Kamenné zdi a smrkové palubky hrají v rekonstrukci starého domu prim

Spojením dvou prastarých domků v historické části Trhových Svin si dva architekti-manželé vytvořili svůj dokonalý domov. K projektu přistupovali s pokorou a respektem, stavby zbavili nevhodných novodobých zásahů tak, aby v nich vzniklo moderní bydlení s jasným odkazem k původní architektuře.

atelier-111-kozina-house-alexshootsbuildings-02-1-1100x618.jpg Celá galerie 37 Zdroj: Alex Shoots Buildings

Křivolaké, tiché uličky se silnou atmosférou okouzlily manželský pár architektů – Barboru a Jiřího Weinzettlovi ze studia Atelier 111 architekti natolik, že se v nich rozhodli vytvořit svůj domov. Zlákaly je především tiché zapomenuté uličky vzdálené jen několik kroků od rušného centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží.

Objekt pro bydlení vznikl propojením dvou sousedních domů. Jeden z nich prošel na přelomu tisíciletí výraznou stavební úpravou, druhý se nacházel v havarijním stavu.

Souhmotí majitelé, architekti zbavili nevhodných novodobých prvků, jako například velkého vikýře s balkonem či plastových oken. Za přizdívkami objevili původní kamenné zdivo a drobné, pro ně cenné historické fragmenty. Základní tvar, měřítko a původní materiály respektovali, pouze uzpůsobili vnitřní členění snaze objekt zpřístupnit ze dvou stran – pro pěší od náměstí a pro přijíždějící ze strany protilehlé.

Velké okno ve štítové dvorní fasádě vzniklo, aby obyvatelé mohli obdivovat jedinečný výhled na kostelní věž. Průhledy z interiéru do přiléhajících dvorků obohacují celkové vnímání prostoru. Minimalistické pojetí nově proražených otvorů záměrně ponechali v kontrastu s původními tradičně dělenými okny.

„Rekonstruovaný dům vnímáme jako alternativu k vilám v předměstí, ke stavebním záměrům, které leckdy neúměrně odkrajují z naší krajiny. Na výrazně menší ploše realizujeme stavební program, kterému nechybí dostatečně velký obytný prostor s navazující venkovní terasou, podkroví s dětskými pokojíky a hernou, ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím, zahrádka s ovocnými stromy, dvě garážová stání a velká dílna se zdviží,“ vysvětlují architekti a zároveň majitelé tohoto citlivě rekonstruovaného objektu.

Detaily projektu:

  • Studio: Atelier 111 architekti
  • Autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
  • Zastavěná plocha 340 m²
  • Hrubá podlahová plocha 317 m²
  • Užitná plocha 288 m²
  • Plocha pozemku 500 m²

Značky

  • okno Rand, Noframe, Line, Intagral, Skywall, Rand Panorama — Janošík
  • židle Valencia, Ginger, Ironica — TON
  • pohovka N701 — Ethnicraft
  • kusové koberce — Maimana
  • dubový nábytek — Javorina
  • závěsná světla kužel — HKLIVING
  • lampa Collect High — Ferm Living
11.11.2021 11:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist