Domů > Inspirace pro vaše bydlení > Je lepší klasická nebo moderní kuchyň?
Je lepší klasická nebo moderní kuchyň?
Existuje nějaký rozdíl mezi moderní a klasickou kuchyní? Kde se vaří lépe? Zeptali jsme se specialisty na ergonomii a také šéfkuchaře hotelu Sacher! A zalistovali jsme několika kulinářskými knihami a ptali se v kuchyňských studiích! A co jsme zjistili?
Otázka zní: existují mezi klasickou a moderní kuchyní skutečné rozdíly? A nebo je to „JEN“ otázka vzhledu?
V kuchyňském studiu firem Hanák, Koryna i Sedlák interiéry nám jasně odpověděli, že je to jen a pouze záležitost vkusu a že ve věci technologického vybavení přirozeně žádný rozdíl není. Vždyť i do klasické či moderní kuchyně si zákazník může pořídit zcela moderní přístroje. A co lidé preferují? 40 % zákazníků volí klasiku, zbytek už dává přednost moderní kuchyni!
A co si o tom myslí profesionální kuchař? A co specialisté na ergonomii? Je lepší rustikální nebo moderní kuchyň?
Pragmatická odpověď specialisty Ing.Jaroslava Niedelbauera, CSc. je velmi jasná. Z pohledu čistě racionálního „neexistuje rozdílu mezi moderním nebo rustikálním pracovní prostředím a je lhostejno, zda-li je pokrm připravován ve tradičně nebo moderně vybavené místnosti. Jediný rozdíl spočívá v emocionálních reakcích klienta, který se v takové kuchyni, lidově řečeno, cítí dobře a nebo ne. A právě tato skutečnost je při výběru klíčová. Jiný parametr výběru neexistuje, tedy pokud je splněn požadavek funkčnosti a nezávadnosti na straně moderní i na straně tradiční kuchyně„.
A jak se na věc dívá šéfkuchař slavného hotelu Sacher?
Ten má ve své věci také jasno. V práci podle svých slov potřebuje „na 100 % fungující stroje i lidi bez ohledu na to, zdali jim je sto, dvacet nebo devadesát let.“ Na otázku, zdali dává přednost kuchyni klasické či moderní odpověděl, že v tom rozdíl nevidí(!). V hotelu používají ty nejmodernější technologie a stejně tak, pokud si to příprava pokrmu vyžaduje, přijde na řadu instinkt, ruce a obyčejná vařečka. A doma? Doma má pak šéfkuchař „40.let starou kuchyň „kterou by prý za nic na světě nevyměnil a tenkrát, když ji kupoval, tak byla prý „velmi moderní„. Ovšem na „mikrovlnku“ by „přísahat nemohl“.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Nakonec nezbývá, než odcitovat jednu z nejstarších kulinářských pouček o tom, že „vaření je stejné umění, jako jakékoliv jiné. Nedá se dělat z donucení. Kuchař musí cítit vášeň, když pokrm připravuje a pak pokoru i nadšení, když zve přátele ke stolu„.
Je lepší rustikální nebo moderní kuchyň?
Žádná „správná“ odpověď neexistuje. Vařte tam, kde se cítíte dobře. Jinak to bude na jídle poznat!
Velká fotogalerie moderních interiérů
Red.
Foto: Hanák nábytek, Sedlák interiéry