Kupujete novou kuchyň? Nenechte se ovlivňovat a naopak o věci přemýšlejte

Pokud jste postaveni před problém vybrat si novou kuchyň, pak je dobré uvědomit si, že design a cena není při výběru to hlavní a že nejdůležitější je funkčnost. Ne v každém kuchyňském studiu se vám dostane opravdu kvalifikované péče a je dobré se prodávajícího ptát, proč je vaše kuchyň navržena právě tak, jak je navržena, a ne jinak. Pamatujte na to, že kuchyň je v prvé řadě technologické zařízení a jako takové musí vyhovovat všem těm pohybům a úkonům, které v kuchyni budete dělat.

Základem je varné centrum

Varným centrem je míněna nejen samotná varná deska, ale i trouba, schopná nejrůznějším způsoben tepelně upravovat potraviny. Je logickým standardem, že deska i trouba zůstávají neoddělené, na jednom místě řazené nad sebou (klasický „sporák“). Jde to ale i jinak.

TIP: Zkuste se zamyslet nad tím, zdali pečící troubu opravdu neumístit tak, aby byla ve výšce pracovní desky a aby se tedy uživatel nemusel ohýbat při vkládání často těžkých nádob a pekáčů do trouby, nemluvě o jejich vyndávání.

Nad varným centrem by neměla chybět digestoř, která v závislosti na svém výkonu dokáže eliminovat nejen pachy, ale také zvláště mastné páry, jenž se jinak usadí na okolním nábytku a vytvoří známý, po čase páchnoucí, lepkavý a mazlavý, těžko odstranitelný povlak. Uživatel má možnost volit odtahovou digestoř (je-li v domě komín / šachta), nebo v opačném případě recirkulační, kdy je vzduch nasáván, čištěn a vracen zpět do místnosti. Digestoř je velmi výrazným prvkem v kuchyni a může být i její pohledovou dominantou. Pokud je kuchyň propojená s obývacím pokojen, je zajímavé umístění digestoře na osu – střed průhledu z pokoje do kuchyně.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Dřez, voda

Dřez již dnes většinou neslouží ke standardnímu mytí nádobí, to obstarává myčka, ale spíše k omytí potravin a jako místo odběru vody coby nezbytné suroviny pro vaření. Někteří výrobci pamatují na neustále běžné oplachování hrnečků a lžiček a tak nabízejí oddělené dvoudřezy, ve kterých je možné jednak upravovat potraviny a také umývat zmíněné malé kusy nádobí. S tím souvisí i příslušná pracovní plocha, která je většinou pro praváky, tedy umístěná vpravo. Její perforace slouží ke snadnějšímu odpařování vody z odložených předmětů. Jednotlivé úkony spojené s přípravou pokrmů by měly mít logickou návaznost nejen v dodržení technologie samotného vaření, ale také ve vztahu k umístění a dostupnosti – obslužnosti prostoru, kde jsou prováděny.

Myčka nádobí a těžké nádobí

Myčka přirozeně patří do těsného sousedství s dřezem, vlevo či vpravo o něj, podle toho, zdali je uživatel levák či pravák. Platí nepsané pravidlo, že myčku neumisťujeme bezprostředně vedle pečící trouby. Přesně opačně je tomu v případě úložného prostoru pro těžké kovové nádobí. Ten bude naopak vhodné umístit nejlépe hned vedle myčky tak, aby jejich ukládání nepředstavovalo komplikovanou manipulaci.

Rohové díly

Dalším, a po stránce obslužnosti problematickým místem, jsou rohové díly kuchyňské sestavy. Prostor v rohovém dílu nikdy nebude dvířky přístupný celý. Vždy bude nutné „sahat za roh“ z jedné, nebo z druhé strany. Dobré je řešení pomocí „karuselu“ , který otáčením zpřístupní všechny uložené předměty. Rohový díl tak bude možné využívat naplno a nezůstane slepý – ležet ladem.

Dochucovadla a výprodej

Pokud se dodrží základní, výše uvedená pravidla, měla by být kuchyň příjemným a snadno obslužným místem pro přípravu potravin. To, co platí o umisťování varného centra, nebo dřezu, pak platí v přeneseném slova smyslu o detailech, jakými je zavěšení dochucovadel, různých nástrojů, například vařeček či naběraček, jenž budou vyset nejlépe na stěně za varnou deskou atp.

OBECNĚ PLATÍ ŽE: V okamžiku, kdy zákazník dostane nabídku – návrh od prodejce kuchyní, měl by ptát, proč je to právě takto navrženo a ne jinak, neboť právě on je tím, kdo bude kuchyň využívat. Mlčení na straně prodejce, nebo nejasné argumenty, pak spíše usvědčují takovéhoto dodavatele ze snahy vyprodat skladové zásoby, nebo jednoduše založit za každou cenu nový obchodní případ.

Red.
Foto firem DIZ, Hanák, Sýkora
1.7.2008 12:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist