věcí, které se používají příležitostně. Lednice stojí ve vyzděném výklenku vedle vstupu do obývacího prostoru.

Ve výklenku před vstupem do ložnice je pracovní kout.

Ložnice s lesem

Do malé ložnice se jen tak tak vešla manželská postel a úložné prostory. Postel o rozměru 1600 x 2000 mm stojí u okna, stěna za dveřmi je využita pro vestavěnou šatní skříň. Výrazným prvkem ložnice je dekor stromků na stěně, který si majitelé sami navrhli a i namalovali.

Předsíň je navržena skromně a funkčně. Vyniknout tak může dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru koupelny. Koupelna je světlá a jasně řešená.

Právě díky entusiasmu, který majitelé během procesu návrhu a realizace vyvíjeli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá, a to nejen kočkám.

Text: Kateřina Šedivá

7.4.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist