Kočka nepozná sladké aneb Jejich chutě jsou nevyzpytatelné

Neříká se nadarmo, že kočka je mlsná. Chovatelé těchto malých šelem někdy propadají zoufalství, protože jim kočka nechce jíst, co jí s láskou připravili. Snad jim pomůže výčet kočičích stravovacích zvyků a instinktů, který jsme připravili.

Mlsný čumáček

Označení mlsný jazýček je hodně nepřesné, správně by se mělo říkat mlsný čumáček, protože je to právě čich, který je pro kočky při výběru jídla určující. Díky dokonale vyvinutému čichu, který zajišťují dva miliony čichových buněk, jsou mnohem vybíravější než jiná zvířata. Často potravu pouze očichají, a když jim nevoní, tak se jí ani nedotknou. Na druhou stranu má kočka jen 500 chuťových pohárků na jazyku (člověk jich má 9000).

Jejich čich je tak dokonalý, že dokáží v jídle rozpoznat i malý prášek schovaný v plátku šunky. Proto je velmi těžké podat kočce třeba prášek na odčervení. Kočka cítí, že na ni šijete nějakou boudu. Doslova.

Žádné sladké pohárky

Na rozdíl od psů nebo lidí neumí rozeznávat sladké, protože nedisponují pohárky na sladké chutě. To je taky důvod, proč některé šelmičky nerady mléko, které obsahuje laktózu – mléčný cukr. Rozpoznávají pouze slané, hořké a kyselé chutě.

Kočka domácí je téměř výhradní masožravec a pouze z masa dokáže čerpat živiny. Tomu bychom měli přizpůsobit skladbu jejich stravy. Zapomeňte, že se vám podaří z koček udělat vegetariány. Levné komerčně vyráběné granule či krmiva obsahují velký podíl rostlinných látek, ale to je jen vycpávka, která pomůže jako vláknina, což může být fajn maximálně u koček chovaných doma, že netrpí průjmy.

Kočkám nechutná kyselá nebo hořká potrava, proto například často nesní dva dny starou šunku, která je cítit mírně kysele či hořce. Stejně jako u psa byste se měli vyvarovat dávat kočce čokoládu, která je pro ně vysoce toxická kvůli obsahu theobrominu. Dále jsou pro ni jedovaté hrozny, cibule a česnek. To že kočka něco žere není argument proto, že to je pro ni vhodné!

Jaké granule?

„Vzhledem k jednoduchosti jsou nejběžnějším způsobem, jak krmit kočku, granulovaná krmiva či konzervy. V posledních letech tento typ stravy zaznamenal velký kvalitativní skok, takže naleznete na trhu krmiva, která obsahují vysoký podíl masa, neobsahují obiloviny a mají vyvážený poměr vitaminů a minerálů. Podíl bílkovin by měl být vždy nad 30 %. Vybírejte také ty produkty, kde není vysoký obsah soli. Ta kočkám sice chutná, ale nedělá dobře jejich močovému ústrojí,“ říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Další možností, která je pro kočku asi nejpřirozenější, je krmit ji syrovou stravou, tzv. BARF. Jedná se většinou o 50% masa (např. kuřecí krky, hřbety, křídla) a 20–40 % ovoce, zeleniny, vnitřností, vajec a mléčných výrobků.

Pro kočku je kromě chuti a vůně důležitá teplota a konzistence. Pokud vaše kočka málo jí, zkuste potravu ohřát. Obecně se doporučuje servírovat potravu s teplotou 38 °C, což je teplota čerstvě zakousnuté myši.

Domácí trávník

Pokud máte domácí kočku bez přístupu na trávník, je dobré pořídit si trávu do květináčů. Ta přispívá ke správnému trávení a navíc zabráníte kočce okusovat ostatní květiny, které by pro ní mohly být jedovaté. Asi nejvhodnější volbou je si domu pořídit šáchor (Cyperus), který kočky milují. Koupit lze ve většině květinářství. Nejlépe ho mějte na světlém a teplém místě, kam se mohou kočky jednoduše dostat. Nedávejte ho ale přímo na slunce. Ideální místo je u oken směřujících na sever.

Další důležité zásady:

  • Pro kočky domácí tedy není přirozené žrát jen jednou nebo dvakrát za den – měla by dostávat minimálně 4x denně a k tomu mít k dispozici například granule, ze kterých bude moci uzobávat.
  • Lidská strava se pro kočky nehodí.
    Nekupujte granule na váhu, nevíte, zda je v nich opravdu to, co platíte a etiketě a hlavně nemáte spolehlivý údaj trvanlivosti.
  • Pozor na sůl – ta sice kočkách chutná, ale zatěžuje jejich ledviny, protože málo pijí. Sůl se bohužel často vyskytuje i v levných granulích či konzervách, aby je kočky vůbec jedly. Ze tejného důvody by neměly dostávat ani často vnitřnosti, ať syrové, nebo vařené.
  • Je dobré najít jednu značku a u té zůstat, časté střídání může vést k zažívacím potížím.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: Shutterstock.com

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist