Kombinace pro rychlejší vaření

Mikrovlnná trouba i přes odpor tradicionalistů neodbytně vkročila do našeho života. A stalo se to i proto, že už dávno nenabízí jen mikrovlnný ohřev. Na trhu dnes najdete i modely podporující vaření v páře, grilování a horkovzdušný ohřev.

117835-1100x618.jpg Zdroj: archiv redakce

Nejjednodušší trouby lze ovládat ručním přepínačem výkonu, obvykle v pěti stupních, přičemž ­ na nejmenší výkon funguje pouhé přihřívání a rozmrazení pokrmů. Skutečný výkon ale neurčuje okamžitý výkon tzv. magnetronu, který vyvíjí mikrovlny. Magnetron pracuje neustále naplno, reguluje se jen doba, po kterou je zapnutý, zbytek času potraviny „odpočívají“, například 5 vteřin akce, potom 10 vteřin pauza. Čím menší stupeň výkonu se tedy na troubě navolí, tím delší budou takové prodlevy a pauzy. Výjimku tvoří snad jen unikátní Inverter od výrobce Panasonic, který dokáže výkon regulovat plynule, což přispívá k šetrnějšímu ohřevu, protože se tolik nenarušuje struktura potravin.

Jaký zvolit výkon grilu?

Vzhledem k tomu, že mikrovlny prohřívají potraviny zevnitř, dokáží pokrmy „vařit“ rychleji než v klasické troubě, ale chybí jim barva, tedy to, co jídlo nakonec „prodává“. V cenových relacích kolem 4 000 korun už ale koupíte nejjednodušší modely s grilem, kde by měl být tento nedostatek odstraněn. Nicméně, až budete vybírat, nekupujte mikrovlnky s výkonem pod 1 000 wattů, byli byste zklamaní. Kdo je zvyklý grilovat v klasické troubě, tomu výkon kolem 700 W určitě nepostačí a výsledkem vaření bude jídlo připomínající dietu po žlučníkovém záchvatu. Nejjednodušší modely navíc neumějí zkombinovat mikrovlny s grilem tak, aby fungovaly současně. Mohou se jen střídat. V době, kdy pracují mikrovlny, spirála grilu vždy trochu vychladne, a tak pořádného propečení kůrky nedosáhnete.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

I se vzduchem

Pokud se někdo rozhodne využívat kombinovanou troubu skutečně intenzivně, měl by investovat zhruba dvojnásobnou částku. Na této cenové úrovni začíná kategorie, kde ve vybavení najdete nejen výkonnější gril v kombinaci s mikrovlnným ohřevem, ale i funkci horký vzduch, se kterou se práce s troubou už bude podobat přípravě pečení v klasické troubě. Navíc horkovzdušné pečení urychlí působením mikrovln.

Kouzelník Crisp

Mezi mikrovlnnými troubami si drží zvláštní pozici ojedinělý systém Crisp, který vyvinul výrobce spotřebičů Whirlpool. Finta spočívá v tom, že používá speciální kovový materiál, ze kterého vyrábí pečicí plechy, které lze použít v mikrovlnné troubě a které se už po dvou minutách rozpálí na 210 °C. Ve spojení s horním ohřevem pomocí grilu tak teplo působí nejen pomocí mikrovln zevnitř, ale i shora i zespod. V podobné mikrovlnce tedy můžete péct i jídla, která potřebují vytvořit kůrku z obou stran – jako třeba pizzu nebo vánočku. Výhodou systému je spolupráce s automatikou řízení pečicího procesu (takzvaný 6. smysl), takže stačí vložit potraviny do trouby a navolit délku pečení. O nic víc se nemusíte starat. Cena základních modelů se pohybuje kolem 8 000 korun, v současné době se objevil i model Jet Chef, který nabízí větší vnitřní prostor a který v podstatě nahrazuje klasickou troubu – v příslušenství najdete i plech (opět ze speciálního materiálu potaženého nepřilnavou vrstvou). Navíc se dodává se speciální nádobou určenou k vaření v páře – automatika pak hlídá teplotu a tlak páry.

Radek Starý
Foto: Fagor, Panasonic, Whirlpool
1.12.2005 6:09

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist