Domů > Interiér > Kuchyně > Jednoduše: ČOKOLÁDA
Jednoduše: ČOKOLÁDA
S přicházejícím podzimem se prodlužují večery, venku je již zcela nevhodné počasí na byť jen krátkou procházku, a v takovou chvíli se partnerem stávala tradičně kniha, tradičněji dnes televize ale určitě také nějaký teplý nápoj. Káva a nebo čaj jsou zcela běžné, pijeme je i několikrát denně. Ale čokoláda? Tu si jednak spojujeme spíše s pochutinou v tuhém stavu a pak také z výjimečnými okamžiky, např. Vánoc. Ale čokoláda se s těmito svátky pojí až v moderní době a čokoláda je starší než náš letopočet.
Trochu historie
Moderní dějiny čokolády, respektive, dějiny evropské zkušenosti z čokoládou, začínají 15. března 1519, kdy dobyvatel Hernando Cortéz přistál u mexických břehů a mohl chutnat nápoje a placky vyráběné z kakaových bobů. Tato „čokoláda“ však nebyla sladká, ale hořká a kořeněná, asi jako kdybychom dnes vzali čokoládu na vaření a přimíchali do ní trochu chilli. A mexičtí indiáni opravdu čokoládu kořenili, konec konců, dělají to dodnes.
Dvakrát od původních obyvatelů Ameriky: pokrm Bohů
Američané podruhé: Montezuma
A jedna soudobá variace: „čokoládová káva“
Tento recept, respektive příprava kávy, je velmi jednouchý. Budeme potřebovat 1,5 lžičky mleté kávy, 1 lžičku kakaa, 2 dcl vody, lžičku cukru (asi tolik cukru, kolik sladíme), šlehačku na šlehání (ne ve spreji) a cca 5 gr. čokolády (nejlépe hořké, bez příchutí, přísad adt., jednoduše čistou hořkou čokoládu, třeba tu „na vaření“).Kávu a kakao nasypeme do hrnce nebo plechové konvice a zalijeme vlažnou vodou. Postavíme na oheň a necháme přejít varem. Rychle odtavíme, hmotu přecedíme a podáváme ji ve větších šálcích. Nápoj ozdobíme šlehačkou, kterou je před tím tedy potřeba ušlehat.
Jaroslav Zákolanský
foto archiv autora