Léto, míchané nápoje, koktejly a základní barové vybavení

S nadcházejícím létem se pomalu ale jistě blíží doba dovolených, kdy se pracující člověk může na pár dní, a v lepším případě na pár týdnů uvolnit, a pak se věnovat čistě jen vyplňování svého volného času. A přiznejme si, že zejména letní večery se velmi příjemně tráví ve společnosti různých a pokud možno chladivých nápojů. A odtud je už jen kousek ke koktejlům, long drinkům a třeba kubánskému bílému rumu a stále populárnějšímu mochitu (mojitu) atd. A pokud si takovou často inspirativní kratochvíli chceme dopřát i doma, budeme potřebovat alespoň základní vybavení.

Nepředpokládáme, že čtenář tohoto článku je někdo zběhlý v přípravě nápojů a ani není možné tento text vnímat jako návod na zařízení skutečného domácí baru. Jde nám jen o to vyjmenovat nejzákladnější nutné vybavení k tomu, abych bylo možné v běžné domácnosti připravit např. tolik populární mochito.

Základ a mochito, či chcete li mojito

Mezi nejzákladnější výbavu pochopitelně patří sklo, přičemž se ale jistě obejdeme bez plné barmanské výbavy, která je naopak nezbytně nutná pro fungování skutečného baru. Pro začátek nám postačí alespoň jeden druh koktejlových sklenic, tzv. koktejlek sloužících k podávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem. Dalším a těžko postradatelným druhem skla, které navíc nabízí možnost v podstatě běžného a universálního použití v domácnosti, je velký tumbler, tedy sklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míšených nápojů. Pak už nám postačí jen sada shakerů, nádoba na led (pro mírně náročnější i mlýnek na led, který najde i jiné uplatnění v domácnosti) a na závěr také nějaký recept a přirozeně potřebné ingredience. A co si můžete dát jako první? Třeba právě velmi jednoduché, elegantní, svěží a přitom skvělé mojito !

Budete potřebovat rum, tedy bílý, např. Hava Club, limetky, sodu, třtinový cukr (běžně k dostání v supermarketech) a lístky máty peprné (ta se dá snadno koupit v Praze např. na Havelském tržišti nebo na jiném trhu se zeleninou a ovocem). Do sklenice nalijeme 4 cl rumu, nasypeme cca jednu až dvě kávové lžičky třtinového rumu, přidáme mátu a rozmícháme tak, aby se cukr rozpustil s máta rozvoněla (mátu při míchání nepoškozujeme). Pak zalijeme cca 2dcl sody nebo čisté vody, přidáme ledovou drť, můžeme vložit limetkuu, případně i rovnou pár kapek limetkové šťávy, zamýcháme a okamžitě podáváme, nejlépe s brčkem.. Příjemný večer přeje Living.cz

Velká letní fotogalerie

Výběr z barmanského desatera

1. Led je nejdůležitější surovinou baru (nikdy nepoužíváme stejný led dvakrát)

2. Koktejlové sklo vždy chladíme v chladničce nebo ledem s vodou, to znamená, že do koktejlové sklenky vložíme led a zalijeme vodou.

3. U drinků, které se připravují přímo ve skle, naplníme sklo nejdříve do dvou třetin ledem a poté dávkujeme ingredience.

4. Perlivé nápoje nemícháme v šejkru.

5. V míchací sklenici koktejly nešejkrujeme, pouze mícháme.

6. Do mixéru nikdy nevkládáme kostkový led, pokud není v receptuře uvedena výjimka.

7. Koktejly podáváme a hlavně  pijeme bezprostředně po namíchání.

 

Ladislav Holeček

Foto www.dokuchyne.cz, ATC holding a.s a archiv autora

13.6.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist