Kupujeme a používáme myčku na nádobí

Myčka je úžasný vynález. Nelze však do ní bezmyšlenkovitě nastrkat všechno nádobí. Detergenty, jejichž pomocí se nádobí myje, jsou při vysoké teplotě velmi agresivní a mohou vzácné kousky kuchyňského vybavení zničit.

Jak tedy pracovat s myčkou nádobí, aby nakonec nepřinesla víc škody než užitku?

Zásada číslo jedna: do myčky nepatří dřevo. To se netýká pouze příborů s dřevěnými střenkami. Myčka neprospívá prkénkům na maso, válu, miskám z měkkého (lipového) ani tvrdého dřeva, vařečkám. Horká voda s detergentem způsobí, že se v přírodním materiálu udělají pukliny, až se posléze rozpadne.

Pozor na sklo. Takřka každá myčka má speciální program na sklenice, což je teplota 40 °Celsia. To platí pro běžné nápojové sklo ze sodnovápenatého silikátového skla i křišťál z draselnovápenatého skla, které do myčky opravdu nepatří. Větší riziko hrozí špatným uložením, protože sklenice se může během mytí rozbít, pod proudem vody se stěny sklenic mohou o sebe třít a tím poškrábat. Jenské varné sklo (bórohlinité sklo), odolné proti tepelným šokům a chemickým vlivům, je méně křehké, tudíž mu v myčce nehrozí nebezpečí.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Co je hlavním problémem při mytí skla v myčce? Při pravidelném mytí dochází ke korozi skla – unaví se střídáním vlhkého a suchého prostředí. Koroze se projevuje ztrátou lesku a průhlednosti, na povrchu se objeví škrábance, praskliny, kroužky. Koroze je vyvolána i skrytými vadami skla, které se ukážou až během používání.

Koroze se může projevit i u plastů. I když jsou nesrovnatelně kvalitnější než před čtyřiceti či padesáti lety, na jejich mytí je vhodné volit programy s teplotami 40 až 50 °Celsia. Misky, příbory a krabičky sice nepraskají (mnohé jsou výrobcem určené do mrazničky i mikrovlnné trouby a snášejí extrémní teploty), ale ztratí lesk a blednou. Způsobují to detergenty, které jsou v kombinaci s horkou vodou ještě agresivnější.

Citlivé jsou i některé typy příborů. Záleží, zda jde o příbory z jednoho kusu ušlechtilé oceli, nebo ze dvou materiálů. Potom hrozí, že horká voda uvolní spojovací tmel u střenky, takže se rukojeť uvolní. Proto se do myčky hodí jednodílné příbory z ušlechtilé oceli (18/10). Méně kvalitní výrobky ohrožuje takzvaná jamkovitá koroze, která začíná jako nepostřehnutelné vpichy – jamky. Její příčinou je působení kyselin z ovoce a zeleniny a kuchyňské soli na povrch příborů. Když například rozříznete citron či ovoce nožem, měli byste jej opláchnout – jinak se vám mohou na příborech či nožích objevit „rezavé“ skvrnky, které je nutné vyčistit ručně odpovídajícím přípravkem.

Radek Starý
Foto firem Baumatic, Electrolux, Siemens a archiv
25.4.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist