Když se řekne kuchyň

Kuchyň je bezesporu důležitou místností v níž se odehrává veliká část rodinného života. Každý chce mít v kuchyni atmosféru pohody a nejlépe i vůni dobrého jídla. Co je však dále také důležité, kromě těchto dvou aspektů? O tom vám něco prozradí následující článek.

Ergonomie je v kuchyni zásadní

I přes včechny designérské sny nesmíme zapomenout na hlavní funkci kuchyně, jako pohodlného pracovního koutu. V moderních kuchyních bývají dřezy dnes již vyvýšeny o čtyři centimetry, řešeno je i čištění ovoce a zeleniny. Vše potřebné k postupu práce, od prkének až k odkapávacímu sítu, má být při ruce s možností si to jediným pohybem ruky přitáhnout nebo odstrčit stranou.  Závěsné skříňky nad pracovní plochou mohou mít skládací dvířka, aby se nikdo neuhodil, zůstanou-li při práci otevřena. Ergonomové vymysleli také již celá kompletní varná centra, většinou z nerezu, kde vlevo a vpravo ve spodních skříňkách vedle varné desky nebo v zásuvce sporáku pod ní mají své místo kořenky, formy, vařečky, zatímco v chromovaných regálech přímo pod varnou deskou se ukládají těžké pánve a hrnce. Samotná varná deska se umístí do pracovní plochy o šest centimetrů níže a její bezpečnost zvýší zapuštěné ochranné zábradlí.

Zásadní je podlaha

Podlaha musí být odolná a snadno omyvatelná. Dlaždice budou asi nejvhodnějším řešením. Jestliže ale nechcete strávit zbytek života čištěnímspár, nedělejte je určitě z bílého cementu. Pohled z okna ke kuchyni také patří. Není-li zrovna půvabný, použijte například benátskou roletu. I stažená krásně propouští denní světlo.

Otevřená kuchyně

Nezřídka bývají pracovní zóny odděleny ani ne tak opticky, jako spíš pouze provozně. Při takovém řešení mluvíme o otevřené kuchyni. Při současném neformálním společenském styku není nijak na závadu, když hosté přihlížejí přípravě pokrmů,  naopak je to žádoucí, neboť hospodyně není vyřazena z konverzace. Předpokladem takto řešeného kuchyňského pracoviště je vyšší úroveň technického vybavení domácnosti, včetně zřízení hospodářského centra pro ostatní domácí práce, jako jsou praní, žehlení, šití apod.

Chcete kuchyň za milion?

Cenové hladiny kuchyňského zařízení a vybavení se obvykle pohybují v řádu desítek, ale někdy i stovek tisíc. Ten, kdo si však potrpí na poslední módní výstřelky věhlasných designerů, může počítat až s částkou přes milion. Na cenu má samozřejmě opět vliv několik aspektů. Kromě již výše zmiňovaných, je to také materiál, barevnost a design. Trendy nadále zůstává klasika v podobě dřeva, nicméně moderní styl, v němž hraje prim kov, sklo a lesklý MDF povrch, se v současné době, zvláště mezi mladší generací těší opravdu velké oblibě. Neméně atraktivní (a to i cenově) však i nadále zůstává dřevotříska s fóliovou laminátovou povrchovou úpravou. I tyto materiály se však mnohem více než v minulosti kombinují se sklem, které dokáže celou sestavu odlehčit a provzdušnit. Co se týká barevnosti, hodně záleží na vkusu a věku budoucích obyvatel kuchyně. V nabídce současného trhu je skutečně naprosto nepřeberná škála.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Hotová linka?

Další otázkou je případné řešení poškozených dílů – neřekne nám prodávající, že k poškození došlo při neodborné montáži? Je určitě možné si takovou montáž objednat a samozřejmě i zaplatit, ale dostáváme se tím s cenou zase kousek jinam, podstatně blíž ke kuchyni vyrobené na míru. Když pomineme omezené vybavení „hotové“ linky a uspořádání, kdy má každá skříňka svůj kus pracovní desky přeskočíme, jako zcela zcestný směr, má „hotová“ linka ještě několik vad na kráse. Spodní skříňky většinou nemají seřiditelné nožičky,  jsou na pevném soklu, boky spodních skříní jsou až na zem a horní skříňky nemají z úsporných důvodů seřiditelné závěsy. Stejně jako žádná podlaha není ideálně rovná, nepodaří se nám do jedné ideální roviny vyvrtat otvory pro zavěšení horních skříněk a možnost seřízení nám u spodních i horních skříněk bude při montáži chybět.

Zakázková linka?

Když vezmeme všechny tyto skutečnosti v úvahu, přidáme možnost sestavy do jakéhokoliv tvaru – do L, do U, barovým pultem („hotové“ linky jsou zpravidla rovné) možnost výběru kování, výsuvů, vestavných spotřebičů drátěného programu a dalšího příslušenství a máme zájem o pěknou a praktickou kuchyňku podle našich představ, dáme zpravidla přednost zakázkové výrobě na míru. Ideální stav je začít s projektováním kuchyní než začneme stavět.

Ergonomie podruhé

Boky spodních skříněk až na zem se můžou stát další pastí, jednak z ergonometrického hlediska, protože špička nohy by měla mít možnost být alespoň 6 cm pod linkou, aby nemusela hospodyňka na špičkách stát, jednak z hlediska životnosti. Při vytírání, pokud nás nedej bože soused shora vytopí, nebo nám praskne voda, boky skříněk až na zem nasají vodu, nabobtnají a my se s tím musíme smířit, nebo koupit nové skříňky. U naší kuchyňky na míru se takovém pří-padě vymění sokl, tedy oprava v řádu stokorun.

Kuchyň  se spotřebiči

Mnoho začátečníků neví, že pokud kupujete kuchyni do nového bytu, je lepší připlatit a nechat ji vybudovat spotřebiči již u výrobce kuchyní. Ten totiž všechny kuchyňské trouby, sporáky a varné desky zapojí zdarma. Navíc má na vestavné spotřebiče 5% sazbu DPH. Spotřebiče také výrobce doveze s rozmontovanou kuchyní až k vám domů. Pokud si zakoupíte spotřebiče sami, budete platit za jejich dopravu, montáž a připojení a také záruku budete uplatňovat tam, kde jste spotřebič koupili.

Zpátky do středu

Kuchyně jako komunikační střed bytu funguje nejlépe tehdy, jestliže oblasti přípravy jídla, vaření a jeho servírování jsou soustředěny do jejího centra. Zařízení okolo zůstává spíše volné. Místo drahého kuchyňského nábytku se v praxi jeví jako rozumnější investovat do kvalitních a spolehlivých kuchyňských přístrojů. Taková kuchyně získá příjemný vzhled a atmosféru, v níž i případní hosté budou mít chuť přiložit ruku k dílu. Tento princip se dá realizovat již od devíti čtverečních metrů podlahové plochy, takže je přijatelný nejen pro majitele prostorných rodinných domů, ale i pro méně šťastné obyvatele třeba sídlištních bytů.

Ať už je kuchyň taková, či maková, měli bychom dbát na to, aby bylo její dispoziční členění ergonomicky vhodné pro každého člena rodiny a aby, když se řekne kuchyň, vybavila se každému právě ta kýžená pohoda a vůně dobrého jídla.

Text: Lucie Sýkorová
Foto:fopple.com, wm-lab.com, designrumahku.com, freshome.com,darwinkitchens.com.au, geappliances.com

23.11.2010 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist