Kuchyňský dřez

Kupujete dřez a nebo si jej chcete koupit a nevíte jaký materiál zvolit? Pokud vám nějaký prodejce tvrdí, že právě kompozitní, nerezový nebo jiný dřez je nejlepší, pak se snaží pouze a jen prodat své zboží a jeho soudy lze označit za přinejmenším neobjektivní.

V současné době se v návaznosti na technologický vývoj mění způsob využití jednotlivých zařizovacích předmětů a o dřezu, respektive mycím a nebo ještě lépe „vodním centru“ to platí také. Vždyť kdo dnes v dřezu myje nádobí, když většina domácností jej již s naprostou samozřejmostí vybavena myčkou nádobí. Nicméně, těžko hovořit o tom, který materiál dřezu je nejlepší a který naopak nevyhovuje zcela. Záleží na ceně, na ochotě zákazníka investovat do uživatelského pohodlí a také na jednotlivých režimech provozu kuchyně. Malá domácnost či jednotlivec nebude potřebovat stejný dřez, jako velká rodina s dětmi. Milovník designu bude rovněž volit jiný dřez než např. zcela prakticky orientovaný kuchař.

Elegantní ocel
Nerezová ocel se stává klasikou nahrazující smaltované dřezy. Hlavní výhody nerezového dřezu jsou tyto: nerez je netečná vůči běžně užívaným čistícím chemikáliím v kuchyňském provozu.   Její neutrální zabarvení je neupřednostňuje k žádnému tipu kuchyně a tak je možné nerez použít do moderní či tradičně orientované sestavy. Životnost nerezu je v podstatě neomezená, ocel je zcela ekologická, což je v kontextu s ochranou přírodních zdrojů věc nezanedbatelná. Hladký povrch nerezového dřezu se snadno čistí. Nevýhodou nerezového dřezu je nebezpečí poškrábání, které není možné jakkoliv retušovat či opravit. Tento nedostatek se snaží výrobci minimalizovat pomocí speciálních povrchových úprav, např. pomocí povrchu tzv. tkané struktury. Nerez je universální, je odolná a při dobrém zacházení nezničitelná. Nerez lze doporučit všem. Pokud se uživatel rozhodne pro pákovou baterii ke kuchyňskému dřezu, je nutné zvolit dřez s tloušťkou plechu nad 0,7 mm. Jinak bude páková baterie a následně celý korpus dřezu nepříjemně pružit.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Umělý kámen, Granit, TechniStone a jiní
Vedle nerezu je velmi rozšířeným materiálem granit, či fragranit (existuje tisíc názvů), tedy kompozit žuly (nebo jiného přírodního kamene) a akrylátu. Tento materiál má výhody a kladné vlastnosti přírodního kamene, od něhož se liší minimalizovanou náchylnosti k oděru a také v podstatě nulovou savostí. Jeho cena bude v podstatě vždy vyšší než u dřezu nerezového. Granit, stejně jako ostatní kompozitní materiály, je možné vystavovat vysokým teplotám, tedy těm, které jsou kuchyni běžné (cca do 280°C). Stejně jako ocel, i granit je velmi snadno udržovatelný a taktéž takřka nezničitelný. Od nerezu se liší v zásadě dvojím způsobem a chcete li, pak tedy nevýhoda nerezu vůči granitu spočívá v pestré škále barevností. Nerez je „jen“ jednobarevná. Možnosti tvarového zpracování obou materiálů jsou podobné, granit však přeci jen nabízí pestřejší paletu, zvláště neobvyklých tvarů. Tuto vlastnost vítají zejména milovníci originálních tvarových řešení. Granit a ostatní kompozitní materiály je možné doporučit spíše modernějším uživatelům.>

Smalt
U tohoto materiálu začneme jeho nevýhodami. Smaltovaný dřez je náchylný k mechanickému poškození. Vlivem nárazu tvrdého předmětu se může smalt začít odlupovat. Jeho životnost je ve srovnání s ostatními materiály nízká. Nízká je však také jeho cena a tak někteří zákazníci neustále volí menší náklady okolo 1 000Kč než větší investici do nerezového, nebo granitového dřezu. Smalt je pro mladé, velmi ekonomicky uvažující domácnosti.

Moderní dřezy – velká inspirativní fotogalerie

Keramický dřez

Keramika patří mezi tradiční materiály. Nabízí také známé speciální povrchové úpravy, které stejně jako v případě koupelnové keramiky různými způsoby odpuzují nečistotu, nejčastěji díky super hladkému povrchu, na kterém jednoduše nemůže nic ulpět. K údržbě takového keramického dřezu je potřeba používat výrobcem doporučené speciální čisticí prostředky. Údržbu klasického keramického dřezu pak jistě není třeba popisovat. Životnost keramiky je při vhodném, ne- silovém zacházení vyšší než u smaltu. Je srovnatelná s nerezem a je nižší než u umělých kamenů. Těžko doporučit či nedoporučit keramický dřez. Intuice vytváří řadu modelových situací, při kterých spadne těžký hrnec nebo pekáč na křehkou keramiku a výsledek je evidentní. Výrobci, jako např. Ideal Standard používají však tvrzenou keramiku. Stav je tedy nerozhodný. Pokud je k tomu důvod, např. výraznější přítomnost keramických prvků v kuchyni, lze se pro keramiku rozhodnout z hlediska výtvarné koncepce. Pro mnohé to může být dostatečný důvod.

Ing Jiří Franěk
Foto firem: Franke, Blanco, Ideal Standard, SCHOCK
5.1.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist