Jemné sýry s dietním masem a ovoce? A nebo raději tloustnout nad zbytky vánočního cukroví?

Zdravý životní styl se na nás zubí ze všech stran, časopisy jsou plné reklam na přípravky proti celulitidě, Vánoce jsou však stále Vánoci: slavnostní obědy a cukroví. Posezení s rodinou a přáteli se přece nemůže obejít bez pohoštění! Jak z toho ven? Co třeba využít předností fondue nebo raclette?

Chystáme-li se po dlouhém roce uvítat přátele, nemusíme před ně „cpát“ jen brambůrky nebo oplatky, ve vánočním čase cukroví a zbytky kapra a bramborového salátu. Přestože tyhle klasiky nikdy nezklamou a vždycky hladovou návštěvu potěší, můžeme se vrhnout i na jiné speciality: takové, co potěší neméně, a navíc zanechají v přátelích uznalý pocit obdivu a touhu se k vám znovu v nejbližší době vrátit.

Originální a zdravější alternativa

Příjemnou alternativou k novoročnímu přejídání jsou soupravy na raclette nebo fondue. Nejenže je jídlo v nich připravené originálnější a zdravější, ale taky není toho druhu, které do sebe musí hosté házet, jako by byly jejich žaludky bezedné (což se nezřídka právě u brambůrek nebo arašídů děje).

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Fondue je ohřívaná mísa, která se plní sýrem (konkrétně směsí sýru, mouky a vína), což je jistě věc poměrně známá. To však není vše. Fantazii se meze nekladou, a pokud nás sýr omrzí, není problém si připravit jednoduchou omáčku či jen ohřát vývar. V omáčkách nemusíme namáčet jen maso, ale i zeleninu, kousky pečiva nebo i ovoce. Sladko-slaná kombinace někdy dokáže dělat divy.

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

Výhody raclette

Princip raclette je fondue velmi podobný. Jen sýr se rozpouští na malých zahřátých lopatičkách a maso či brambory se většinou ohřívají na vrchním grilu. Vše se potom naskládá na talíř, nejdřív maso s brambory, na to se z lopatičky vylije roztavený sýr. Kromě masa však můžeme grilovat i kousky zeleniny nebo ovoce, přičemž sýr chutná výborně jak na jednom, tak na druhém.

Lahůdkou je i obyčejný tavený sýr nebo například žampiony či zelenina, kterou naložíme na lopatičku pod tavící se sýr. Nesporná výhoda sýru je v tom, že se dá vhodně kombinovat takřka se vším.

Varianta nasladko

Kromě slaných dýchánků si můžeme připravit i sladkou variantu, záleží na náladě a chuťových buňkách strávníků. Chceme-li hosty příjemně překvapit, můžeme jako hlavní chod přichystat raclette se sýrem a jako dezert fondue s ovocem a čokoládou nebo pudinkem.

Každý si nabere, kolik chce. A protože bude stát jídlo uprostřed stolu, všem pěkně na očích, a pro všechny ho bude stejně, věřte, že přejíst se tak, jako u talířů plných cukroví nebo misek s brambůrky, rozhodně nehrozí!

Dorty – inspirativní fotogalerie

Martina Tlachová

Další recepty

Foto: Hasler Haushalt, Swiss Cheese Awards, Kochtopf, Krásný byt, La Vecchia Bottega, Tok & Stok

27.12.2007 12:00
Více o tématu: bytvánocezelenina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist