Kuchyňský ostrůvek – nové srdce domova i prodloužená pracovní plocha

Dlouhodobým trendem v dispozičním řešení kuchyně jsou ostrůvky. Postupně se rozrůstaly, až nakonec tvoří hlavní kuchyňskou část. Dnes už jsou běžné ostrůvky, na kterých se odvíjí celý proces přípravy jídla – od mytí až po samotné vaření. Zbytek kuchyně se skládá z vysokých skříní sloužících jako úložné prostory. Zažíváme návrat k uspořádání kuchyní našich babiček, kde byl centrem velký stůl, na němž se jídlo připravilo a pak také snědlo.

11wharfside_linee-bespoke-pure-wood-kitchen-by-team-7-1100x618.jpg Celá galerie 21 Zdroj: Wharfside

Domy a byty se vzhledem ke stoupajícím cenám nemovitostí a energií zmenšují, ale na druhou stranu se zvětšují společné prostory, které obvykle vznikají spojením kuchyně, jídelny a obývacího koutu. Vzniká tak novodobá světnice, kam je situován veškerý společenský život rodiny. Vaří se tu, jí se tu, povídá se, sleduje televize a přijímají návštěvy.

Praktický předěl

Jednotlivé funkční zóny se obvykle opticky oddělují pomocí výmalby, podhledů nebo podlahy. Oblíbeným způsobem, jak vyčlenit kuchyňský kout, se staly ostrůvky. Krom toho, že jim lze vtisknout zajímavý design a udělat z nich ozdobu interiéru, je lze využít jako další pracovní nebo jídelní plochu, případně obojí zároveň.

Ostrůvky mohou mít stejnou výšku jako ostatní pracovní plochy v kuchyni, nebo může být pult směrem do místnosti zvýšený, aby tak zakryl nepořádek vzniklý při vaření. To se cení zejména při neohlášených návštěvách.

Nejen k práci ale také k jídlu

Malé kuchyně jsou nešvarem našich domácností, a tak se počítá každý centimetr navíc, kam lze při vaření odložit hrnec, a je vyvažován zlatem. Kuchyňské ostrůvky ale už mohou být i samostatnou mycí zónou nebo varnou – v tomto případě nezapomeňte na digestoř, aby výpary z vaření nebyly cítit po celé místnosti.

Z druhé strany se přistaví židličky, kam se posadí společnost, zatímco hospodyňka kmitá po kuchyni, připravuje pohoštění a neujde jí tak nic ze společné zábavy. Stejně tak se tato místa využívají pro rychlé snídaně či obědy, při nichž není nutné prostírat stůl.

Často také můžeme vidět, jak na ostrůvek navazuje jídelní stůl: Horizontální plocha je obvykle snížená, aby se k němu daly použít běžné židle a nikoli zvýšené barové, jak je tomu, při zachování pracovní výšky. Na linku pak navazuje materiálově nebo barevně.

Stejně tak by měly jídelní židle nebo prostírání korespondovat s vybavením obývacího pokoje, například polštářky na pohovce či závěsy. Dojde tak k nenásilnému propojení všechny tří zón pomocí sjednocení drobných detailů.

4.5.2020 5:30 | autor: Kateřina Šedivá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist