Kuchyňské dřezy – podle čeho vybírat?

Kuchyňský dřez je nepostradatelnou a velmi důležitou součástí každé kuchyně. Výběr dřezu je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které musíte při budování nebo rekonstrukci kuchyně učinit. Na trhu naleznete široké spektrum tvarů a velikostí. Zároveň si musíte vybrat materiál, ze kterého je dřez vyroben – dřevem počínaje a supermoderními kompozitními materiály konče. Poradíme Vám podle čeho vybírat a jaká jsou pro a proti nerezových, keramických a granitových dřezů.

Logo.jpg

Zdroj: archiv redakce

Nerezová ocel je v jednom ohledu naprosto jedinečná – stará se totiž o svou vlastní regeneraci. Díky slitinovým prvkům, které se v ní nacházejí, se na jejím povrchu vytváří tenká, transparentní „pasivní vrstva“. Pokud dojde k poškrábání nebo jinému poškození povrchu z nerezové oceli, tato vrstva, jejíž tloušťka je pouhých několik mikrometrů, se za použití kyslíku ze vzduchu či vody okamžitě postará o nápravu. To je také důvodem, proč nerezové dřezy zůstávají lesklé po mnoho desítek let bez toho, aniž by byla ošetřeny jakýmkoli nátěrem či jinou formou ochrany proti korozi.

Výhody:

-nerezová ocel je hygienická, jedná se o tvrdý kovový povrch, na kterém bakterie přežívají   velkými obtížemi

-nerezová ocel se snadno čistí, s minimální údržbou vypadá jako nová po desítky let

-nerezová ocel je mechanicky odolná, je totiž odolná proti nárazům i obrušování

-nerezová ocel obsahuje autoregenerační vrstvu

Keramický dřez

Keramické dřezy představují nejméně zastoupenou skupinu dřezů v našich domácnostech. Keramika patří mezi tradičně používané materiály a nabízí speciální povrchové úpravy, které stejně jako sanitární keramika odpuzují nečistotu a zaručují jednoduchou údržbu díky hladkému neporéznímu povrchu. Elegantní vzhled keramických dřezů spolu se snadnou údržbou je největší předností keramických dřezů.

Moderní dřezy – velká inspirativní fotogalerie

Keramické dřezy jsou vypalované a jsou opatřeny kvalitní glazurou, která je velmi tvrdá a odolná proti otěru. Keramický dřez je navíc probarvený tzn. dřez nebledne a udržuje si stejný vzhled po dlouhou dobu užívání dřezu. Keramika je odolná vůči běžným čistícím prostředkům, na povrchu dřezu nejsou vidět zaschlé kapky vody a k čištění dřezu postačí čistící prostředek na nádobí.

Životnost keramického dřezu je srovnatelná s nerezovými dřezy, ale je kratší ve srovnání s granitovými dřezy

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

 

Granitové dřezy

Granitové dřezy představují kombinaci tvrdosti, odolnosti, vzhledu přírodního kamene a flexibility s hladkostí moderního granitu. Dřezy jsou vyrobeny ze směsi drcené přírodní žuly a malých skleněných částic ( 80 % ) v kombinaci s tvrzenými pryskyřicemi ( 15 % ) a barevným pigmentem ( 5 % ), která vytváří hladký a extrémně tvrdý materiál. Povrch granitových dřezů je prakticky stoprocentně odolný proti poškrábání a samozřejmě odolný vůči účinkům všech chemických čisticích prostředků pro domácí použití. Granitové dřezy mají také naprosto jedinečné textury a barevné odstíny. Nepopiratelnými výhodami granitových dřezů jsou takřka neomezená  životnost a barevná stálost.

Tetragon.jpg

Zdroj: archiv redakce

 

Není granit jako granit…

Výrobci dřezů mají různě pojmenované druhy granitů, věnujte proto velkou pozornost jeho složení. Některé dřezy se mohou tvářit jako granitový dřez, na první pohled nepoznáte rozdíl, ale jedná se o kompozitní materiál na bázi skelných vláken ( např. Cermat ). Dřez z Cermatu je mnohonásobně lehčí než granitový dřez – je vyroben z materiálu na bázi laminátu. Cermat je o něco levnější, ale jedná se jen o náhražku, která má zcela jiné vlastnosti.

Kuchyňské dřezy – inspirativní fotogalerie

Aby Vám dřez dlouho vydržel…

Dřezy všech povrchů je možné čistit běžně dostupnými čistícími prostředky. Můžete samozřejmě použít speciální čistící pasty nebo tekuté čističe přímo na povrchy dřezů. Speciální prostředky dřez nejen vyčistí, ale současně i konzervují. Pro čistění dřezů je vhodné použít utěrku z mikrovláken.

Základní  rady pro čistý dřez

-dřez po každém použití opláchněte

-dřez po každém použití vysušte, předejdete tak vytvoření vrstvy vodního kamene

-dřez každý týden pečlivě omyjte, postupujte ve směru linek na jeho povrchu

-dřez nikdy neomývejte kolmo k linkám dezénu nacházejícího se na jeho povrchu

-nedovolte, aby na povrchu dřezu zaschlo tekuté mýdlo či klasické čisticí prostředky

-nenechávejte ve dřezu po delší dobu roztoky bělidel obsahujících chlór

-při čištění dřezu nepoužívejte ocelové kartáče

-za účelem ochrany povrchu dřezu nepoužívejte gumové podložky ani vložky

-nenechávejte ve dřezu mokré houbičky, látku či čistící prostředky

www.supersektor.cz

PR ČLÁNEK

1.7.2010 12:03

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist