Nejjednodušší trouby lze ovládat ručním přepínačem výkonu, obvykle v pěti stupních, přičemž na nejmenší výkon funguje pouhé přihřívání a rozmrazení pokrmů. Skutečný výkon ale neurčuje okamžitý výkon tzv. magnetronu, který vyvíjí mikrovlny. Magnetron pracuje neustále naplno, reguluje se jen doba, po kterou je zapnutý, zbytek času potraviny „odpočívají“, například 5 vteřin akce, potom 10 vteřin pauza. Čím menší stupeň výkonu se tedy na troubě navolí, tím delší budou takové prodlevy a pauzy. Výjimku tvoří snad jen unikátní Inverter od výrobce Panasonic, který dokáže výkon regulovat plynule, což přispívá k šetrnějšímu ohřevu, protože se tolik nenarušuje struktura potravin.
Vzhledem k tomu, že mikrovlny prohřívají potraviny zevnitř, dokáží pokrmy „vařit“ rychleji než v klasické troubě, ale chybí jim barva, tedy to, co jídlo nakonec „prodává“. V cenových relacích kolem 4 000 korun už ale koupíte nejjednodušší modely s grilem, kde by měl být tento nedostatek odstraněn. Nicméně, až budete vybírat, nekupujte mikrovlnky s výkonem pod 1 000 wattů, byli byste zklamaní. Kdo je zvyklý grilovat v klasické troubě, tomu výkon kolem 700 W určitě nepostačí a výsledkem vaření bude jídlo připomínající dietu po žlučníkovém záchvatu. Nejjednodušší modely navíc neumějí zkombinovat mikrovlny s grilem tak, aby fungovaly současně. Mohou se jen střídat. V době, kdy pracují mikrovlny, spirála grilu vždy trochu vychladne, a tak pořádného propečení kůrky nedosáhnete.
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
Pokud se někdo rozhodne využívat kombinovanou troubu skutečně intenzivně, měl by investovat zhruba dvojnásobnou částku. Na této cenové úrovni začíná kategorie, kde ve vybavení najdete nejen výkonnější gril v kombinaci s mikrovlnným ohřevem, ale i funkci horký vzduch, se kterou se práce s troubou už bude podobat přípravě pečení v klasické troubě. Navíc horkovzdušné pečení urychlí působením mikrovln.
Mezi mikrovlnnými troubami si drží zvláštní pozici ojedinělý systém Crisp, který vyvinul výrobce spotřebičů Whirlpool. Finta spočívá v tom, že používá speciální kovový materiál, ze kterého vyrábí pečicí plechy, které lze použít v mikrovlnné troubě a které se už po dvou minutách rozpálí na 210 °C. Ve spojení s horním ohřevem pomocí grilu tak teplo působí nejen pomocí mikrovln zevnitř, ale i shora i zespod. V podobné mikrovlnce tedy můžete péct i jídla, která potřebují vytvořit kůrku z obou stran – jako třeba pizzu nebo vánočku. Výhodou systému je spolupráce s automatikou řízení pečicího procesu (takzvaný 6. smysl), takže stačí vložit potraviny do trouby a navolit délku pečení. O nic víc se nemusíte starat. Cena základních modelů se pohybuje kolem 8 000 korun, v současné době se objevil i model Jet Chef, který nabízí větší vnitřní prostor a který v podstatě nahrazuje klasickou troubu – v příslušenství najdete i plech (opět ze speciálního materiálu potaženého nepřilnavou vrstvou). Navíc se dodává se speciální nádobou určenou k vaření v páře – automatika pak hlídá teplotu a tlak páry.