Kuchyňské centimetry

Kuchyni lze považovat za srdce celého bytu. Jak ji uspořádat, aby práce v ní byla potěšením a ne místem, kde snadno přijdete k úrazu?

Zaklínacím slovem je v tomto případě termín ergonomie. Je to souhrn poznatků z psychologie, biologie a antropologie řešících vztahy člověka s okolím. Zabývá se tvarem předmětů tak, aby byly svým tvarem co nejvíce přizpůsobeny tvaru a činnosti lidského těla a tak udržovaly jeho přirozené držení.

Jak na pracovní plochu

Základní uspořádání kuchyně by mělo respektovat pracovní postupy při vaření a mytí surovin i nádobí. Na jedné straně by se tedy mělo začít ledničkou, navazuje odkládací plocha na suroviny a mycí centrum, tedy dřez. Pokračuje se pracovní plochou, na ni navazuje varné centrum. V ideálním případě, je-li dostatek prostoru, by měly být po obou stranách varného centra odkládací plochy, aby bylo kam umístit připravené pokrmy.

Kuchyně se často staví do tvaru písmene U nebo L. Aby se kuchař příliš nenaběhal, neměl by součet stran trojúhelníka, jehož vrcholy spojují lednice, varnou desku a dřez, přesáhnout 650 centimetrů.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Různé výšky

Jednoduché kuchyně mívají pracovní desku umístěnou v jednotné výšce 85–90 centimetrů. To je ale špatně – ideální je umístit varnou desku níž, aby bylo dobře vidět do hrnců, naopak dřezu sluší umístění o několik centimetrů výš. Správnou výšku poznáte tak, že do dřezu volně položíte ruce, aniž byste se museli ohýbat.

Nově se přistupuje i k hloubce pracovní desky. Obvyklých 60 centimetrů se nahrazuje osmdesáti – jako kdyby se spodní skříňky poněkud odstavily od stěny. Ve zbývajícím prostoru u kuchyňských „zad“ se pak najde úložný prostor, často se mu říká multifunkční kanál. Multifunkční proto, že v něm mohou být umístěny nejen ukládací prostory pro kvedlačky, vařečky nebo odkapávač na nádobí. Tím, že se zvětší hloubka pracovní desky, lze horní skříňky pověsit níž, aniž by hrozilo, že se o ně uživatelé uhodí do hlavy, přitom se zpřístupní věci do nich uložené.

Zatímco skříňky se stěhují o cenné centimetry níž, trouba, ke které se pečlivá hospodyňka musí během pečení často ohýbat, si vydobyla místo naopak o patro výš, do výšky očí. Snižuje se tak nebezpečí popálení při neopatrné manipulaci, na pečené pokrmy je lépe vidět.

Důležité rozměry:

– pro středně vysoké osoby by měla být výška pracovní plochy 85 až 86 cm

– při práci v kuchyni by se páteř neměla ohýbat víc než o 20 stupňů

– optimální hloubka pracovní plochy se mění z dřívějších 60 na 75 až 80 cm

– pro průchod kolem jídelního stolu potřebujeme minimální prostor 120 až 150 cm

– akční prostor, který obsáhneme bez zvýšené námahy, má rozsah 120 až 165 cm

– klasická výška jídelního stolu se pohybuje od 72 až do 75 cm

Radek Starý
Foto: Alno, Katalpa, Hanák, Koryna
31.10.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist