Jehněčí kousky na rajčatech s šalvějí a česnekem

Dnešní recept vychází z balkánských a severoafrických inspirací. Jehněčí maso patří v horkém středomoří k velice oblíbeným a připravuje se z něj řada vynikajících specialit. Jeho specifická chuť, spojená s dušenými rajčaty, paprikou, šalvějí, ale především česnekem, vytváří jedinečnost tohoto jídla. Zároveň se jedná o co do přípravy relativně nenáročné a tak zvané jídlo z jednoho hrnce, ve kterém se rýže připravuje zároveň s masem a zeleninou.

118205-1100x618.jpgCelá galerie 4 Zdroj: archiv redakce

Jehněčí maso

Období komunistické vlády vepřového v české kuchyni jehněčí maso zahnalo na ústup. Pokud bylo dostupné, šlo většinou spíše o skopové nevalné kvality. Skutečně mladé jehněčí je však (stejně jako kozlečí) masem, které může přinést velice zajímavou změnou do našeho jídelníčku. Jeho chuť i vůně má téměř mléčný charakter a jedná-li se o nejkvalitnější části, kterými jsou hřbet či kýta, mají pokrmy z nich připravené záruku jedinečnosti. Prakticky neobsahují vůni ani chuť skopového loje, který je příčinou časté neoblíbenosti tohoto druhu masa. Rovněž je dobré konzumovat jehněčí v jarních či letních měsících, kdy je maso mladé a prosté tukových zásob. V zimě by naopak měla převažovat zvěřina.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Postup při přípravě

Jehněčí kýtu vykostíme a nakrájíme na kousky. V litinovém hrnci rozpálíme olivový olej a maso na něm osmahneme. Přidáme na větší kousky nakrájenou mladou cibuli a opět na rozpáleném tuku promícháme. Asi po pěti minutách přidáme nakrájené papriky, osolíme a opepříme (můžeme použít mletý černý pepř, ale i pepř kayenský). Jakmile se osmahnou i papriky, přidáme nadrobno nakrájená rajčata a dusíme na mírnějším plameni. Asi po dalších deseti minutách přidáme rozdrcený česnek a nadrobno nakrájenou šalvěj se zelenou petrželkou.

 
Rýži vaříme v omáčce

Do takovéhoto základu přidáme asi 3 dcl vody, rozředíme a dodáme rýži. Dobře promícháme, dosolíme (musíme pamatovat na to, že rýže do sebe část soli z omáčky při vařen natáhne), přikryjeme a necháme vařit na velmi mírném plameni. Asi po dvaceti pěti minutách až půlhodině do sebe rýže pojme veškerou tekutinu a změkne. Takto připravená má však jinou chuť, než jaké bychom docílili obyčejným promísením klasicky uvařené rýže s jehněčí omáčkou až v poslední fázi. Pokrm bude mít díky šalvěji příjemně kořenitou a natrpklou chuť a bude nám připomínat horké letní měsíce v Tunisu, Alžíru, Maroku či Černé Hoře.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Víno z Chile

Před dvěma týdny jsme ochutnávali nejzákladnější bílou řadu známého chilského vinařství Morandé. Přestože jehněčí může být podáváno i s bílým vínem, náš dnešní recept vyžaduje spíše víno červené. Kořenitá chuť, šalvěj i česnek nás přivedly k velice exoticky chutnající odrůdě carmenére, která obzvláště v  kraji Nového vinařského světa dosahuje neobyčejné hloubky a extraktivnosti. Základní řada Morandé nabízí vynikající víno této odrůdy z oblasti Mapo Valley. Ročník 2004 ještě není na svém vrcholu, ale rozhodně bude příjemným partnerem pro naše jehněčí s rajčaty, paprikou, šalvějí, česnekem a rýží.

 
Suroviny pro přípravu
¾ kila jehněčí kýty
3 lžíce olivového oleje
4 mladé cibulky
5 rajčat
2 papriky
3 stroužky česneku
pepř
sůl
šalvěj
zelená petrželka
200 g rýže
3 dcl vody
 
Další recepty

Otto Jansky

Foto: autor
5.7.2006 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist