Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem

Dnešní recept vychází z balkánských a severoafrických inspirací. Jehněčí maso patří v horkém středomoří k velice oblíbeným a připravuje se z něj řada vynikajících specialit. Jeho specifická chuť, spojená s dušenými rajčaty, paprikou, šalvějí, ale především česnekem, vytváří jedinečnost tohoto jídla. Zároveň se jedná o co do přípravy relativně nenáročné a tak zvané jídlo z jednoho hrnce, ve kterém se rýže připravuje zároveň s masem a zeleninou.

(Zdroj: archiv redakce)
Jehněčí maso

Období komunistické vlády vepřového v české kuchyni jehněčí maso zahnalo na ústup. Pokud bylo dostupné, šlo většinou spíše o skopové nevalné kvality. Skutečně mladé jehněčí je však (stejně jako kozlečí) masem, které může přinést velice zajímavou změnou do našeho jídelníčku. Jeho chuť i vůně má téměř mléčný charakter a jedná-li se o nejkvalitnější části, kterými jsou hřbet či kýta, mají pokrmy z nich připravené záruku jedinečnosti. Prakticky neobsahují vůni ani chuť skopového loje, který je příčinou časté neoblíbenosti tohoto druhu masa. Rovněž je dobré konzumovat jehněčí v jarních či letních měsících, kdy je maso mladé a prosté tukových zásob. V zimě by naopak měla převažovat zvěřina.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Postup při přípravě

Jehněčí kýtu vykostíme a nakrájíme na kousky. V litinovém hrnci rozpálíme olivový olej a maso na něm osmahneme. Přidáme na větší kousky nakrájenou mladou cibuli a opět na rozpáleném tuku promícháme. Asi po pěti minutách přidáme nakrájené papriky, osolíme a opepříme (můžeme použít mletý černý pepř, ale i pepř kayenský). Jakmile se osmahnou i papriky, přidáme nadrobno nakrájená rajčata a dusíme na mírnějším plameni. Asi po dalších deseti minutách přidáme rozdrcený česnek a nadrobno nakrájenou šalvěj se zelenou petrželkou.

 
Rýži vaříme v omáčce

Do takovéhoto základu přidáme asi 3 dcl vody, rozředíme a dodáme rýži. Dobře promícháme, dosolíme (musíme pamatovat na to, že rýže do sebe část soli z omáčky při vařen natáhne), přikryjeme a necháme vařit na velmi mírném plameni. Asi po dvaceti pěti minutách až půlhodině do sebe rýže pojme veškerou tekutinu a změkne. Takto připravená má však jinou chuť, než jaké bychom docílili obyčejným promísením klasicky uvařené rýže s jehněčí omáčkou až v poslední fázi. Pokrm bude mít díky šalvěji příjemně kořenitou a natrpklou chuť a bude nám připomínat horké letní měsíce v Tunisu, Alžíru, Maroku či Černé Hoře.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem
Víno z Chile

Před dvěma týdny jsme ochutnávali nejzákladnější bílou řadu známého chilského vinařství Morandé. Přestože jehněčí může být podáváno i s bílým vínem, náš dnešní recept vyžaduje spíše víno červené. Kořenitá chuť, šalvěj i česnek nás přivedly k velice exoticky chutnající odrůdě carmenére, která obzvláště v  kraji Nového vinařského světa dosahuje neobyčejné hloubky a extraktivnosti. Základní řada Morandé nabízí vynikající víno této odrůdy z oblasti Mapo Valley. Ročník 2004 ještě není na svém vrcholu, ale rozhodně bude příjemným partnerem pro naše jehněčí s rajčaty, paprikou, šalvějí, česnekem a rýží.

 
Suroviny pro přípravu
¾ kila jehněčí kýty
3 lžíce olivového oleje
4 mladé cibulky
5 rajčat
2 papriky
3 stroužky česneku
pepř
sůl
šalvěj
zelená petrželka
200 g rýže
3 dcl vody
 
Další recepty

Otto Jansky

Foto: autor

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.