Jednoduše: ČOKOLÁDA

S přicházejícím podzimem se prodlužují večery, venku je již zcela nevhodné počasí na byť jen krátkou procházku, a v takovou chvíli se partnerem stávala tradičně kniha, tradičněji dnes televize ale určitě také nějaký teplý nápoj. Káva a nebo čaj jsou zcela běžné, pijeme je i několikrát denně. Ale čokoláda? Tu si jednak spojujeme spíše s pochutinou v tuhém stavu a pak také z výjimečnými okamžiky, např. Vánoc. Ale čokoláda se s těmito svátky pojí až v moderní době a čokoláda je starší než náš letopočet.

(Zdroj: archiv redakce)
Podzimní období má ještě mnoho půvabu z předcházejícího léta, ale na rozdíl od něj již není schopno člověka posílit, tak jako např. jaro. Podzim je o doznívání sil, které se připravují na sklonku jednoročního období k zimnímu spánku. A to je čas na šálek horké čokolády, která bývala málem tak ceněna, jako zlato, protože dokázala povzbudit nejen krále, ale i bojovníky. Ovšem to vypadala úplně jinak, než ta dnešní.
 

Trochu historie

Moderní dějiny čokolády, respektive, dějiny evropské zkušenosti z čokoládou, začínají 15. března 1519, kdy dobyvatel Hernando Cortéz přistál u mexických břehů a mohl chutnat nápoje a placky vyráběné z kakaových bobů. Tato „čokoláda“ však nebyla sladká, ale hořká a kořeněná, asi jako kdybychom dnes vzali čokoládu na vaření a přimíchali do ní trochu chilli. A mexičtí indiáni opravdu čokoládu kořenili, konec konců, dělají to dodnes.

V polovině 16. století se společně s dobyvateli dostaly na nový kontinent také misionářky a traduje se, že si recept na čokoládu upravily k obrazu svému – přidaly do něj cukr a z kořeněného hořkého nápoje a pokrmu byla náhle sladká pochutina. Tradiční využití čokolády, jako „nápoje Bohů“, který povzbuzoval a byl podáván nejen králům, ale i bojovníkům, se stal kratochvílí a ta se velmi rychle rozšířila po celém starém kontinentě. Pít čokolády pak bylo módní a v polovině osmnáctého století už zdomácnělo na všech evropských dvorech. Jednu dobu byla čokoláda také považována za afrodiziakum a byla tedy k dostání nejen v kavárnách, ale i tam, kde se této její vlastnosti dostalo praktického využití.
Od roku 1815, kdy byla v Holandsku otevřena první manufaktura na výrobu čokolády firmou van Houten, se z čokolády postupně stala samozřejmá ozdoba evropských moučníků a stále běžněji byla k dostání jako nápoj v kavárnách. Následovaly objevy mléčné čokolády, tedy vlastně mlékem zředěné čokolády „pravé“ čili hořké – bez přísad a následně pak čokolády bílé, která už s tou původní – pravou – hořkou (byť slazenou a bez koření) nemá nic společného.
 

Dvakrát od původních obyvatelů Ameriky: pokrm Bohů

Aztékové připravovali čokoládu trochu jinak, než jsme zvyklí my. Nečekejte žádné vánoční cukroví. Budeme potřebovat 20g pražených rozemletých kakaových bobů (můžeme nahradit kakaovým práškem), půl litru vody, jednu kratší vanilkovou tobolku a několik lžic kukuřičné (ne jiné) mouky. Kakaový  prášek rozmícháme ve vodě a asi dvě minuty povaříme spolu s vanilkou na mírném ohni. Pokud chceme, aby čokoláda byla hustá, přidáme kukuřičnou mouku dle chuti. Jinak mouku nepoužijeme. Po chvíli stálého míchání vznikne poměrně hustá čokoládová kaše, kterou necháme vychladnout a podáváme ji studenou jako „pokrm Bohů“.
 

Američané podruhé: Montezuma

Budeme potřebovat 20g kakaového prášku, dvě lžíce cukru, jednu polévkovou lžíci másla (nikoliv margarínu), dále půl litru vody, špetku soli, špetku chilli (tak na špičku nože), kratší vanilkovou tobolku, špetku mleté skořice a stejné množství nového koření. Na  pánvi, která by měla mít pokud možno vyšší okraje, rozmícháme kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáme máslo, které necháme rozpustit a pomalu doléváme vodou. Spolu s vanilkou vaříme za stálého míchání na mírném ohni. Po chvíli vanilku vyjmeme a můžeme podávat. Dobrou chuť!
 

A jedna soudobá variace: „čokoládová káva“

Tento recept, respektive příprava kávy, je velmi jednouchý. Budeme potřebovat 1,5 lžičky mleté kávy, 1 lžičku kakaa, 2 dcl vody, lžičku cukru (asi tolik cukru, kolik sladíme), šlehačku na šlehání (ne ve spreji) a cca 5 gr. čokolády (nejlépe hořké, bez příchutí, přísad adt., jednoduše čistou hořkou čokoládu, třeba tu „na vaření“).Kávu a kakao nasypeme do hrnce nebo plechové konvice a zalijeme vlažnou vodou. Postavíme na oheň a necháme přejít varem. Rychle odtavíme, hmotu přecedíme a podáváme ji ve větších šálcích. Nápoj ozdobíme šlehačkou, kterou je před tím tedy potřeba ušlehat.

Jaroslav Zákolanský

foto archiv autora

Publikováno: 15.09.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Máte rádi čokoládu nebo raději plněné čokoládové bonbóny?

Tradice české čokolády a její výroby nám přiblíží pan František Hlava.

Výroba čokolády

Výroba čokolády

O čokoládě

Povídání o čokoládě, ukázka cukroví.

Psí strava na Vánoce

Psí strava na Vánoce

ČTĚTE DÁLE

Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky
Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky

Interiér

Sous-vide vaření pochází z Francie a nabízí netradiční a luxusní způsob přípravy pokrmů, které neztratí vynikající chuť, jsou šťavnaté a hlavně zdravé.

Jak se uplatní juta v interiérovém designu?
Jak se uplatní juta v interiérovém designu?

Interiér

Objevte široké použití juty jako textilie v interiéru i dekorace, floristického zboží nebo materiálu pro další tvoření v přírodním stylu v každém ročním období.

Bydlení budoucnosti
Bydlení budoucnosti

Interiér

Futurismus je styl v interiéru, který lze považovat za bydlení budoucnosti. Tento styl má až sci-fi prvky, které se uplatňují v bydlení i v architektuře.

Proč si obložit koupelnu keramickými obklady od podlahy až ke stropu
Proč si obložit koupelnu keramickými obklady od podlahy až ke stropu

Interiér

Obložená koupelna keramickými dlaždicemi od podlahy až ke stropu je působivá. Chcete ji taky? Váháte? Podle čeho se rozhodovat? Poradíme vám.

Domácí těstoviny snadno a rychle. Pořiďte si úžasného pomocníka
Domácí těstoviny snadno a rychle. Pořiďte si úžasného pomocníka

Interiér

Přístroj na výrobu těstovin je skvělý pomocník do domácností, které milují italskou kuchyni. Těstoviny nejrůznějších druhů i chutí zpříjemní náš život.

Krásné posezení by mělo být i chytré a zdravé
Krásné posezení by mělo být i chytré a zdravé

Interiér

Výběr židlí k jídelnímu stolu stojí za plánování, protože nezáleží jen na tom, jak židle vypadají, ale také na tom, zda se do jídelny hodí a jsou ergonomické.

Ulehčete život doma svým alergikům, poradíme vám jak
Ulehčete život doma svým alergikům, poradíme vám jak

Interiér

Vnitřní alergeny dokáží alergikovi pěkně zavařit. Víte ale, že i s tím je možné něco udělat? Poradíme vám, jak alergikovi zpříjemnit pobyt doma.

Dopřejte si luxus a obklopte se doma mramorem
Dopřejte si luxus a obklopte se doma mramorem

Interiér

Dokážete si představit mramor v interiéru? Každé místnosti dodá nádech luxusu, ať už ho použijete na obklady, dlažbu, pracovní desku, nebo jen jako dekoraci.

Přineste do svého domova rokoko, budete IN
Přineste do svého domova rokoko, budete IN

Interiér

Moderní rokoko je opět v módě. A nutno říci, že v současných interiérech vypadá doopravdy skvěle. Co máte udělat, abyste i vy měli u sebe rokoko?

Odhlučněte si interiér
Odhlučněte si interiér

Interiér

Na odhlučnění interiéru je vhodné využít materiál, který izoluje, ale i může prostor výrazně obohatit. Obkladový panel se hodí do každého vnitřního prostoru.

Fondue jako kouzlo společenského aspektu i výjimečný zážitek
Fondue jako kouzlo společenského aspektu i výjimečný zážitek

Interiér

Fondue do kuchyně je praktický pomocník i speciální pomůcka pro nevšední pohoštění. Záruku výjimečného zážitku zajistí správně vybraný spotřebič.

Udělejte z malé koupelny velkou
Udělejte z malé koupelny velkou

Interiér

Správné zařízení malé koupelny je stěžejní pro to, aby působila větším dojmem a vám se v této místnosti lépe trávil čas. Jaká pravidla přitom dodržet?