Je lepší klasická nebo moderní kuchyň?

Existuje nějaký rozdíl mezi moderní a klasickou kuchyní? Kde se vaří lépe? Zeptali jsme se specialisty na ergonomii a také šéfkuchaře hotelu Sacher! A zalistovali jsme několika kulinářskými knihami a ptali se v kuchyňských studiích! A co jsme zjistili?

Otázka zní: existují mezi klasickou a moderní kuchyní skutečné rozdíly? A nebo je to „JEN“ otázka vzhledu?

V kuchyňském studiu firem Hanák, Koryna i Sedlák interiéry nám jasně odpověděli, že je to jen a pouze záležitost vkusu a že ve věci technologického vybavení  přirozeně žádný rozdíl není. Vždyť  i do klasické či moderní kuchyně si zákazník může pořídit zcela moderní přístroje. A co lidé preferují? 40 % zákazníků volí klasiku, zbytek už dává přednost moderní kuchyni!

A co si o tom myslí profesionální kuchař? A co specialisté na ergonomii? Je lepší rustikální nebo moderní kuchyň?

Pragmatická odpověď specialisty  Ing.Jaroslava Niedelbauera, CSc. je velmi jasná. Z pohledu čistě racionálního „neexistuje rozdílu mezi moderním nebo rustikálním pracovní prostředím  a je lhostejno, zda-li je pokrm připravován ve tradičně nebo moderně vybavené místnosti. Jediný rozdíl spočívá v emocionálních reakcích klienta, který se v takové kuchyni, lidově řečeno, cítí dobře a nebo ne. A právě tato skutečnost je při výběru klíčová. Jiný parametr výběru neexistuje, tedy pokud je splněn požadavek funkčnosti a nezávadnosti na straně moderní i na straně tradiční kuchyně„.

A jak se na věc dívá šéfkuchař slavného hotelu Sacher?

Ten má ve své věci také jasno. V práci podle svých slov potřebuje „na 100 % fungující stroje i lidi bez ohledu na to, zdali jim je sto, dvacet nebo devadesát let.“ Na otázku, zdali dává přednost kuchyni klasické či moderní odpověděl, že v tom rozdíl nevidí(!). V hotelu používají ty nejmodernější technologie a stejně tak, pokud si to příprava pokrmu vyžaduje, přijde na řadu instinkt, ruce a obyčejná vařečka. A doma? Doma má pak šéfkuchař „40.let starou kuchyň „kterou by prý za nic na světě nevyměnil a tenkrát, když ji kupoval, tak byla prý „velmi moderní„. Ovšem na „mikrovlnku“ by „přísahat nemohl“.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Nakonec nezbývá, než odcitovat jednu z nejstarších kulinářských pouček o tom, že „vaření je stejné umění, jako jakékoliv jiné. Nedá se dělat z donucení. Kuchař musí cítit vášeň, když pokrm připravuje a pak pokoru i nadšení, když zve přátele ke stolu„.

Je lepší rustikální nebo moderní kuchyň?

Žádná „správná“ odpověď neexistuje. Vařte tam, kde se cítíte dobře. Jinak to bude na jídle poznat!

Velká fotogalerie moderních interiérů


Red.
Foto: Hanák nábytek, Sedlák interiéry

10.8.2010 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist