Kuchyňka jako dlaň aneb Jak vytěžit maximum z malých prostor

Chtělo by se říct, že na velikosti nezáleží, protože i velká, ale špatně zařízená kuchyně se může stát pro hospodyňku noční můrou. Mnohem důležitější než velikost je šikovné uspořádání a využití místa. V případě malých kuchyní se musí počítat s každým centimetrem.

g_residence_getberg_3-1100x618.jpg Celá galerie 12 Zdroj: Getberg

I když je každá kuchyně jiná co do velikosti a tvaru, všechny spojuje nedostatek místa. Existuje ale několik prověřených zásad jak s malým prostorem nakládat a ty bychom měli znát a držet se jich. Pomohou totiž vytěžit maximum úložných prostor i funkcí, které jsou nezbytností pro každodenní provoz kuchyně.

Na začátku se zaměřte na sebe a přiznejte si, jak moc vlastně kuchyni využíváte:

  • Raději využíváte sporák, nebo troubu?
  • Jak často jste zvyklí nakupovat – jednou týdně velké zásoby, nebo se denně stavíte v obchodu cestou z práce?
  • Pro kolik lidí vaříte – jste dva, čtyřčlenná rodina, nebo často hostíte velkou společnost?
  • Trávíte v kuchyni hodně času, protože jste vášnivý kuchař, nebo jen dobu nezbytně nutnou, abyste nakrmili sebe a své blízké. (A rozhodně sem neprojektujte, že teď vás sice vaření nebaví, ale s novou kuchyní se to změní. Nezmění!)

Po zodpovězení všechny otázek budete mít jasno v tom, co ve vaší kuchyni opravu potřebujete – velikost ledničky a prostoru pro ukládání zásob. Kolik potřebujete místa na uložení nádobí, jak velkou pracovní plochu. Stačí vám kombinovaná mikrovlnka, nebo potřebujete dobrou troubu a mikrovlnku zvlášť. Milujete kávu, takže se neobejdete bez velkého kávovaru, nebo vám stačí varná konvice na zalití instantní kávy apod.

Nábytek na míru dává velké možnosti

V malé kuchyni se počítá každý centimetr. Abyste vytěžili dostupný prostor na maximum, nechte si vyrobit nábytek na míru, který využije veškerá zákoutí přesně podle vašich potřeb.

Po zabudování je důležité zkontrolovat, zda se každá zásuvka otevře do úplného výsuvu nebo zda horní dvířka skříňky nenarazí na stropní světlo apod. Také ověřit vzdálenosti mezi různými pracovišti a v případě potřeby upravit výšky skříněk, abyste se například při vaření nepraštili.

Důvěřujte ergonomii

Ergonomie je věda, která ideálně přizpůsobuje prostředí pracovním potřebám. I příprava jídla vyžaduje pevnou a neustále se opakující sekvenci pohybů. Nejprve vyjmete jídlo z ledničky, poté ho umyjete, v případě potřeby oloupete, možná nakrájíte a nakonec uvaříte. Pohybujete se proto mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou.

Je dobré mít všechny tyto oblasti uspořádané tak, aby celý proces probíhal hladce. Důležité je, aby mezi nimi vždy existovala pracovní deska, kde mohou produkty počkat před dalšími fázemi přípravy.

Kuchyňské ostrůvky do malých kuchyní patří!

Obecně se věří, že kuchyňské ostrovy jsou určeny pouze pro velké kuchyně. Ale opak je pravdou. „Chytře navržený kuchyňský ostrov může být další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor navíc, například pro každodenní nádobí a příbory, které tak budete mít vždy po ruce. Pokud je kuchyň otevřená do obývacího pokoje, vytvoří ostrov navíc oddělení prostor,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Až ke stropu

U menších kuchyní je nezbytné vytěžit z prostoru maximum. Jednou z možností, je využití skříňových systémů až ke stropu.

Do vyšších skříněk je pak vhodné uložit mixéry, velké hrnce, čisticí prostředky či další nádobí, které se nevyužíváte denně.

Kam s velkými spotřebiči?

Malé ploše budou zbytečně dominovat velké spotřebiče, jako je lednička standardní velikosti, stejně tak nebude vhodný ani volně stojící sporák s troubou. Využijte proto co nejvíce vestavěných prvků, které spotřebiče schovají a budou tak součástí nábytkového systému.

Vestavěná trouba ve výšce pultu bude vypadat mnohem úhledněji než volně stojící kamna a bude k ní mnohem snazší přístup. Pokud plánujete zabudovanou mikrovlnnou troubu, umístěte ji nad pracovní desku.

Využijte každý centimetr

Zvětšit samotný prostor kuchyně často nejde, ale můžete hledat další možnosti, kam citlivě rozšířit pracovní desku, která je pro přípravu pokrmů klíčová, nebo úložné prostory. Například pokud máte ve své minikuchyni okno, může být parapet rozšířením pracovní desky nebo místem pro uložení věcí, které byste rádi vystavili.

Některé police můžete také umístit nad jídelní stůl u zdi. Uzavřené police pomohou skrýt předměty, které nepoužíváte pravidelně, zatímco otevřené umožní vystavit třeba nejlepší keramické kousky nebo vaši oblíbenou kávu a čaj, které často připravujete.

Šuplíky jsou praktičtější

Co skrývá propast vašich hlubokých spodních skříněk? S největší pravděpodobností si ani nepamatujete, kdy jste se do nich naposledy podívali. Díky zásuvkám s plným výsuvem je stačí vytáhnout a okamžitě vidíte celý jejich obsah.

Při navrhování kuchyně možná budete chtít vzít v úvahu různé výšky zásuvek: Výšky pro hrnce nebo sklenice by měly být vyšší. Pokud však jde o ty, které jsou určeny pro příbory nebo talíře, je lepší mít jich více, ale měly by být mělké. Pokud nechcete, aby byly viditelné, můžete je všechny ukrýt ve stejně velkých výsuvných systémech, kdy v jednom hlubším šuplíku schováte několik menších. Nejde jen o estetické řešení, ale také vám umožní všechny zavřít jediným pohybem.

Jen tolik, kolik potřebujete

Pokud opravdu hodně vaříte, bude pro vás nezbytná varná deska se čtyřmi hořáky. Pokud ale vaření moc nedáte, postačí vám varná deska se dvěma hořáky. Totéž platí pro myčku, místo investice do plné velikosti zvažte alternativu s užší šířkou nebo tzv. stolní myčku, která je poloviční.

Nepodceňujte ani chladničku pod pultem. Nejnovější modely vypadají menší, než ve skutečnosti jsou, a mohou uložit docela značné množství potravin. Je to čistá matematika, menší kuchyňské spotřebiče znamenají více skříněk a větší desku.

Na vaření si dobře posviťte

Estetika a konečný obraz kuchyně je stejně důležitý než její funkčnost. Malé kuchyňské kouty jsou často součástí obývacího prostoru, který je vždy vidět. Proto musí potěšit oko, ale také dobře ladit se zbytkem místnosti, a je-li to nutné, pěkně splynout.

Při uspořádání prostor je nejlepší řádně osvětlit jednotlivé zóny v kuchyni, tedy světla nad pracovní desku, nad ostrůvek, jídelní stůl a podobně. Reflektory pak osvětlí to, co potřebujeme, a skryjí to, co nechceme ukázat.

„Vítaným prvkem, který v kuchyni často chybí, je také denní světlo. Pokud je okno od kuchyňského koutu daleko, je možné jej do kuchyně přivést například pomocí světlovodů,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Barva má sílu

Pokud je kuchyň součástí otevřeného obývacího pokoje, měla by s ním být barevně a materiálově v souladu. Může jej barevně buď doplnit, nebo být překvapivým až odvážným opakem.

„Barva má velkou sílu a stejně jako světlo dokáže prostor vizuálně uspořádat. Skříně, které sahají až ke stropu, mohou vypadat těžce a ohromně, pokud barva jejich předních částí kontrastuje s barvou stěny. Nejbezpečnější volbou zde proto bude tlumený odstín. Kuchyňský obklad bude působit jemněji také v jednobarevných odstínech, použít zde můžete například stěrku, která je omyvatelná, nebo elegantní sklo,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Uberte také u barvy spotřebičů, černá lednice může vypadat elegantně, ale v malé kuchyni bude dominovat celému prostoru. Popustit uzdu fantazii ale můžete u spodních čel skříněk jak materiálem, tak tvarem rukojetí nebo materiálem pracovní desky.

1.12.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist