Jemné sýry s dietním masem a ovoce? A nebo raději tloustnout nad zbytky vánočního cukroví?

Zdravý životní styl se na nás zubí ze všech stran, časopisy jsou plné reklam na přípravky proti celulitidě, Vánoce jsou však stále Vánoci: slavnostní obědy a cukroví. Posezení s rodinou a přáteli se přece nemůže obejít bez pohoštění! Jak z toho ven? Co třeba využít předností fondue nebo raclette?

124793-1100x618.jpg Celá galerie 6 Zdroj: archiv redakce

Chystáme-li se po dlouhém roce uvítat přátele, nemusíme před ně „cpát“ jen brambůrky nebo oplatky, ve vánočním čase cukroví a zbytky kapra a bramborového salátu. Přestože tyhle klasiky nikdy nezklamou a vždycky hladovou návštěvu potěší, můžeme se vrhnout i na jiné speciality: takové, co potěší neméně, a navíc zanechají v přátelích uznalý pocit obdivu a touhu se k vám znovu v nejbližší době vrátit.

Originální a zdravější alternativa

Příjemnou alternativou k novoročnímu přejídání jsou soupravy na raclette nebo fondue. Nejenže je jídlo v nich připravené originálnější a zdravější, ale taky není toho druhu, které do sebe musí hosté házet, jako by byly jejich žaludky bezedné (což se nezřídka právě u brambůrek nebo arašídů děje).

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Fondue je ohřívaná mísa, která se plní sýrem (konkrétně směsí sýru, mouky a vína), což je jistě věc poměrně známá. To však není vše. Fantazii se meze nekladou, a pokud nás sýr omrzí, není problém si připravit jednoduchou omáčku či jen ohřát vývar. V omáčkách nemusíme namáčet jen maso, ale i zeleninu, kousky pečiva nebo i ovoce. Sladko-slaná kombinace někdy dokáže dělat divy.

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

Výhody raclette

Princip raclette je fondue velmi podobný. Jen sýr se rozpouští na malých zahřátých lopatičkách a maso či brambory se většinou ohřívají na vrchním grilu. Vše se potom naskládá na talíř, nejdřív maso s brambory, na to se z lopatičky vylije roztavený sýr. Kromě masa však můžeme grilovat i kousky zeleniny nebo ovoce, přičemž sýr chutná výborně jak na jednom, tak na druhém.

Lahůdkou je i obyčejný tavený sýr nebo například žampiony či zelenina, kterou naložíme na lopatičku pod tavící se sýr. Nesporná výhoda sýru je v tom, že se dá vhodně kombinovat takřka se vším.

Varianta nasladko

Kromě slaných dýchánků si můžeme připravit i sladkou variantu, záleží na náladě a chuťových buňkách strávníků. Chceme-li hosty příjemně překvapit, můžeme jako hlavní chod přichystat raclette se sýrem a jako dezert fondue s ovocem a čokoládou nebo pudinkem.

Každý si nabere, kolik chce. A protože bude stát jídlo uprostřed stolu, všem pěkně na očích, a pro všechny ho bude stejně, věřte, že přejíst se tak, jako u talířů plných cukroví nebo misek s brambůrky, rozhodně nehrozí!

Dorty – inspirativní fotogalerie

Martina Tlachová

Další recepty

Foto: Hasler Haushalt, Swiss Cheese Awards, Kochtopf, Krásný byt, La Vecchia Bottega, Tok & Stok

27.12.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist