Jarní síla bylinek

Pomalu zmizely květy talovínů, sněženek, krokusů, bledulí, ale nastupuje silná skupina jarních bylinek, z nichž většina patří do přírodní lékárničky a najde místo i na našich talířích. Bylo by škoda jejich blahodárných účinků nevyužít

Stále zelený břečťan popínavý s dlanitě laločnatými listy šplhá ve stinných místech i jako okrasný keřík na zahradách. Na jaře sbíráme listy, které pomalu sušíme. Hořce a škrablavě chutnající droga v malých dávkách rozšiřuje cévy, ve větších působí opačně. Pomáhá při chronických zánětech dýchacích cest, při poranění pomáhá obklad z čerstvého pomačkaného listu. Ve větších dávkách může způsobit otravu.

Do bylinných zahrádek patří robustní libeček lékařský. K léčebným účelům se sbírá oddenek s kořeny. Mladých jarních výhonků využijeme lépe v kuchyni, hodí se do omáček a polévek, do tvarohových pomazánek. Nať obsahuje aromatické silice vůní připomínající maggi, dále hořčiny a pryskyřici.

Velká inspirativní fotogalerie jarních dekorací

Na neúrodných jílovitých půdách se daří  podbělu léčivému. Za suchého počasí trháme ne plně rozkvetlé květy s velkým obsahem slizů a tříslovin, které dokáží uvolnit úporné zahlenění. Je neocenitelný při nachlazení, bronchiálním astmatu a zánětech horních cest dýchacích.

Popenec břečťanovitý, smetanka nebo sedmikráska chudobka

Běžně rozšířený plevel, popenec břečťanovitý, najdete i ve vašem trávníků. Kvetoucí rostlinka příjemně voní, obsažené složky rozpouští hleny, působí protizánětlivě, pomáhají při onemocnění močových cest, protože dezinfikují, hojí a podporují vylučování moči. Mladé lístečky se přidávají jako jarní zelenina do salátů, pomazánek a polévek.

Ještě než plně rozkvete, využijeme nahořklých šťavnatých listů smetanky lékařské k přípravě vitamínového salátu. Chutnat budou i v pomazánkách. Pomohou zdraví, povzbudí zažívání, příznivě ovlivní činnost jater a ledvin. Úlevu přináší i cukrovkářům, protože obsahují velké množství inulinu.

Nenápadná sedmikráska chudobka kvete téměř celoročně. Čaj z květů podporuje odkašlávání a mírní záněty. Květy zapečené v omeletě působí velice originálně, lístečky zase uplatníme v pomazánkách nebo salátech.

Z jarní zelené záplavy můžeme využít i kopřivu, violku vonnou nebo bradavice likvidující vlaštovičník. Většinou se jedná o plevel, ale takový, který si zaslouží naši plnou pozornost.

Jindříška Kodičková
foto Jindříška Kodičková

1.4.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist