Lovecká paštika

Pod pojmem paštika si většinou představíme něco na způsob pomazánky, která má své místo nejčastěji u snídaně, svačiny nebo třeba s studené večeře. Paštika je ale stejně tak i výjimečnou delikatesou a francouzská gastronomie umí nabídnout nejednou variaci nebývalých vůní a chutí. A česká kuchyně se v případě přípravy paštik cítit nikterak méněcenně.

K přípravě této paštiky budeme potřebovat 200 g másla, 1 lžíci cukru, stejné množství oleje, 300 g polohrubé mouky, 1 cibuli a čtvrt kila  mletého hovězího masa. Dále  250 ml. šlehačky, 2 vejce, 200 g mletého vepřového masa a bílý pepř, sůl a 1 lžíci majoránky. Na konec pak 300 g zaječího masa, 6 plátků slaniny, 3 plátky bílé želatiny, 170 ml zvěřinového vývaru z kostky, 170 ml bílého vína, 6 půlek kompotovaných broskví a 6 lžic brusinek

Samotný recept 

Nejdříve si připravíme těsto z mouky, 150 g másla, cukru, špetky soli a 75 ml studené vody, které pak dáme vychladnout do lednice cca na dvě hodny. Poté nakrájíme cibuli na drobné kousky a na másle ji zpěníme. Mletá masa promácháme v míse s cibulí, s pěti lžičkami šlehačky a s kořením. Opepříme a osolíme zaječí plátky, obalíme je plátky slaniny a spíchneme špejlí či párátkem. Rozehřejeme olej a plátky smažíme cca 5 min. Po té je vyjmeme a podélně rozpůlíme.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme asi 6 koleček o průměru cca 10 cm. Vymastíme 6 formiček, které pak vysypeme strouhankou a do nich pak vmáčkneme kolečka z těsta a přidáme polovinu mletého masa. Překryjeme kouskem zaječího plátku a přidáme druhou polovinu množství mletého masa a překlopíme kouskem – plátkem vyváleného těsta. Celou formu pak potřeme žloutkem smíchaným se zbylou smetanou, propíchneme špejlí (jen vyrobíme dírku skrze těsto k mletému masu) a pečeme v předehřáté troubě cca 150 °C asi 45 min.  

Nakonec vyrobíme aspik: smícháme víno s vývarem, pepřem a solí, ke které přidáme předem namočenou želatinu a dáme ztuhnout do lednice. Aspikem pak paštiky ozdobíme.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Paštiku můžeme servírovat teplou či studenou, s bílým pečivem. Ideální je pít k takovému pokrmu silné červené víno.

Další recepty

Red
foto archiv

17.10.2008 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist