Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin

Banán do ledničky, maso do mrazáku klidně na dva roky? To jsou jen dva z nejčastějších prohřešků, kterých se doma dopouštíme při skladování potravin. Přitom nejde jen o zachování chuti a aroma, ale také o zdravotní nezávadnost. Někdy stačí pouhý rozdíl o 1 °C, aby se jídlo zkazilo. Jaké děláme nejčastěji chyby?

(Zdroj: shutterstock.com)

Chyba první: Špatné znalosti o potravinách

Patříte k těm, kteří skladují potraviny podle vlastního uvážení, aniž by si skutečně zjistili, jaké podmínky jsou pro ně vhodné? Přitom není pro zachování čerstvosti potravin důležitá jen teplota, ale také intenzita světla či vlhkost vzduchu.

Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla. Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C. Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování.

Chyba druhá: Ponechání v originálním balení

Máte pocit, že nejlepší je nechat nakoupené jídlo v obalu, v němž bylo zakoupeno? Například cereálie v igelitovém sáčku? Pak chybujete. Pravda, pro krátkodobé uchování plastový sáček postačí. Při delším skladování jsou však tyto potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou potravinoví červi či myši, pro které není igelit žádnou překážkou. Krom toho toto balení neumožňuje jídlu dýchat a zadržuje vlhkost.

Ideálně by se tyto potraviny měly na delší dobu skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba třetí: Překročení doby skladování

Možná nejčastějším problémem je, že uchováváme doma potraviny mnohem déle, než je bezpečné. Nejčastěji se to stává u mražených potravin. Jistě máte doma jídlo v mrazáku delší dobu než dva roky. Přitom by ale nemělo být syrové maso v mrazáku déle než 2 až 4 měsíce, vařené až jeden rok. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na 8 až 12 měsíců.

Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých –25 °C dobu prodloužíme o 50 %. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách.

Proto doporučujeme si každý balíček před vložením do mrazáku označit datem zamrazení. Jen tak získáte přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně, a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin
Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin (Zdroj: shutterstock.com)

Chyba čtvrtá: Maso na talíři

Před vložením masa do ledničky je nutné jej vložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Při tepelné úpravě masa se sice těchto bakterií zbavíme, ale ne všechny suroviny, které v ledničce máme, vaříme.

Čtěte také:

Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu 2 až 3 dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C.

Chyba pátá: Rajčata do ledničky

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin, ale ne každá potravina patří automaticky do ledničky. Naopak, některým pobyt v ní uškodí. Existuje rozšířená představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. To je ovšem špatně.

Například rajčata kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznové víno.

Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebuje dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Jak jste na tom? Děláte některou z uvedených chyb? 

Text zdroj: Petr Píša expert na skladovací řešení v potravinářském průmyslu, foto: shutterstock.com

Publikováno: 24.06.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Skladování potravin

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Správné skladování potravin nám ušetří hodně času i financí.

Jak přes zimu skladovat ovoce a zeleninu?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Jaká to jsou?

Jak zazimovat želvu

Víte, jak správně zazimovat želvy?

Zimování begónií

Zimování begónií

Nakládaný hermelín se švestkami

Máte rádi sýry a konkrétně hermelín? Vyzkoušejte nakládaný hermelín s provensálským kořením a se sušenými švestkami.

Jak poznat kvalitní víno

Jak poznat kvalitní víno

ČTĚTE DÁLE

Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů
Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů

Interiér

Domácí harmonie potřebuje dostatek pozitivní energie a čínské učení feng šuej dobře ví, co v našem domově brání jejímu správnému proudění.

Hollywood Regency styl si zamilujete
Hollywood Regency styl si zamilujete

Interiér

Hollywood Regency styl je zpět. Styl, který se zrodil z divadelní fantazie, je okouzlující. Ještě jste o něm neslyšeli? Máme pro vás vše, co potřebujete vědět.

7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání
7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání

Interiér

Nudný interiér můžete překvapivě změnit poměrně snadno, a to dokonce i bez peněz. Jak to udělat? Zdá se vám to nemožné? Máme pro vás tipy jak na to.

Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo
Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo

Interiér

Ořechové dřevo je vítaným prvkem interiérového designu. Tmavé dřevo je velice elegantní. Do našich domovů vnáší příjemnou atmostéru a luxus.

Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám
Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám

Interiér

Vakuovací zásuvky vám umožní uchování potravin, které můžete zatavit do všech typů sáčků za účelem jejich uložení, nebo k úpravě s funkcí sous vide.

Zdravá domácí hořčice bez konzervantů
Zdravá domácí hořčice bez konzervantů

Interiér

Víte, jak chutná domácí hořčice? Sice jinak než ta z obchodu, ale zato je zdravější a kvalitnější. Neobsahuje totiž žádné konzervanty a je plná chutné zeleniny.

Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život
Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život

Interiér

Krásné bydlení je snem každého z nás. Aby dům vypadal luxusně a draze, nemusíme utratit majlant. Existuje pár jednoduchých triků, jak získat bydlení snů.

Provence – to je pohoda a francouzská elegance
Provence – to je pohoda a francouzská elegance

Interiér

Harmonický design, pastelové barvy a záplava květin – to všechno je typické pro provensálský styl, který najde uplatnění i na českém venkově.

Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace
Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace

Interiér

Světlé dřevo v interiéru se hodí téměř ke každému odstínu a vykouzlit z něj dokonalou kompozici v bytě chce mít velkou představivost a trochu odvahy.

Konvektomat představuje revoluci v gastronomii
Konvektomat představuje revoluci v gastronomii

Interiér

Máte velkou rodinu a zároveň dbáte na kvalitní stravu? Pořiďte si konvektomat. I při velkém počtu připravovaných jídel šetří náš čas a peníze.

Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design
Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design

Interiér

Jaké preferujete stylové bydlení? Jste spíše romantické duše nebo ryze praktický tvor? Vyzkoušejte industriální stylové bydlení, které je opravdu jedinečné.

Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?
Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?

Interiér

Vizuální nepořádek otevřených úložišť má na vás větší vliv, než jste si možná mysleli. Pojďte o tomto problému zjistit více. Poradíme vám, co s ním udělat.