Malý, ale šikovný pomocník

Mikrovlnná trouba se v našich domácnostech velmi dobře zabydlela. Tento vítaný pomocník optimálně doplňuje pečící troubu, oproti které vaří rychleji a zdravěji. O tom, že jsme si ji opravdu oblíbili, svědčí existence několika kuchařek, které se zabývají přípravou pokrmů právě pomocí mikrovlnné trouby.

117265-1100x618.jpg Zdroj: archiv redakce

Mikrovlnná trouba má nesporné výhody, které ocení doslova každý. Její používání je pro nás nejen velkou úsporou času, ale i příspěvkem ke zdravějšímu a plnohodnotnějšímu způsobu stravování. Mezi základní funkce, pro které jsou mikrovlnné trouby tak vyhledávány, patří především ohřívání předem uvařeného jídla, které můžeme na talíři po vyjmutí z mikrovlnky ihned servírovat, rychlé rozmrazování i vaření. V mikrovlnné troubě zpravidla vaříme ve stejné nádobě, ve které pak jídlo podáváme, čímž omezujeme i množství špinavého nádobí. Navíc se většina připravovaných pokrmů spokojí s malým či žádným množstvím vody a tuku, čímž ztrácí menší množství vitamínů a minerálů než při klasickém vaření.

Mikrovlny patří do rodiny elektromagnetických vln, stejně jako třeba televizní vlny, světlo nebo rentgenové záření. V mikrovlnné troubě se vytvářejí v tzv. magnetronu a vlnovodem se dostávají do jeho varného prostoru. Po proniknutí do potravin mikrovlny rozkmitají molekuly vody, tuků a cukrů, které do sebe narážejí a třou se o sebe. Tím vzniká teplo, které se vytváří přímo ve zpracovávaném pokrmu. Rovnoměrnému rozšíření tepla má napomoci rotující talíř, ne vždy se ale vyhneme chladným a horkým místům v potravině. Ty jsou způsobeny právě nerovnoměrným působením mikrovln. Proto je důležité potraviny před úpravou v nádobě rovnoměrně rozložit. Málokdo ví, že kmitání molekul v upravované potravině nekončí jejím vytažením z mikrovlnné trouby. Molekuly se totiž pohybují a vytvářejí teplo ještě chvíli poté. Prot než se pustíme do konzumace, necháme pokrm ještě několik minut v klidu „odstát“, aby se v něm teplo rovnoměrně rozložilo.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Na trhu jsou k dostání v zásadě dva základní typy mikrovlnných trub, s grilem a bez grilu. Pokud nehodláme mikrovlnnou troubu nějak zvlášť intenzívně využívat a chceme ji spíše na ohřívání již hotových pokrmů, postačí nám zcela jistě obyčejná mikrovlnka bez grilu s výkonem okolo 700-800 W. Musíme však počítat s tím, že v ní nebudeme moci nic upéct, smažit ani pražit, dokonce ani opéct. Veškeré pokrmy budou bez křupavé kůrčičky. Tyto jednoduché typy jsou obzvláště vhodné do menších domácností a jsou k dostání v cenové kategorii 3500 – 5000 Kč.

Pokud chceme s mikrovlnou troubou provádět větší kuchařská díla, dopřát si křupavou pečeni, zapékat či gratinovat, potřebujeme ještě gril. Mikrovlnou troubu s grilem můžeme pořídit již od 6 000 Kč, ale stojí i 15 000 Kč. Cena se odvíjí od výkonu, který se obvykle pohybuje okolo 1000 – 1250 W. Na trhu je k dostání i varianta mikrovlnné trouby kombinované s grilem a horkovzdušnou troubou, ta je však již spíše pro spotřebitele, kteří doma nemají pečící troubu.

Ovládání mikrovlnné trouby je velmi jednoduché a ovládat ji snadno zvládne i větší dítě. Obsluha spočívá v nastavení příslušného programu (rozmrazování, ohřev, vaření, gril, případně kombinace) a doby, po kterou příslušný program pracuje. Některé přístroje jsou navíc vybaveny automatickými programy. Uživatel zvolí požadavanou funkci (např. ohřívání), zadá hmotnost potravin a elektronika si sama zvolí správný výkon a čas.

Při používání mikrovlnné trouby je velmi důležité pamatovat na vhodné nádobí. Ideálním materiálem je varné sklo, které výborně propouští mikrovlny, dále můžeme používat teplotně stálé plastové nádoby (se symbolem mikrovln a uvedením teploty zpravidla +140°C). Pro ohřev jídla je zase nejvhodnější stolní porcelánové nádobí. V žádném případě nesmíme do mikrovlnné trouby používat dřevěné a kovové nádobí i neglazovanou keramiku. Pozor si ale musíme dát i na dekorované porcelánové nádobí, některé v mikrovlnné troubě jiskří. Dekory totiž mohou být vyrobeny z glazur obsahujících kovy, typické jsou např. zlaté obroučky na talířích.

Při výběru mikrovlnné trouby bychom neměli pozornost věnovat pouze výkonu a počtu programů, ale zaměřit se i na údaje jako jsou průměr rotujícího talíře a využitelná výška trouby. V neposlední řadě bychom si měli povšimnout také vnějších rozměrů, výšky, šířky a hloubky přístroje. Ty nám prozradí, jak velký prostor si bude mikrovlnná trouba v kuchyni nárokovat. Obzvláště důležité jsou potom tyto údaje u vestavěných variant.
Pro nákup mikrovlnné trouby platí stejné zásady jako pro nákup ostatních elektrospotřebičů, obsluhu přístroje bychom si vždy měli nechat předvést prodávajícím a přesvědčit se zda jsme dostali český návod.

11.3.2002 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist