Počet židlí se většinou řídí počtem členů domácnosti a případných hostů. Do menší kuchyně se hodí židle bez područek a s nižším opěrákem. Do prostorných jídelen si můžete pořídit „skorokřesla“, tzn. židle pohodlné s vysokým opěradlem i opěrkami pod ruce. Při nákupu je tedy důležité myslet na vzhled, dostatek místa i pohodlí.
K sezení svádí elegantní křivky a měkké polstry
Židle už nebývají tak „strohé“, jako tomu bylo za časů našich babiček. Přestože stále najdeme v obchodech výrobky dřevěné, nechybějí ani ty z kovu nebo plastu. Jejich sedáky i opěráky jsou všelijak ergonomicky tvarované, aby se zajistilo co nejpohodlnější sezení.
Kožené židle jsou elegantní
Výrobci usilují o to, aby se vám sedělo co nejlépe, proto židle bývají často alespoň zčásti čalouněné. To by se mělo zvláště u kuchyňských židlí snadno udržovat. Často se k tomu účelu používají koženka nebo příjemnější ekokůže (textilní kůže), případně pravá kůže. Jedná se o povrch, který dodá zvláštně modernímu interiéru elegantní šmrnc. Ale dejte pozor, aby výsledný dojem nebyl příliš funkční a kancelářský.
Aby židle nepřekážely
Při nákupu myslete na to, aby židle u stolu dobře vypadaly nejen z designového hlediska, ale také z pohledu velikosti a výšky. Nejlepší je, když si sezení můžete osobně vyzkoušet. Každý z nás totiž preferuje jiné vlastnosti, ať už jde o materiál, hloubku sedu, výšku sedáku nebo opěráku. Sedák by měl být ve výšce zhruba 45 centimetrů nad zemí. Stejně tak by měl být i široký.
Kolem stolu musíte mít dostatek místa nejen proto, aby si nohy židlí při odsouvání nepřekážely, ale abyste s nimi vůbec mohli hýbat. Minimální plocha, kterou k tomu potřebujete je 55 x 55 centimetrů. Nedávejte tedy stůl příliš ke zdi nebo před skříňky se šuplíky a otvíracími dvířky. Židle jsou prostě nábytek, s nímž potřebujete snadno a často manipulovat.