Jednoduše pojatý dům se vymyká tuctovitosti okolního Šmoulova

Masová výstavba rodinných domů v nových příměstských a vesnických čtvrtích je ve valné míře reprezentována levnými katalogovými projekty. Najít v takové zástavbě architektonicky zajímavý projekt, bývá obvykle prakticky nemožné. Dnes vám jednu takovou vlaštovku představíme.

a111_litvinovice_boysplaynice_01-1100x618.jpg Celá galerie 21 Zdroj: Jakub Skokan, Martin Tůma / Boysplaynice

Dům na rohové parcele v Litvínovicích navrhl Ing. arch. Jiří Weinzettl z Ateliéru 111 architekti. Že se investice do odborníka vyplatila, potvrzuje nejen povedená realizace, ale také fakt, že majitelé domu, díky originálnímu nápadu postavit dům okraji parcely, vytěžili na pozemku o rozloze 813 m2 maximálně velkou zelenou plochu.

K tomuto řešení vybízela orientace rohové parcely vůči světovým stranám: Jedná se o mírně svažitý pozemek směrem k jihu, který lze zpřístupnit i z ulice ze strany severní.

„Kontrast mezi velikostí parcely a poměrně velkorysým stavebním programem nás vede k logickému – v obdobných čtvrtích však ne zcela běžnému umístění domu: Využíváme krajních možností legislativou stanovených minimálních odstupů a objekt usazujeme pouhé dva metry od hranic veřejného prostoru. Z těchto dvou stran však nenavrhujeme oplocení. Domníváme se, že tak úzký pruh mezi plotem a domem nepřináší tolik pozitiv, jako rozšíření veřejného prostoru až k samotné zdi domu. Ulice tak získává plochu navíc – místo pro lokální zeleň, pro lavičku, pro hry dětí, pěknou dlažbu, pro rychlé zaparkování vozidla mimo těleso komunikace,“ vysvětluje architekt.

Důraz na vzdušnost a volnost

Půdorysně se dům nejvíce podobá písmenu „T“ vepsanému do nepravoúhlého čtyřúhelníku s jedním zaobleným rohem. Kratší z jeho dvou ramen zabírá garáž, dílna, technické zázemí a vstup se šatnou, umývárnou a toaletou.

Projít ze zádveří do samotného nitra domu znamená protáhnout se pomyslným „uchem jehly“ a následně sejít po pěti schodech do rozevírajícího se hlavního obytného prostoru, jehož výška dosahuje ve hřebeni pultového stropu přes čtyři metry.

Kuchyň, jídelnu a obývák od sebe oddělují jen vložené nábytkové prvky. Požadavek maximální vzdušnosti a nestísněnosti umocňují i velká bezrámová okna spojující skrze krytou venkovní lodžii interiér se zahradou.

Tajná zahrada

Přes společnou centrální šatnu lze vstoupit do dvou dětských pokojů (orientovaných také na jih), koupelny, pracovny a ložnice.

Poslední dvě jmenované místnosti se v celé své šíři otevírají francouzskými okny do venkovního atria – jakéhosi mikrosvěta, který od veřejného prostoru ulice odděluje jen 2,5 metru vysoká zeď. Ta nabízí 100% soukromí a předurčuje prostor například k instalaci houpací sítě, venkovní vany či sprchy. Slunce odrážející se o její zaoblený roh propůjčuje atriu příjemnou atmosféru už od samého brzkého rána.

Sázka na nábytek na míru

V interiéru byl požitý na míru vyrobený nábytek převážně z přírodních materiálů. Umírněná barevnost interiéru koresponduje s určitou střízlivostí exteriéru, kterou reprezentují střešní plášť bez přesahu, omítka bez soklu a okna bez rámu.

Jistá forma askeze je v tomto případě odpovědí na v okolí všudypřítomnou přesycenost.

  • Architekt Ing. arch. Jiří Weinzettl, Ateliér 111 architekti
  • Projekt 2014
  • Realizace 2016–2018
  • Rozloha zastavěná plocha 262 m2, užitná plocha 2182
  • inženýr projektu Ing. Michal Hamada
  • JANOŠÍK OKNA-DVEŘE s.r.o. – okna, vstupní dveře
  • TON a.s. – jídelní stůl a židle
  • Němec s.r.o. – povrchy – stěrky
  • Beneš nábytek s.r.o. – výroba kuchyně a atypického nábytku
  • Claro – světla
26.2.2019 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist