Koření ve vaší kuchyni – kam s ním?

Tuto otázku si jistě pokládá nejedna hospodyňka při zařizování nové kuchyně. Tam má totiž každá drobnost, každý kousek nádobí, své místo. Zatímco mražené, chlazené a suché potraviny by měly být uskladněny na kraji kuchyňské linky, koření má své místo v prostoru mezi dřezem a varnou plochou.

Jak si poradíme s jeho uskladněním, už záleží pouze na nás. V dnešních moderních kuchyních občas ignorujeme existenci horních skříněk a místo nich volíme jednoduché police. Musíme ovšem respektovat důležitá pravidla, bez kterých nelze koření uchovat v čerstvé voňavé podobě.

V žádném případě nedávejme koření a bylinky nad digestoř a nenechávejme je uložené v papírových nebo  igelitových sáčcích a krabičkách!!!

 

koreni5.jpg


1. Koření je nejpraktičtější skladovat ve skleněných uzavřených dózách, nejlépe z tmavšího skla nebo z porcelánu či keramiky.
2. Koření se musí skladovat v suchém a temném prostředí s maximálně pokojovou teplotou.
3. Barevné koření na slunném místě ztrácí barvu, šedne a olejnaté koření žlukne.
4. Čím blíže je koření uskladněno k varné ploše, tím rychleji podléhá zkáze. Ztrácí chuť, aroma a hrozí plíseň.
5. Mleté koření vydrží při správném skladování až 1 rok. Celé, nedrcené koření až 5 let.

koreni2.jpg


Po přečtení těchto pravidel by nám mělo být jasné, že koření, ač ve skle, musíme mít uložené v uzavřeném prostoru, abychom zamezili jeho znehodnocení. Ve výšce očí je dobře po ruce skutečně v horní skřínce, případně v uzavřené klopně pod horní skřínkou. Tuto výsuvnou klopnu dostaneme ve specializovaných prodejnách s nábytkovým kováním. Můžeme také použít několik výsuvů, které se dají vestavět do horních i dolních skříněk. Také jsou k mání speciální kuchyňské zásuvkové „pořadače“, do kterých se dobře skládají koření i bylinkyv originálních skleničkách.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

koreni3.jpg


Zajímavé jsou stojanové mechanické točny na uložení až dvaceti druhů voňavých ingrediencí. Ty ale musíme stavět na pracovní ploše co nejdál od varné desky. Nespornou výhodou těchto stojanů je právě jejich mobilita. Můžeme je tedy využít i na jídelním stole, naplníme-li je bylinkami či dochucovadly. Jejich prostřednictvím pak dáme pokrmům na talíři finální chuť a podobu.

koreni4.jpg

Autor: Miloslava Vobrubová – interiérová designérka
Foto:blogspot.com, overstock.com, stolarskepotreby.sk, cheftools.com, okobojinize.com

24.3.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist