Lovecká paštika

Pod pojmem paštika si většinou představíme něco na způsob pomazánky, která má své místo nejčastěji u snídaně, svačiny nebo třeba s studené večeře. Paštika je ale stejně tak i výjimečnou delikatesou a francouzská gastronomie umí nabídnout nejednou variaci nebývalých vůní a chutí. A česká kuchyně se v případě přípravy paštik cítit nikterak méněcenně.

K přípravě této paštiky budeme potřebovat 200 g másla, 1 lžíci cukru, stejné množství oleje, 300 g polohrubé mouky, 1 cibuli a čtvrt kila  mletého hovězího masa. Dále  250 ml. šlehačky, 2 vejce, 200 g mletého vepřového masa a bílý pepř, sůl a 1 lžíci majoránky. Na konec pak 300 g zaječího masa, 6 plátků slaniny, 3 plátky bílé želatiny, 170 ml zvěřinového vývaru z kostky, 170 ml bílého vína, 6 půlek kompotovaných broskví a 6 lžic brusinek

Samotný recept 

Nejdříve si připravíme těsto z mouky, 150 g másla, cukru, špetky soli a 75 ml studené vody, které pak dáme vychladnout do lednice cca na dvě hodny. Poté nakrájíme cibuli na drobné kousky a na másle ji zpěníme. Mletá masa promácháme v míse s cibulí, s pěti lžičkami šlehačky a s kořením. Opepříme a osolíme zaječí plátky, obalíme je plátky slaniny a spíchneme špejlí či párátkem. Rozehřejeme olej a plátky smažíme cca 5 min. Po té je vyjmeme a podélně rozpůlíme.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme asi 6 koleček o průměru cca 10 cm. Vymastíme 6 formiček, které pak vysypeme strouhankou a do nich pak vmáčkneme kolečka z těsta a přidáme polovinu mletého masa. Překryjeme kouskem zaječího plátku a přidáme druhou polovinu množství mletého masa a překlopíme kouskem – plátkem vyváleného těsta. Celou formu pak potřeme žloutkem smíchaným se zbylou smetanou, propíchneme špejlí (jen vyrobíme dírku skrze těsto k mletému masu) a pečeme v předehřáté troubě cca 150 °C asi 45 min.  

Nakonec vyrobíme aspik: smícháme víno s vývarem, pepřem a solí, ke které přidáme předem namočenou želatinu a dáme ztuhnout do lednice. Aspikem pak paštiky ozdobíme.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Paštiku můžeme servírovat teplou či studenou, s bílým pečivem. Ideální je pít k takovému pokrmu silné červené víno.

Další recepty

Red
foto archiv

17.10.2008 12:02
Více o tématu: kuchyně

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist